AutóAddikt Hírek A BMW i8 lett a világ legzöldebb autója

A BMW i8 lett a világ legzöldebb autója

A BMW i immáron sorozatban második alkalommal győzedelmeskedett az autóipar legkiválóbb képviselőit elismerő World Car Awards választás legzöldebb járműnek járó World Green Car kategóriájában.

bmw_i8_autoaddikt

Azáltal, hogy a New York-i Nemzetközi Autószalonon elnyerte a rangos kitüntetést, a BMW i8 megismételte a tisztán elektromos meghajtású BMW i3 tavalyi sikerét. A World Car Awards 2015 választás nemzetközi zsűrije a progresszív sportautó plug-in hibrid hajtásláncának és innovatív könnyűszerkezetes felépítésének egyedülálló kombinációját, valamint a BMW i8 formabontó kialakítását ismerte el a díjjal. A BMW i8 mindazonáltal a legjobb luxusautónak járó World Luxury Car 2015 kategória döntősei közé is bekerült, amellyel nyomatékosítja páratlan pozícióját.

„Nagy örömömre szolgál, hogy átvehetem ezt a díjat a teljes müncheni csapat nevében” – mondta Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért- és marketingért felelős tagja a New York-i díjátadó ünnepségen. „Egyedülálló könnyűszerkezetes felépítésével és páratlan technológiai innovációjával a BMW i8 az autóipar jövőjének hírnöke, az pedig, hogy sorozatban második évben nyertük el a világ legzöldebb autójának járó díjat, jól mutatja, hogy a BMW i modelljei valóban világelsők” – fogalmazott.

A BMW i8 a BMW Group első sorozatgyártott plug-in hibrid járműve, amely egy modellben egyesíti az abszolút sportautók kimagasló teljesítményét és egy kisautó üzemanyag-fogyasztási- és károsanyag-kibocsátási értékeit. A BMW i8 tisztán elektromos meghajtással 37 kilométert tud megtenni, miközben a nyers sportautók gyorsulását kínálja, egy kisautó átlagos üzemanyag-fogyasztásával karöltve. Hajtásláncában a BMW TwinPower Turbo technológiával szerelt 1.5 literes, háromhengeres benzinmotort egy elektromos motor egészíti ki, együttesen 266 kW / 362 lóerő rendszerteljesítményt produkálva, amelynek köszönhetően a BMW i8 mindössze 4,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 2,1 liter / 100 km, kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 gramm / km). A plug-in hibrid hajtáslánc akkumulátorai bármelyik hagyományos konnektorról, speciális töltőállomásnál vagy menet közben is feltölthetők. Az innovatív anyagok széleskörű alkalmazása és a BMW i8 energiagazdaságos gyártási folyamatai egyaránt a koncepció átfogó, jövőorientált karakterét hangsúlyozzák. A modellhez opcionálisan elérhető lézer fényszórók és a BMW ConnectedDrive kifejezetten az elektromos mobilitás támogatására kifejlesztett exkluzív szolgáltatásai ugyancsak a BMW i8 által képviselt progresszív irányzat újabb bizonyítékai.

Az autóipar legkiemelkedőbb modelljeit elismerő World Car Awards választás díjait 2005 óta minden évben a New York-i Nemzetközi Autószalon kezdetén adják át, a kitüntetések az autóiparban elnyerhető legjelentősebb nemzetközi elismerések egyikei. A szakmai zsűriben több mint 20 ország 75 autós szakújságírója foglal helyet. A díjátadó ünnepség előtti nyáron rendre bejelentik az egyes kategóriákban jelölt modelleket, amelyeket később egy szakértői bizottság kategóriánként – az év legstílusosabb modelljét díjazó World Car Design of the Year és a legzöldebb autónak járó World Green Car elismerés esetében – öt vagy – az év autójának választott World Car of the Year, a legjobb luxusautót elismerő World Luxury Car és a legkiemelkedőbb nagyteljesítményű autónak ítélt World Performance Car díj esetében – tíz autóra szűkít. A szakmai zsűri ezen modellek közül választja ki a kategóriánkénti három-három döntőst a Genfi Autószalonra, míg végül a végső győzteseket a New York-i Nemzetközi Autószalonon jelentik be.

A BMW i8 a BMW Group harmadik modellje, amely elnyerte a World Car Awards választás World Green Car elismerését: 2008-ban a BMW EfficientDynamics stratégiát képviselő BMW 118d modellt, 2014-ben pedig a tisztán elektromos meghajtású BMW i3-at tüntették ki a díjjal.