AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz S420: az olajcsere megoldotta a vezérlés problémáját, megszűnt a zörgés

1997 Mercedes-Benz S420: az olajcsere megoldotta a vezérlés problémáját, megszűnt a zörgés

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a folyamatos megújuláson és karbantartáson áteső 1997-es évjáratú W140-es bálna Mercedes-Benz S420 megkapta kötelező, időszerű olajcseréjét az Olajshop.hu által ajánlott és biztosított Petronas Syntium 800 EU 10W-40 kenőanyaggal a Zöld Autószervizben.

Itt jön képbe máris egy érdekesség. Sokáig dilemmáztunk egy hibajelenség kapcsán. Az S420 hidegindítást követően 5-6 perc elteltével fura zajokat hallatott, a motorblokk frontrészéről jött a zaj, ismétlődő, rövid periódusokban, zakatolás, zörgés jelleggel. Sok teória született, alapvetően a vezérlés problémájára gondoltunk lehetséges hibaforrásként. Hosszbordásszíj levétele után melegen a jelenség megmaradt, így egyértelműen a láncvezérlés problémája merült fel (görgők, csapágyas olajpumpa, láncvezetők- és feszítők). Már érett is az újabb csere, pedig komplett vezérléscserét kapott korábban az M119, ezért is volt érthetetlen a jelenség.

Miután megkapta a motor az új, Petronas Syntium 800 EU 10W-40 motorolajat, a zörgős jelenség eltűnt, a motor vajpuhán jár melegen is. Nagyon valószínű tehát, hogy a vastagabb olaj az, amit kedvel a rendszer, és ez a változás instant kihatott a vezérlés összes elemére is.

Az M119 amúgy is kimondottan érzékeny arra, hogy a kenés minden felületen száz százalékosan megfelelő legyen. Gondoljunk csak vissza egyik tavalyi szervizünkre, amikor is olajátvezető csöveket kellett cserélni a motorban, mert az folyamatos, monoton kopogás-jelenséget produkált.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULO, Loctite (Henkel Adhesives), Olajshop.hu

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer