AutóAddikt Magazin Bertone és a Volvo kapcsolata

Bertone és a Volvo kapcsolata

A Volvo Cars öt olyan autóját állítja ki az április 15-én, a németországi Essenben megnyíló, nagyszabású veteránautó és youngtimer kiállításon, amelyek egytől egyig a híres olasz formatervező, Bertone nevéhez köthetők.

volvo_bertone

A kiállításon megjelennek az exkluzív 262C és 780 kupék különleges példányai, továbbá egy igen ritka kabrió modell, amelyből mindössze öt darabot épített a kaliforniai Solaire.

A Volvo Cars fennállásának 88 éve során több alkalommal is Olaszországból merített ihletet, illetve kért segítséget egy-egy modellje megalkotásához. A márka az 1970-es évek derekán hosszú és gyümölcsöző együttműködésre lépett az olasz karosszéria-építő és formatervező stúdióval, a Bertonéval.

A Bertone gyártósora ideális volt exkluzív modellek kis darabszámú előállítására; a Volvónak pedig pontosan erre volt szüksége, amikor két különleges, a 200-as szériára épülő modellt kívánt létrehozni. A 264 TE limuzin 1975-ben jelent meg, míg a 262C kupét két évvel később, 1977-ben leplezték le. Az autókat Svédországban tervezték, ám a gyártás előkészítése és a gyártás már Torinóban, a Bertonénál történt.

Két évvel később, 1979-ben a Bertone megépítette a Volvo 343 futurisztikus kupéváltozatát. A digitális műszerfallal és bukólámpával szerelt tanulmányautó a Tundra nevet kapta. A Volvo vezetősége azonban udvariasan elutasította Bertone radikális javaslatát.

A Bertone és a Volvo közötti együttműködés 30 évvel ezelőtt érte el a csúcspontját, és a Volvo 780-ban teljesedett ki, amelyet 1985 márciusában, a Genfi Autószalonon mutattak be. A stílusos kupét Bertone tervezte és építette; öt év alatt összesen 8518 darab készült az autóból.

Az idén április 15 és 19. között megrendezésre kerülő, esseni Techno Classica kiállítás messze a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény Európában, amely húsz csarnokban mintegy 200 000 látogatót fogad évről évre. A kiállítás jól tükrözi a veterán és youngtimer autók iránti hatalmas, egyre növekvő érdeklődést.

„Egy olyan patinás, izgalmas múlttal rendelkező autógyártó számára, mint a Volvo Cars, magától értetődő megjelenni a Techno Classica kiállításon. Minden eddiginél fontosabb, hogy visszanyúljunk múltunkba, és ezzel egy időben a jövőbe tekintsünk.” – mondta Per-Åke Fröberg, a Volvo Cars Heritage vezetője.

A Volvo Cars idén tizenkettedik alkalommal vesz részt a Techno Classica kiállításon, ahol öt darab, egytől egyig Bertonéhoz köthető autót állít ki a márka.

– Volvo 262C 1981-ből. Az autót kifejezetten Pehr G. Gyllenhammar, a Volvo 1971-1993 közötti elnök-vezérigazgatója megrendelésére építették. A Volvo karizmatikus vezetője rajongott a piros autókért, és bár ez a szín nem tartozott a márka szokásos árnyalatai közé, mondanunk sem kell, hogy teljesült a kívánsága. Még a fényűző bőr belső is piros színű. Az autó ma a Volvo múzeum tulajdona.

– Volvo 780 1985-ből. Szintén Pehr G. Gyllenhammar személyes autója, ugyancsak piros színben. Az autót Gyllenhammar 50. születésnapjára kapta ajándékba; alig egy hónappal azután, hogy a modell bemutatkozott a Genfi Autószalonon. Az autó ma a Volvo múzeum tulajdona.

– Volvo 262C 1981-ből. A világ ‘legújabb’ 262C modellje, mindössze 99 kilométer futásteljesítménnyel.. A vadonatúj autót a New York állam Newburgh városában működő márkakereskedésnek szállították le, ám az autó végül soha nem hagyta el a bemutatótermet. Az autó ma egy veterán Volvókra szakosodott holland cég, a Schmidt Gemert tulajdona.

– Volvo 262C „Solaire” 1981-ből. A Volvo Cars észak-amerikai leányvállalata eredetileg úgy tervezte, hogy a független kaliforniai műhely, a Solaire összesen ötven darabot épít majd a 262C kabrió modellből. Végül azonban mindössze öt darab után leállították a gyártást, részben a modell törésbiztonságával kapcsolatos aggályok miatt. A teljes körűen helyreállított autó ma egy belga Volvo-gyűjtő, Guy Vermant tulajdona.

– Volvo 780 1989-ből. Tökéletesen eredeti állapotú példány 2,8 literes, V6-os motorral, az akkoriban elérhető legteljesebb felszereltséggel. Az autóval Tuve Johansson, a Volvo Cars korábbi elnök-vezérigazgatója járt. A 780-as ugyancsak Guy Vermant gyűjteményébe tartozik.

A Volvo márkát a Volvo Cars Heritage képviseli a Techno Classica kiállításon. A vállalat küldetése, hogy megóvja és közszemlére tegye a Volvo gazdag múltját és hagyatékát. A Volvo Cars Heritage standja a 3. számú kiállítási csarnokban található.