AutóAddikt Hírek Új önvezető technológia a Lexus fejlesztésében: itt a sávtakarító asszisztens

Új önvezető technológia a Lexus fejlesztésében: itt a sávtakarító asszisztens

Az autók közti V2V kommunikáció és önvezető autók technológiája egyre gyorsabban mutat fejlődést – tudjuk, hogy a Lexus az elsők közt helyezkedik el e téren. A japán luxusautó-gyártó ma bejelentette, hogy mostantól minden modelljéhez elérhető egy új fejlesztésű technológia, a Sávtakarító.

Ez a fejlett rendszer azzal javítja a forgalom áramlását, hogy az autópálya belső sávjában lassan haladó járműveket kitereli a külső sávba, amivel biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi az autózást a többiek számára. A 802.11p V2V vezeték nélküli adatátviteli protokoll szerint működő, radarral és sávfigyelő technológiával kiegészített rendszer lehetővé teszi, hogy a Lexusok vezetői biztonságosan a külső sávba terelhessék a lassabb járműveket, hogy felszabaduljon előttük az út.

Az először a Lexus LC és a vadonatúj LS modellekben megjelenő, de hamarosan az összes Lexus modellhez elérhető Sávtakarító rendszer egy forradalmian új innováció, amit minden autós értékelni fog. A félautomata sávfelszabadító technológia révén egy lépéssel közelebb került az a nap, amikor a járművek már nemcsak reagálnak a közlekedési helyzetekre, hanem alakítják is azokat, biztonságosabbá téve az autópályákat, takarékosabbá téve a járműveket, és jobb téve a többi autóst. A vadonatúj, forradalmi Sávtakarító funkció a műszerfalon elhelyezett gomb megnyomásával aktiválódik. A Lexus radar- és kamerarendszerei felmérik, hogy biztonságos-e az útszakasz, miközben a V2V technológia kommunikálni kezd a rossz sávban haladó autós járművével. Ha a kapcsolat létrejött, a Sávtakarító körültekintő, de azonnali sávváltásra ösztönzi a másik járművet. Mihelyt felszabadul a lassú sofőr melletti külső sáv, az autója jobb oldali irányjelzője működésbe lép, és a jármű a Sávtakarító irányításával átsorol a másik sávba, utat adva a gyorsabban közlekedőknek.

„A Sávtakarítót a Lexus legjobb mérnökei fejlesztették ki, megértve forgalom akadálytalan áramlásának fontosságát” – fogalmaz Brian Bolain, a Lexus termék- és ügyfélmarketing részlegének ügyvezetője, majd hozzáteszi: „Ha fékezés nélkül, egyenletes sebességgel autózhatunk, akkor csökken az üzemanyag-fogyasztás és a vezetőt érő stressz. Mi így próbáljuk mindenki számára biztosítani a lehető legkellemesebb vezetési élményt.”

A Lexus Sávtakarító 2017. április elsejétől minden modell extralistáján megjelenik. Az új berendezés tévéreklámja szombaton már látható lesz a CBS csatorna NCAA Men’s Final Four Game 2 című adásában, valamint a Comedy Centralon és az NBC Saturday Night Live különkiadásában.

Szívünk joga, hogy eldöntsük: komoly-e, vagy kevésbé komoly az információ cikkünkben. Holnap már április 2-a van, mint tudjuk.