AutóAddikt Magazin Zéró károsanyag-kibocsátású hidrogéncellás Toyota Mirai modelleket kap a NOB

Zéró károsanyag-kibocsátású hidrogéncellás Toyota Mirai modelleket kap a NOB

A nemzetközi olimpiai és paralimpiai mozgalom mobilitási partnere (egyben Magyar Olimpiai Bizottság platina fokozatú támogatója), a Toyota nulla károsanyag-kibocsátású hidrogén üzemanyagcellás Mirai modellekből álló flottával támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) munkáját, reflektálva arra, hogy a svájci Lausanne-ban székelő szervezet mobilitási tervének fontos részét képezi a környezetbarát autók használata.

A Tokiói Olimpiára készülő magyar olimpikonokat 28 környezetbarát hibrid elektromos Toyota C-HR-rel támogató Toyota 8 darab Mirai személyautót – vagy más néven üzemanyagcellás elektromos járművet (FCEV) – a Környezetvédelmi Világnap alkalmából adták át az Olimpiai Házban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új, fenntarthatósági szempontok alapján tervezett és épített székházában, amelynek hivatalos megnyitója 2019. június 23-án lesz.

A világszintű olimpiai partner Toyotát a svájci átadási ünnepségen a Toyota európai értékesítési alelnöke, Matt Harrison képviselte. Az eseményen jelen volt még Timo Lumme, a NOB televíziós és marketing szolgáltatásaiért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Marie Sallois-Dembreville, az NOB fenntarthatóságért felelős igazgatója is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy önkéntesekből álló független nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy a sport által tegye jobbá a világot. Bevételeinek több mint 90 százalékát a sport-mozgalmak számára osztja szét, ami azt jelenti, hogy naponta mintegy 3,4 millió dollárt juttat a sportolók és szövetségeik számára világszerte.

A járművek tankolásához egy ideiglenes hidrogéntöltő állomást is telepítenek az új központi irodaházba (ez lesz Svájcban az első ilyen létesítmény), de hamarosan egy nyilvános töltőállomás is nyílik majd a közelben. Az állomás megújuló energia felhasználásával állítja elő a hidrogént a NOB nyolc Toyota Mirai modellje számára; mindez egybevág a szervezet törekvésével, hogy jelentősen csökkentse széndioxid-kibocsátását.

“Miközben közeledik az Olimpiai Ház átadása és egyre közelebb kerülünk a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok megnyitásához, a Toyotával kialakított mobilitási együttműködésünk újra meg újra hatalmas léptekkel halad előre. A Toyota fenntartható mobilitási megoldásai hatékonyan támogatják az Olimpiai Ház ökológiai célkitűzéseit, és környezettudatos közlekedést ígérnek az olimpiát rendező városok és országok számára” – avat be Lomme.

“A fenntarthatóság az olimpiai mozgalom egyik fontos mozgatórugója, és stratégiai tervünk, az Olympic Agenda 2020 alapköve. A Toyota osztja nézeteinket, hiszen a vállalat hozzánk hasonlóan a holnap fenntartható mobilitására törekszik, így együttműködésük értékes segítséget jelent céljaink megvalósításában. Ma nemcsak annak lehetünk tanúi, hogy napi munkavégzésünkben hatalmas lépésváltás történik, hanem annak is, hogy a szemünk láttára formálódik a világ ‘zöldebb’ jövője.” – teszi hozzá Sallois-Dembreville.

“A Toyota célja, hogy a hidrogén-alapú mobilitás legyen a Tokiói Olimpia egyik mozgatórugója. A Mirai átadása a NOB számára újabb bizonyítéka annak, hogy ez a technológia jelentős szemléletváltást jelez” – mutat rá Matt Harrison.

Johan van Zyl, a európai vezérigazgatója szerint: “A hidrogén fontos szerepet játszik majd az alacsony szénkibocsátású, fenntartható társadalom működésében. Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy hozzájáruljunk a nulla károsanyag-kibocsátású, fenntartható társadalom kialakításához, és hogy egyre jobb mobilitást biztosíthassunk mindenki számára, felhívva az emberek figyelmét az új megoldásokra, és együttműködve minden érintettel.”

A Toyota 2015-ben lett az olimpiai mozgalom legelső mobilitási partnere. Ebbéli minőségében – és az Olympic Agenda 2020 célkitűzéseivel összhangban – a vállalat együttműködik a jövőbeli olimpiai játékok szervezőivel, fenntartható mobilitási megoldásokat biztosítva a rendezvényeken.

A 2020-as Tokiói Olimpián számos nulla károsanyag-kibocsátású FCEV (mint például a Mirai szedán) szolgál majd hivatalos járműként. Emellett a szervezők munkáját a Toyota üzemanyagcellás “Sora” autóbusza, valamint a Toyota Industries Corporation által gyártott és forgalmazott üzemanyagcellás villástargoncák is segítik. Ahogyan a Toyota a NOB TOP Partnereként a Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 című vállalásában is megfogalmazta, a márka célja, hogy a 2010-es értékekhez képest globálisan 90 százalékkal csökkentse új autói átlagos széndioxid-kibocsátását. A Toyota hidrogénautó-flottája nem az egyetlen fenntartható kezdeményezés az Olimpiai Házban, ami a legszigorúbb energia-, anyag- és vízfelhasználási előírások alapján fog működni, miközben egészséges és kellemes környezetet biztosít használóinak.

Előző cikkA Volvo Cars és az Uber autonóm közlekedésre képes, sorozatgyártású járművet mutatott be
Következő cikkCitroën Born Paris XV: 100 legendás modellt állítanak ki Párizsban