AutóAddikt Magazin A Ford Miamiban teszteli az önvezető szolgáltatásokat

A Ford Miamiban teszteli az önvezető szolgáltatásokat

Miamiról főleg a kikapcsolódás és napozás jut eszünkbe, ám ez a város egyben ideális terep is a Ford számára ahhoz, hogy megtegye a következő lépéseket az önvezető járművek piaci bevezetése felé.

“Miami-Dade megyével együttműködve a Ford Miamiban és Miami Beachen készül tesztelni egy önvezető járműveket használó, teljes körben működő szolgáltatást” – mondta el Sherif Marakby, a Ford önvezető járművekért és elektromos autókért felelős alelnöke, majd hozzátette: “Ez az első alkalom, hogy ezt a technológiát a majdani üzleti felhasználás szempontjai alapján alkalmazzuk. Ez tényleg a piaci hasznosítás felé vezető első lépés.”

Az Argo AI révén a Ford jelenleg elsősorban tervezési szempontok alapján teszteli Pittsburghben és Detroit területén az önvezetést.

Marakby szerint Miami (az Egyesült Államok öt legnépesebb régióinak egyike) remek lehetőséget kínál a Ford számára. A személy- és teherszállítás iránt mutatkozó nagy kereslet mellett a sokféle közlekedési megoldás kihívásokkal teli környezetet jelent a vállalat önvezető járműtechnológiája számára. Mindemellett a dél-floridai időjárási viszonyok is kivételesen kedvezőek a Ford önvezető járműveinek jelenlegi üzemelési feltételei szempontjából.

A Ford az Argo AI-val – ami már rendelkezik egy új Ford járműflottával a városi úthálózat feltérképezésére és az adatgyűjtésre – közösen bővíti önvezető járműveinek tesztfolyamatát. A tesztek előrehaladtával várhatóan a járműflotta is bővül majd. A vásárlói élményt érintő vizsgálatokban más partnerek, például a Domino’s és a Postmates is segítik majd a Fordot. A partnervállalatok emellett annak felmérésében is részt vesznek, hogy a dolgozók és vásárlók hogyan viselkednek az önvezető járművekkel kapcsolatos helyzetekben.

A Ford azt tervezi, hogy a Miamiban történő tesztelést felhasználja annak orvoslására, ami Marakby szerint egy eddig figyelmen kívül hagyott logisztikai probléma az önvezető technológia területén. „Mielőtt önvezető járművek ezrei jelenhetnének meg az utakon, fel kell készülnünk a nagyméretű hi-tech flották hatékony kezelésére is,” mondta.

A Ford által Miamiban végzett teszt jelentős előrelépés ebben az irányban. A vállalat egy járműmenedzsment-terminált létesít a flottajárművek takarítására és karbantartására a városközpont közelében. Ugyanebben a létesítményben történik majd a járművek által az utcákon begyűjtött információk letöltése is.

Ezen együttműködés keretében a Ford arra törekszik, hogy megismerje Miami és más városok konkrét igényeit, illetve megfeleljen azoknak, beleértve a városlakók, a vállalkozások és a non-profit szereplők elvárásait, mondta Marakby. “Minden nagyváros más, és nem tehetünk úgy, mintha mindet ismernénk,” – nyilatkozta. “A nagyvárosokkal együttműködve szeretnénk megérteni a helyi problémákat és lehetőségeket.”

A Ford idén jelenti majd be, hogy mely nagyvárosokkal lép partnerségre.