AutóAddikt Magazin A BMW 8-as Gran Coupé egy különleges kiadását készíti el Jeff Koons

A BMW 8-as Gran Coupé egy különleges kiadását készíti el Jeff Koons

Igen, újra megcsinálják! Jeff Koons és Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke ma bejelentette, hogy a művész elkészíti a BMW M850i xDrive Gran Coupé egy különleges kiadását.

A luxus színvonalú műalkotás 2022 februárjában, a Frieze Los Angeles művészeti kiállításon ünnepli majd világpremierjét, amelyet követően rendkívül limitált, gyűjtői kiadásként lesz megvásárolható. A tengerentúli művész 2010-ben már dolgozott együtt a bajor prémiummárkával: akkor az egyedülálló BMW M3 GT2 Art Car modellt alkotta meg, amely a Le Mans-i 24-órás versenyen is rajthoz állt. Bono, a U2 együttes frontembere még abban az évben azt írta a New York Times hasábjain megjelenő vezércikkében, hogy Jeff Koons-nak a jövő autójának megtervezésében is részt kellene vennie. A BMW és a művész tovább folytatta az eszmecserét és Angelika Nollert, a müncheni Neue Sammlung dizájnmúzeum igazgatójának meghívására most a Pinakothek der Moderne modern művészeti múzeumban büszkén jelentik be legújabb együttműködésüket.

„Rendkívül izgatott vagyok és nagyra értékelem a lehetőséget, hogy újra együtt dolgozhatok a BMW-vel és elkészíthetek egy különleges kiadást. Nagyon intenzív gondolatok fogalmazódtak meg bennem ezzel kapcsolatban: Mi is a BMW 8-as Gran Coupé esszenciája? Mennyit számít az erő? Hogyan lehet olyasmit alkotni, amely a BMW 8-as sorozat minden energiáját magában hordozza, ugyanakkor képes megérinteni az emberi elmét is? Csak ismételni tudom saját magam: fantasztikus lehetőség, hogy ismét a BMW családjának tagjaként dolgozhatok” – fogalmazott Jeff Koons.

„Büszkén jelentem be legújabb együttműködésünket Jeff Koons oldalán” – vette át a szót Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „Imádom, amit kitalált! A BMW 8-as Gran Coupé mindannyiunk szívéhez közel áll, Jeff munkásságát pedig az öröm és a szenvedély járja át. Amióta felélesztettük együttműködésünket, Jeff többször is említette, hogy mennyire büszke arra, hogy visszatér a BMW családjába. Mérnökeink és tervezőink tucatjai ünneplik velünk együtt újabb partnerségünket, közösen dolgozva azon, hogy a Jeff által megálmodott vízió valósággá váljon. Üdvözlünk itthon, Jeff Koons!” – mondta Oliver Zipse.

„2021-ben világszerte ünnepeljük a BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének ötvenedik évfordulóját. Imádjuk a művészeteket és napjaink merész kinyilatkozásait. Az érzelem a szenvedélyünkké vált, az pedig, hogy ismét szorosan együtt dolgozhatunk Jeff Koons oldalán, mérhetetlen inspirációforrás. Kivel is lehetne jobb együtt dolgozni a BMW 8-as Gran Coupé-n? Az autók megtervezése során a művészet és a tudomány találkozásából merítünk ihletet, amelyet érzelmekben gazdag élményekké formálunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ismét együtt dolgozhatunk Jeff Koons-szal. Ő napjaink egyik legnagyobb művésze és az egyik leginspirálóbb, leginkább magával ragadó ember, akivel együtt dolgozhatunk” – nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

Jeff Koons különleges kiadásának példányai titokban készülnek a BMW Group dingolfingi gyárában. A Müncheni Nemzetközi Autószalon megnyitása előtt Jeff Koons és Oliver Zipse a Pinakothek der Moderne modern művészeti múzeumban megrendezendő gálaesten rántja le a leplet a művész által megálmodott BMW 8-as Gran Coupé első részleteiről.

A „THE 8 X JEFF KOONS” projektnév alatt futó különleges kiadás a tervezőmérnöki precizitás, a részletekbe menő finomhangolás és a technológiai szaktudás megtestesülése, egy olyan többrétegű karosszériafényezésbe csomagolva, amelyet autónként 285 órányi munkával visznek fel a kiválasztott modellekre. A végtelenül kifejező, magával ragadó karosszériafényezésben tizenegy különböző árnyalat egyesül a kéktől az ezüstig, a citromsárgától a feketéig. Hetente mindössze két autó lát majd napvilágot. A többszínű utastér csúcsminőségű anyaghasználatot, rendkívül kifinomult bőrözést és a különleges kiadás emblémájával, valamint a művész gravírozott aláírásával díszített pohártartó-fedelet tartogatja. Az üléseken a vállalatcsoport nagyteljesítményű részlege, a BMW M divízió legendás piros és kék árnyalatai köszönnek vissza. A különleges kiadás energikus, erőteljes dizájnja a pop-art képzőművészeti irányzat stílusjegyeit látványos geometriai mintákkal egyesíti, előtérbe helyezve a BMW 8-as Gran Coupé sportos formavilágát és összetett vonalvezetését.

1990-ben a legendás BMW 8-as sorozat a BMW 850i modellel ünnepelte világpremierjét, a modernkori autógyártás fejlődési ütemének merőben új perspektíváját gurítva az utakra. Az elvarázsolt műértők egy emberként ismerték el a modellt az elegancia és a teljesítmény abszolút szimbólumaként. 2022 februárjában a BMW bemutatja a Jeff Koons által megálmodott különleges kiadást. A bejelentés apropóján ismét reflektorfénybe gurul Münchenben a művész saját guruló műalkotása, Alexander Calder, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, John Baldessari és Esther Mahlangu négy kerékre tervezett különleges alkotásainak társaságában. A Pinakothek der Moderne modern művészeti múzeumban kiállított autók a BMW kultúra iránti elkötelezettségének világméretű, félévszázados örökségét éltetik.