AutóAddikt Magazin Újabb Guiness-rekordot döntött a tisztán elektromos hajtású Mustang Mach-E

Újabb Guiness-rekordot döntött a tisztán elektromos hajtású Mustang Mach-E

A Ford tisztán elektromos hajtású modellje, a Mustang Mach-E immár háromszoros Guinness világcsúcstartó, miután két új feltöltési rekordot is begyűjtött az idén nyáron megszerzett trófeája mellé, amit ultra-takarékos működéért kapott.

A Guinness World Records™ hivatalosan is hitelesítette, hogy Nagy-Britannia leghosszabb útvonalát az autó az eddigi legrövidebb, 43 perc 13 másodperces feltöltési megállóval teljesítette, mintegy 30 percet verve az eddigi csúcstartóra. A rekordot beállító hátsókerékhajtású, nagyobbik kapacitású akkumulátorral felszerelt Mustang Mach-E hatótávolsága 10 percnyi (150 kWh-s) gyorstöltéssel mintegy 117 kilométerrel hosszabbítható meg.

A csapat mindössze az északnyugat-angliai Wiganban kényszerült egyetlen töltésre, ami azt jelenti, hogy a legkevesebb töltési megálló rekordját örökre a Ford Mustang Mach-E fogja tartani – hacsak nem akad a jövőben egy olyan autó, ami rátöltés nélkül is képes lesz megtenni a több mint 1350 kilométer hosszú útszakaszt. Európában egyébként összesen 200.000 feltöltő pont létezik, amelyek közül a FordPass alkalmazás 15.000 töltőállomást megmutat és oda is navigálja az autóst, hogy az app segítségével fizethesse ki a feltöltés árát.

Júliusban a Mach-E már felállított egy ultra-hatékonysági rekordot ugyanezen az útvonalon, a legtakarékosabb elektromos autóként 10,5 kilométert téve meg egyetlen kilowattóra energiával; ez több mint 800 kilométeres hatótávolságnak felel meg, noha a modell hivatalosan 609 kilométert teljesít egyetlen feltöltéssel.

Tim Nicklin, a Ford elektrifikácós igazgatója szerint “Ahogy egyre több Mach-E kerül ki a tulajdonosokhoz, az emberek rájönnek, mennyire praktikusan használható ez az autó a mindennapokban – ahogy azt a három világcsúcs is igazolja.”

“A Ford saját Go Electric felmérése szerint az emberek tudatában még mindig az él, hogy egy elektromos hajtású autó hatótávolsága kevesebb, mint 250 kilométer. A Mustang Mach-E a profi sofőrökkel ennek több mint a háromszorosát teljesítette, ráadásul a feltöltése is 45 percnél kevesebb időbe telt, így biztosan kijelenthetjük, hogy megfelel a vásárlók hétköznapi igényeinek.”

A világrekorder csapat tagjai Paul Clifton, a BBC autós szakírója mellett Fergal McGrath, Kevin Booker és Adam Wood voltak, akik korábban már benzin- és dízelmotoros járművekkel is több fogyasztási rekordot állítottak fel. Az autó energiafelhasználását Adam munkaadója, az Intrepid távoli adatrögzítési technológiájával ellenőrizték, a Guinness World Records™ szigorú előírásainak megfelelően.

A Ford a csúcsdöntő Ford Mustang Mach-E modellt is kiállította a múlt hét végén a Fully Charged Live című rendezvényen, a Go Electric roadshow részeként, amelynek célja, hogy megválaszolja az emberek kérdéseit az elektromos közlekedéssel kapcsolatban. A roadshow keretében a márka bemutatta, milyen autókkal oldja majd meg teljes modellpalettájának átalakítását tisztán elektromos és plug-in hibrid hajtásra, még mielőtt az Egyesült Királyság 2030-ban átáll az elektromos hajtású új autókra.