AutóAddikt Hírek A Toyota új együttműködési megállapodást jelentett be

A Toyota új együttműködési megállapodást jelentett be

A Japán Taxitársaságok Szövetsége és a Toyota a Japán Taxi Napján jelentette be együttműködési megállapodását, amelynek keretében közösen dolgoznak majd a japán taxizás fejlesztéséért, annak jövőjéért.

toyota-hibrid-taxi-budapest-autoaddikt

A Toyota és a japán taxis iparág kapcsolata 1936-ban kezdődött, amikor a Toyota AA modellt elsőként taxiként kezdték használni. Innentől datálódik az a hosszútávú és fontos partneri együttműködés, melynek legfontosabb alapját jelenleg a Crown Comfort típus jelenti. A modelljei taxiként történő használata jelentette tapasztalatok kiváló alapokat jelentenek a Toyota számára a tartósság, megbízhatóság és utazási komfort területén folytatott fejlesztésekhez.

A Japán Taxitársaságok Szövetsége és a Toyota fontos partnerségben állnak egymással, és azon dolgoznak, hogy a japán taxit a világ legbiztonságosabb és legkellemesebb, globális szinten legjobb színvonalú szolgáltatásává tegyék, és folytassák a japán közlekedési infrastruktúra fejlesztésére irányuló törekvéseiket. A japán városi látkép színvonalának emelése reményében, a Toyota egy következő generációs taxit fejleszt, melynek formaterve a japán vendégszeretetet tükrözi. Ennek a következő generációs taxi modellnek a piaci bevezetését  2017-re tervezik.

A Taxitársaságok Szövetsége és a Toyota együttműködése törekvéseinek középpontjában a kényelem növelése áll: minden szinten, széles körben minden ügyfelük számára az idősektől kezdve a gyerekes családokon át a turistákig. Közös cél ugyanakkor egy olyan nyitott közösség kiépítése is, mely szívesen lát mindenkit és ezzel egyidejűleg hozzájárul az ország turistacélpontjainak népszerűsítéséhez.

Az együttműködés elmélyítése érdekében a két fél létrehozott egy közös munkacsoportot is mely rendszeresen összeül és megvitatja a legfontosabb aktuális kérdéseket. Ezek között olyan területek szerepelnek, mint az egyértelműen azonosítható formavilág, az ügyfelek kényelmét és biztonságát szolgáló megoldások és technológiák fejlesztése, vagy épp a többnyelvű szolgáltatások kialakítása.

Mindkét fél várakozással tekint az első körben Tokióban és vonzáskörzetében megvalósuló közös együttműködésre, amely kiterjed a jövő automatizált vezetési technológiájának fejlesztésére és  elterjesztésére, illetve a különböző sofőrtípusok munkájának (így például az idősebb vagy külföldi származású, korlátozott japán nyelvtudással rendelkező sofőrök) támogatására. Ennek jegyében tervezik a taxik használatát adatok gyűjtésére és elemzésére a forgalmi környezetről, illetve ezen eredmények alkalmazását a „Mobilitás Csapattárs Koncepció” (Mobility Teammate Concept) és egy ezen alapuló üzleti modell fejlesztéséhez, mely a Toyota automatizált vezetés látásmódját testesíti meg.

„A gépjárművek taxiként történő felhasználása közismerten rendkívüli igénybevételt jelent az autó számára, hisz nem csupán a hajtásláncot és a kopó-forgó alkatrészeket éri megnövekedett terhelés a folyamatos városi üzem révén, hanem az utastér fokozott elhasználódásának kockázatával is számolnunk kell. Éppen ezért a taxis üzem a modell strapabírásának és megbízhatóságának talán legkeményebb próbája, nem véletlen, hogy az itt bizonyított modelleket a céges felhasználók is előszeretettel választják flottamodellnek” – mutat rá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációért felelős vezetője.

„Míg a világ számos nagyvárosában, így például New Yorkban vagy épp Tokióban elterjedtek a dedikált, kifejezetten taxi célra fejlesztett modellek, Európában – London kivételével – ez nem jellemző, a kontinensen általában a gyártók sztenderd modelljeit választják a taxisok, minden különleges felkészítés nélkül. Ez ugyanakkor a Toyota számára már a kezdetektől hatalmas lehetőséget jelentett: városi használat során különösen alacsony fogyasztásuk és fenntartási költségeik miatt hybrid meghajtású modelljeink hamar népszerűvé váltak a taxisok körében, az pedig, hogy a megnövekedett igénybevétel során minden tekintetben kiválóan bizonyítottak, rendkívül meggyőző érvnek bizonyult a technológia tartósságával kapcsolatos kezdeti szkepticizmussal szemben. Ennek köszönhetően mára már nem egy nagyváros taxi parkjának képezik meghatározó, esetenként túlnyomó részét a Toyota hybrid modelljei, amelyek hazánkban is rendkívül népszerű választásnak bizonyulnak a taxisok körében, különös tekintettel a Prius és egyre növekvő mértékben az Auris Touring Sports modellekre. Mindez persze pozitív hatással van vállalati flották döntéshozóira is, akik egyre gyakrabban cserélik le dízel parkjukat hybrid Toyotákra” – avat be a szakember.

Mint Varga Zsombor elmondja, a Toyota bízik abban, hogy a jövőben a hazai taxitársaságokkal is a japán példához hasonló, elmélyült, kölcsönös információcserén és egyeztetésen alapuló kapcsolatot sikerül kialakítaniuk, hiszen a vállalat hybrid modelljei révén nem csupán a taxisok üzemeltetési költségei, hanem a városokat érő környezeti terhelés is jelentős mértékben csökkenthetőek. Ez utóbbi kapcsán egyébiránt a szakember arra is rámutat, hogy több európai országban, így például Lengyelországban a környezetvédelmi szempontok okán számos nagyvárosban valamennyi hybrid autó tulajdonos olyan egyedi kedvezményekben részesül, mint a buszsávok használatának lehetősége vagy épp az ingyen parkolás, ami idehaza is követendő példa lehet.

Előző cikkKimondottan környezetbarát a Ford új dízelmotor-gyártósora
Következő cikkIdén október 1-én lesz a Volkswagen-találkozó