AutóAddikt Autó-motorsport A TOYOTA GAZOO Racing történelmi Le Mans-i diadalát Akio Toyoda elnök személyesen...

A TOYOTA GAZOO Racing történelmi Le Mans-i diadalát Akio Toyoda elnök személyesen kommentálta

A Toyota világszintű elnöke, a Morizo néven maga is versenyző és mesterpilóta Akio Toyoda személyesen kommentálta a Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing történelmi diadalát, amelyet a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) legendás 24 órás Le Mans-i futamán aratott, megemlékezve arról is, hogy a versenyistálló másik csapata ugyanezen a versenyhétvégén a Rally Világbajnokság (WRC) törökországi futamán szerezte meg az első helyet. Az elnök egyszerre fejezte ki a páratlan siker felett érzett örömét, és buzdította csapatát szerényen még keményebb munkára a hibák kiküszöbölésére.

A Toyota sikere valóban példa nélküli: az autógyártó 1000 lóerős öntöltő hibrid elektromos versenygépeinek egymás után zsinórban harmadszor sikerült megnyernie a világ egyik legikonikusabb, és egyben legkeményebbnek számító versenyét, a Le Mans 24 órás futamot. Akio Toyoda sorai a diadal kapcsán alább olvashatóak.

„2020-ban is győzni tudtunk a Le Mans 24 órás futamon. Emellett ugyanazon a hétvégén meg tudtuk nyerni a Török Rallyt is, a FIA Rally Világbajnokság ötödik fordulójában. Ez volt az utolsó alkalom a TS050 HYBRID számára arra, amikor teljesíthette a 24 órás futamot. Sébastien, Kazuki és Brendon: köszönöm nektek, hogy sikerült minden másik autónál nagyobb távot megtenni a TS050 géppel! Elfyn és Scott: nagyon köszönöm, hogy sikerült mindenki másnál gyorsabban vezetnetek ezeken a kíméletlen török utakon. Kár, hogy egyik versenyen sem lehettem jelen idén, hogy a csapattal együtt izgulhassak. Megígértem a WEC csapatnak, hogy velük állok fel a dobogóra idén, de sajnos most sem tudtam betartani az ígéretem. Ám a szívemben ott voltam Le Mans-ban és Törökországban is – és velük álltam a dobogón. Nem voltak nézők sem a Le Mans-on, sem Törökországban, de szerintem – ahogyan én is – világszerte számos rajongónk nézte élőben a versenyeket, és szurkolt nekünk. Nagyon köszönöm a támogatásukat! Ez volt sorozatban a harmadik győzelmünk Le Mans-ban. Ezt szurkolóinknak, partnereinknek és munkatársainknak köszönhetően értük. Nagyon büszke vagyok az elnyert trófeára, de hogy őszinte legyek, kicsit csalódott is vagyok. Nem arról van szó, hogy 8. rajtszámú TS050 HYBRID gond nélkül győzött. A futam első felében vissza kellett mennie a bokszutcába a fékhűtés miatt, és egy időre visszacsúszott a mezőnyben. És nagyon sajnálom Mike-ot, Kamuit és Josét, akik a 7. rajtszámú TS050 HYBRID-et vezették. A futam előtt Kamui azt mondta, hogy most elhozza azt, amit a korábbi években itt hagyott. Tényleg átéreztem, amit mondott, és Mike illetve José is bizonyosan így érzett. Kamui küldött nekem egy üzenetet a futam előtt, amiben azt mondta, hogy élvezi majd a nyomást, és úgy csinálja végig a 24 órát, hogy közben hisz a gépben, a szerelőkben és a mérnökökben. Mégsem nem tudtuk elkerülni, hogy meghibásodjon az autója, és ezért megint nem tudta megszerezni azt, amit kellett volna. Igazán nagyon sajnálom. A Török Rallyn pedig a jó pozícióban autózó Sébastiennek kellett feladnia a versenyt motorhiba miatt. Mi a Toyotánál képesek vagyunk megnyerni a WRC-t és háromszor egymás után a Le Mans-t, de közben úgy érzem, hogy van még mit tennünk azért, hogy olyan autókat készítsünk, amelyek megfelelnek az autósok igényeinek és érzéseinek. Továbbra is arra törekszünk, hogy egyre jobb autókat gyártsunk, és hogy pilótáink magabiztosan versenyezhessenek. Nagyra értékelem mindannyiuk folyamatos támogatását.”

Előző cikkMINI Paddy Hopkirk Edition, 37-es rajtszámmal
Következő cikkKözös fejlesztésű Peugeot-TOTAL hypercar versenyautó a le Mans-i verseny évfordulójára