AutóAddikt Magazin A Toyota és a Lexus aktív biztonsági rendszerei drasztikus módon csökkentik a...

A Toyota és a Lexus aktív biztonsági rendszerei drasztikus módon csökkentik a ráfutásos balesetek számát

A független Közlekedési Baleseti Kutató és Adatelemző Intézet (ITARDA) felmérései szerint a leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota aktív biztonsági rendszerei, a Toyota Safety Sense és az ICS biztonsági technológiák együttesen 90 százalékkal csökkentik a ráfutásos balesetek számát.

A Lexus prémium márkát is jegyző (ott a jövőbemutató aktív biztonsági rendszereket a Lexus Safety System foglalja csokorba), világelső japán gyártó ezért a biztonsági technológiák széles körű alkalmazását szorgalmazza, és első körben Japánban „Support Toyota” rendezvényeket szervez, amelyek a biztonság fontosságára hívják fel az emberek figyelmét.

A független Közlekedési Baleseti Kutató és Adatelemző Intézet (ITARDA) vizsgálata szerint a Toyota Safety Sense csomag körülbelül 50 százalékkal csökkenti a ráfutásos balesetek számát (a technológiával nem rendelkező autókhoz képest), míg az intelligens távolságtartó radarral (ICS) kiegészített Toyota Safety Sense P csomag esetében ez a csökkenés mintegy 90 százalékos. A Toyota Safety Sense P és ICS rendszerekkel felszerelt autókat a Safety Support Car S (vagy Sapo Car S) kategória „tág” alkategóriájába³ sorolják, amelyeket kifejezetten ajánlanak az idősebb autóvezetők számára. A Toyota egyre több járművét szereli fel e rendszerekkel, amelyek igazoltan növelik az autózás biztonságát; a vállalat tervei szerint a 2018-as pénzügyi év végére az összes eladott Toyota-modell 90 százalékában működni fognak ezek a technológiák.

A vizsgálat eredményeire reagálva a Toyota ismertette terveit a biztonságot növelő technológiák szélesebb körű alkalmazására, hogy csökkentse a közlekedési balesetek számát. A vállalat azt is közzétette, hogy egyre több olyan rendezvényt szervez, amelyek célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a közúti biztonság fontosságára, és a tényre, hogy ezen technológiák akár életeket is menthetnek, hisz a Toyota Safety Sense1 ütközésmegelőző csomagok és az intelligens távolságtartó radar2 (ICS) bevezetésének hatására csökkent a ráfutásos balesetek száma. A balesetek gyakoriságának arányát egyébiránt úgy számítják ki, hogy a balesetek számát elosztják a forgalomban lévő járművek számával: a vizsgált modellsorozat a Prius volt, az adatok gyűjtése pedig egy éven át, 2015 decembere és 2016 decembere között tartott. A vizsgálat mintegy 274.000 járműre terjedt ki, ezek közül körülbelül 84.000 járműben működött a Toyota Safety Sense P, és körülbelül 121.000 jármű volt felszerelve Toyota Safety Sense P és ICS technológiával Amellett, hogy szorgalmazza a biztonságot támogató technológiák szélesebb körű elterjedését, a Toyota egyre több programot indít az autóvezetők, a gyalogosok és más közlekedők biztonsági képzésére.

A „Support Toyota” programot a vállalat először Japánban, márkakereskedőkkel és más szervezetekkel közösen szervezi, hogy fokozza ügyfeleinek biztonságát. Az ICS technológiát bemutató egyre több tesztvezetés mellett – amelyek idén indultak a márkakereskedésekben – a Toyota azt tervezi, hogy a Toyota Safety Sense automatikus fékfunkcióját megismertető tesztvezetéseket is szervez a kereskedőhálózatában. A résztvevő márkakereskedések összes munkatársa egy erre feljogosító programban vesz részt, hogy biztonságosan mutathassák be a technológiát az érdeklődőknek. A Toyota a lehető legtöbb ember számára szeretne lehetőséget biztosítani a biztonsági rendszerek megismerésére, mivel meggyőződése, hogy így egyre többen értik majd meg a rendszerek fontosságát. A vállalat kezdetként 280 japán Toyota márkakereskedésben alakítja ki az ICS bemutatásának körülményeit. 2018 júniusára a tervek szerint minden márkakereskedésben lesz egy biztonságos terület, ami ezt a célt szolgálja.

A Toyota folytatja Városi Szentjánosbogár projektjét4: a közlekedésbiztonság fontosságát hangsúlyozó program tavaly vette kezdetét a márkakereskedésekben, és elsődleges célja az éjszakai balesetek számának csökkentése. A „Support Toyota” keretében a vállalat a későbbiekben további közlekedésbiztonsági programokat is szervez majd. A közlekedésbiztonság fejlődése érdekében fontos, hogy az ilyen jellegű programok a következő három pilléren nyugodjanak: igazán biztonságos járművek gyártását eredményező járműtechnológiai fejlesztések és kezdeményezések, beleértve a balesetek nyilvántartását, baleseti okok elemzését, valamint az közlekedésbiztonsági technológiák fejlesztését és forgalmazását; az emberekre alapozó kezdeményezések, például a járművezetők és a gyermekek számára szervezett oktatási programok; valamint a közlekedés környezetének, például az ITS (Intelligens Közlekedési Rendszerek) fejlesztése. Ezzel a három alapgondolattal a vállalat hatásosan járulhat hozzá a halálos vagy sérüléssel járó közúti balesetek felszámolásához – ami a Toyota végső célja.

 

Előző cikkA Honda és a McLaren befejezi együttműködését
Következő cikkHipermodern tűzoltóautót kaptak a repülőtéri tűzoltók