AutóAddikt Hírek A Kia partnereivel közösen újra befektet az IONITY-be

A Kia partnereivel közösen újra befektet az IONITY-be

A Kia ismét tőkét invesztál Európa vezető ultragyors töltőhálózatába, az IONITY-be. A vállalkozás részvényeseként a Kia az IONITY más befektetőivel összefogva most 700 millió eurót fektet a cégbe, kifejezetten azzal a céllal, hogy Európa szerte jelentősen növelje a nagyteljesítményű töltőpontok számát.

Az IONITY ma 1500 töltőhelyet, köztük több mint 400 nagyteljesítményű, ultragyors állomást üzemeltet az európai autópályák mentén 24 országban. A mostani befektetés hatására a nagyteljesítményű töltőhelyek száma 1000-re, az összes töltési ponté pedig 7000-re emelkedik az európai úthálózaton, 2025-ig. Az új töltők többségét a nagyforgalmú autópályák és a nagyvárosok közelében helyezik üzembe. Ezzel párhuzamosan a már ma is forgalmas töltőhelyek kapacitását szintén kibővítik, ennek hatására jelentősen csökkennek majd nem csak a töltési, de a várakozási idők is a ma zsúfolt állomásokon.

A fejlesztés révén a felhasználók egyszerűbben juthatnak majd 350 kW-os gyorstöltési lehetőséghez, ezek a töltők képesek a Kia EV6 akkumulátorát akár 18 perc alatt is 10-ről 80%- ig feltölteni.

A hálózatfejlesztés fontos részeként az IONITY saját tulajdonú töltőállomások létesítésére törekszik, amelyeket a helyszínektől függően a cég maga is üzemeltet majd. A vállalat által a közelmúltban bemutatott “Oázis” koncepció fontos része, hogy az elektromosautó-töltés igazi élménnyé váljon. Az így megalkotott tanulmánymodell töltőhelyei fedettek, és kávézó, étterem, valamint bolt is található a közelükben annak érdekében, hogy kellemesebben teljen a töltésre fordított idő.

Az IONITY hálózatának töltőrendszere CCS szerkezetű, a töltésre felhasznált energia teljes egészében megújuló forrásból származik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az IONITY hálózatát használó Kia tulajdonosok valóban teljes mértékben emissziómentesen, és széndioxidsemlegesen autózhatnak.

Jason Jeong, a Kia Europe elnöke elmondta: “Ahogy a belső égésű hajtás a következő években fokozatosan eltűnik majd az utakról, úgy válik egyre fontosabbá a megbízható, és gyors töltőhálózatok kiépítése. Újabb befektetésünk hatására az IONITY komoly terjeszkedésbe kezdhet, amelynek eredményeként jelentősen növekszik majd a gyorstöltő pontok száma szerte Európában. Ez komolyan segíti elektromos modelljeink használóit, hiszen egyre több autós töltheti majd járművét gyorsan, kényelmesen és egyszerűen.”

A Kia 2026-ig 11 új, tisztán elektromos hajtású modellt vezet be világszerte, ezek közül hetet eleve akkumulátoros hajtásra terveznek majd. Az idén bemutatott EV6 a Kia első modellje a márka alapjaiban új, globális, moduláris elektromos padlólemezén, az E-GMP-n. Az EV6 fejlett, 800 V-os hajtáslánca 350 kW-os töltéssel akár 100 kilométernyi hatótávolság vételezésére is képes és alkalmas, mindössze 4,5 perc alatt, teljes töltéssel pedig a modell hatótávolsága az 528 km-t is elérheti.

Szerkesztői megjegyzés

A befektetői csoport létrejöttéhez a megfelelő hatóságok engedélye szükséges.