AutóAddikt Újdonságok Elkészültek Mexikóban az első BMW 2-es Coupé modellek

Elkészültek Mexikóban az első BMW 2-es Coupé modellek

A kétajtós prémium sportkompakt új nemzedékének sorozatgyártását a világ összes piacára kizárólag a San Luis Potosí városában működő létesítmény végzi, amelynek továbbfejlesztésébe a müncheni központú vállalatcsoport mintegy 125 millió dollárt fektetett be.

A BMW Group mexikói gyárában megkezdődött az új BMW 2-es Coupé sorozatgyártása. A nagyteljesítményű prémium sportkompakt a bajor prémiummárka első olyan modellsorozata, amelynek globális termeléstervezési, sorozatgyártási és export-előkészítési tevékenységeit teljes egészében a San Luis Potosí városában működő létesítmény fogja össze.

A mexikói üzem a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának legújabb tagja, amelyet már az építkezés legelső lépésétől kezdve úgy terveztek meg, hogy könnyedén és rugalmasan képes legyen alkalmazkodni az újabb és újabb modellsorozatok eltérő sorozatgyártási követelményeihez. A rendszerbe állítását követő második évre a létesítmény működési hatékonysága olyannyira felfejlődött, hogy gyártósoráról plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt autók gurulnak le, export-tevékenységét pedig a világ összes országára kiterjesztette. A müncheni központú vállalatcsoport újabb, 125 millió dollár értékű befektetéssel készítette fel az üzemet a második modellsorozat érkezésére.

„Gyárunk beindítása után két évvel gyártósoraink új modellsorozattal gazdagodnak, amely a létesítményben dolgozó munkatársaim kimagasló tehetségének köszönhető. Büszkék vagyunk arra, hogy az új BMW 2-es Coupé modelljeit kizárólag mi szerelhetjük össze a világ összes piacára. Az új modell sorozatgyártásával Mexikó elképesztő kapacitását is előtérbe helyezzük. Biztos vagyok benne, hogy ezt az első, sikeresen abszolvált nagy volumenű projektünket számtalan újabb követi majd” – fogalmazott Harald Gottsche, a BMW Group mexikói gyárának elnök-vezérigazgatója.

„A BMW Group San Luis Potosí városában működő gyára a nemzetközi gyártási hálózat több évtizedes tapasztalatára és leginkább bevált gyakorlataira támaszkodhat” – folytatta Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. „Hálózatunk legújabb tagjaként a mexikói üzem a legkorszerűbb innovációk és a leghatékonyabb technológiák előnyeit élvezi, amelyek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz is, hogy a létesítmény a vállalatcsoport egyik leginkább fenntartható gyáraként működjön. A rugalmas gyártósoroknak és magasan képzett munkatársainknak köszönhetően a Mexikóban gyártott prémium modelleket a világ bármely pontján értékesíthetjük” – tette hozzá.

Mexikóból a világ minden tájára

Az új BMW 2-es Coupé a tervezőmérnöki precizitás dinamikus aspektusát helyezi a vezetés élményének középpontjába. A modell sportosan kifinomult vonalvezetését Jose Casas mexikói formatervező álmodta meg, aki ma Münchenben a BMW Group vezető karosszéria-formatervezőjeként dolgozik.

Az újdonság formanyelvének és hajtásláncának véglegesítését követően a BMW Group Németországban működő járműfejlesztési részlege szoros együttműködésbe kezdett a mexikói gyár termeléstervezésért felelős szakembereivel, hogy előkészítsék a sorozatgyártás beindítását.

A vállalatcsoport beszerzésekért felelős divíziója az első lépéstől kezdve hasonlóan fontos szerepet játszott a projekt beindításában, kiválasztva, felfejlesztve és rendszerbe integrálva az új BMW 2-es Coupé helyi, regionális és nemzetközi beszállító partnereit.

Közvetlen befektetés és továbbfejlesztés a mexikói gyárban

Az újabb befektetés egy részét a meglévő létesítmények bővítésére és az új modell összeszereléséhez szükséges további berendezések beszerzésére fordították. Ennek részeként a karosszéria-összeszerelő üzembe 82 darab új robotot telepítettek, a már meglévő robotok pedig új programozást kaptak, hogy képesek legyenek kezelni a különböző geometriájú alkatrészeket, valamint hegeszteni, szegecselni és csavarozni őket. Az anyagok (acél, magas szilárdságú acél és alumínium) intelligens kombinációjával így egy könnyű, mégis rendkívül merev karosszéria született, amely garantálja a bajor prémiummárka ügyfelei által elvárt legmagasabb fokú biztonságot, menetdinamikát és hatékonyságot.

A karosszériafényező üzem munkatársai az alapanyag-elemző szakemberekkel együttműködve, az új BMW 2-es Coupé érkezésére két új karosszériafényezési árnyalatot is kikevertek: a Brooklyn Gray metált és a Thundernight metált. Utóbbit kizárólag a BMW Group mexikói gyárában használják. A vállalatcsoport befektetésének fennmaradó részét a karosszéria-összeszerelő üzemben dolgozó munkatársak továbbképzésére fordították, hogy elsajátítsák az eddigiektől eltérő, rövid tengelytávolságú, kétajtós karosszéria sajátosságait.

A BMW Group korábbi bejelentésének megfelelően az új BMW 2-es Coupé forgalmazása Észak-Amerikában az idei év végén, Európában pedig 2022 elején veszi kezdetét.