AutóAddikt Újdonságok Az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022: az új Mercedes-Benz Citan és Renault Kangoo...

Az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022: az új Mercedes-Benz Citan és Renault Kangoo nyerte el a rangos elismerést

A 2021-es Solutrans nemzetközi kiállításon jelentették be, hogy az új Renault Kangoo és a Mercedes-Benz Citan közösen nyerték el az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022 (International Van of the Year) díjat. Az előkelő elismerést november 17-én, a Solutrans gálavacsoráján adták át 900 vendég jelenlétében.

Az idei Év Nemzetközi Haszongépjárműve gála a rendezvény 30. évfordulójának jegyében telt, és egyben immár a negyedik alkalom volt, amelyen a Renault és a Mercedes-Benz díjat vihetett haza. A második helyen az ötödik generációs Volkswagen Caddy végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a Stellantis kisméretű elektromos áruszállítói és a Toyota Proace City Electric állhattak fel.

„Ugyan a díjazás immár a negyedik évtizedébe lép, a filozófia és a célok változatlanok maradtak, mindeközben azonban a piaci trendeknek megfelelően a gyártók komoly előrelépést tettek a technológiai fejlesztések és az innovációk terén.  Az Év Nemzetközi Haszongépjárműve díj egyik fő értékelési szempontja az, hogy miként járulnak hozzá a járművek a kishaszongépjármű szektor hatékonysági, biztonsági, fenntarthatósági és a környezetvédelmi elvárásaihoz. A 2022-es díj jelöltjei között hagyományos dízelmotoros hajtásláncokkal és elektromos variánsokkal is találkozhattunk. Összesen tizenegy gyártó tizennégy frissen bemutatott haszongépjárműve közül kellett kiválasztania a zsűrinek a győztest” – mondta Jarlath Sweeney, az International Van of the Year elnöke.

Az új Kangoo és Citan értékelésekor a zsűri elismerte a francia és a német autógyártó többéves, közös együttműködését is, amelynek során mindkét márka sikeresen adta át a saját génjeit a közösen fejlesztett újdonságoknak, így jól megkülönböztethető karakterrel rendelkező járművek születtek. Ezek közé tartozik például a Renault Kangoo ’Szezám, tárulj!’ ajtómegoldása, valamint a Mercedes-Benz MBUX központi rendszere és a Citan még bővebb biztonsági segédrendszer-arzenálja.

Marcus Breitschwerdt, a Mercedes-Benz Vans vezetője így nyilatkozott a díj kapcsán: „Büszkék vagyunk rá, hogy az új Mercedes-Benz Citan megnyerte az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022 díjat. A Citant szakemberek fejlesztették szakemberek számára, a végeredmény pedig tökéletesen kiegészíti jelenlegi, meglehetősen erős Mercedes-Benz kishaszongépjármű kínálatunkat. Mind a hagyományos áruszállító, mind pedig a Tourer verzió számos felhasználási lehetőséget kínál kimagasló funkcionalitás mellett, mindezt különösen nagy vezetési kényelemmel és a jól ismert Mercedes-Benz biztonsági színvonallal ötvözve. Ez egy ízig-vérig Mercedes-Benz modell, amely kiteljesíti portfóliónkat. Köszönöm az elismerést az Év Nemzetközi Haszongépjárműve díj zsűrijének!”

Mark Sutcliffe, a Renault csoport haszongépjárművekért felelős vezetője is boldogan fogadta a díjat, majd hozzátette: „Szeretném megköszönni az Év Nemzetközi Haszongépjárműve díj teljes zsűrijének, hogy az új Renault Kangoo Van megkapta az előkelő. az Év Nemzetközi Haszongépjárműve 2022 elismerést, ami különösen nagy büszkeséggel tölti el csapatunkat. Ez egy kiváló visszajelzés a számunkra, hiszen a lehető legmagasabb mércék szerint terveztük meg és gyártjuk az újdonságot. A modellt olyan egyedi innovációkkal ruháztuk fel, amelyek megkönnyítik ügyfeleink mindennapjait. A neves díj újabb elismerése a Renault innovációinak és a több mint 120 évre visszatekintő vezető szerepének a kishaszongépjárművek szegmensében.”

A Mercedes-Benz korábban 1995-ben, 1997-ben és 2005-ben nyerte el az Év Nemzetközi Haszongépjárműve díjat, míg a Renault 1998-ban, 2002-ben és 2012-ben vehette át az IVOTY Co. Ltd. elismerését.