AutóAddikt Hírek A Honda további előrelépései a fenntarthatósági célok megvalósításáért

A Honda további előrelépései a fenntarthatósági célok megvalósításáért

A Honda közzétette 12. Éves Európai Környezetvédelmi Jelentését (European Environmental Report), amely dokumentálja azokat a lépéseket, amelyeket a Honda annak érdekében tesz, hogy 2050-re valamennyi termék, tevékenység és vállalati tevékenység tekintetében szén-dioxid-semlegességet érjen el. 

A 2022 áprilisa és 2023 márciusa között eltelt pénzügyi év egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy a cég teljesítette a kötelezettségvállalását és ezzel még zöldebbé vált a márka kínálata. Egyrészt 2022 év végén megérkezett a Civic 11. nemzedéke, mely már csak a modern e:HEV azaz hibrid hajtáslánccal vásárolható meg és ezzel lezárult az elektrifikációs folyamat, melynek részeként elektromos üzemmódra is képessé tették a főbb európai modelleket. Azóta a ZR-V és a CR-V személyében két újabb páratlanul fejlett hibrid (utóbbi plug-in kivitelben is) érkezett a palettára, sőt színre lépett a Honda második tisztán elektromos üzemű modellje, az e:Ny1, amit a tervek szerint 30 további új globális EV követ majd 2030-ig.

Mindez egyértelmű tanúbizonysága annak, hogy a Honda elkötelezett a fenntartható működés mellett és nemcsak személyautóit, hanem szerszámgépeit és motorkerékpárjait is ebben a szellemiségben készíti. Nemrég látott napvilágot Európában például az EM1 e:, a vállalat első tisztán elektromos üzemű motorkerékpárja is.

A márka környezetvédelmi politikáját, minden gyakorlatát és kezdeményezését az  befolyásolja a régióban, hogy csökkentse az európai szén-dioxid-kibocsátást és energiafelhasználást, nem mellesleg rengeteget áldozott arra, hogy jelentősen megnövelje a fenntartható alapanyagok és a megújuló energia arányát nem csak a gyártásban, hanem az üzemeltetésben is.  Erőfeszítéseik eredménye már most is látszik, hiszen a márka által felhasznált elektromos energia 93%-a megújuló forrásból származik.

–Mivel világszerte nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy fenntartható legyen tevékenységünk, egyértelmű, hogy az európai térségnek nagy szerepe van céljaink elérésében – árulta el Katsuhisa Okuda, a Honda Motor Europe elnöke és igazgatója. – Elismerésre méltó a Honda Motor Europe munkatársainak elkötelezettsége, miként az is, hogy együttműködő partnereink, beszállítóink és részvénytulajdonosaink is támogatták törekvéseinket az elmúlt években. Kemény munkájuknak és elhivatottságuknak köszönhetően még gyorsabban haladhatunk környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos céljaink elérésében.

A Honda éves Európai Környezetvédelmi Beszámolójának egyéb fő elemei:

  • A Honda első európai elektromos robogójának a bevezetése, az elektromos átállást szolgáló EM1 e:, ami a Honda által fejlesztett Mobile Power Pack e: cserélhető akkumulátorral együtt segíti az ügyfeleket az elektromos mobilitásra való átállásra (a beszámoló 102. oldala)
  • Az e:PROGRESS névre keresztelt, intelligens európai töltőszolgáltatás bővítésének köszönhetően hamarosan nem csak Honda-tulajdonosok tölthetik majd autójukat a Honda rendszerével (102. oldal)
  • A vehicle-to-grid rendszer németországi tesztüzeme megmutatta, hogy az EV-k stabilabbá tehetik az elektromos közműhálózatokat, így a tágabb értelemben vett töltőrendszerek szerves részei lehetnek a jövőben (101. oldal)
  • Folytatódik, sőt tovább bővül a Honda energiakutatási programja, melynek keretein belül zöldhidrogén-termelő létesítményt hoztak létre a vállalat Offenbachban található európai fejlesztési bázisán (130. oldal)
  • A vállalat elkötelezett amellett, hogy kedvező hatást gyakoroljon a társadalomra, ezért a természeti katasztrófákat követően például szerszámgépeket ajánlott fel (53. és 138. oldal)
  • Több napelem telepítése a gyártásért és a szállítmányozásért felelős Honda-létesítményekre (111. és 120. oldal)
  • Természetmegóvás és a biodiverzitás visszaállítása számos Honda-létesítménynél (30. és 31. oldal)

Az ismertető a Honda globális környezetvédelmi eredményeiről is tájékoztat, ezeket a Honda 2023-as Nemzetközi Fenntarthatósági Jelentéséből emelték át az illetékesek. A számok jól mutatják, hogy a márka világszerte folytatta károsanyag-kibocsátásának csökkentését, újrahasznosítási folyamatainak fejlesztését és a megújuló forrásból származó energia arányának növelését.

Ha szeretné elolvasni vagy letölteni a Honda 2023-as Európai Környezetvédelmi Beszámolóját, kérjük, kattintson ide.