AutóAddikt Hírek CES 2016: a Volkswagen V-Charge kutatási projektje Connected Car Award 2015 elismerést...

CES 2016: a Volkswagen V-Charge kutatási projektje Connected Car Award 2015 elismerést kapott

A V-Charge kutatási projekt elnyerte az Auto Bild és a Computer Bild Connected Car Award 2015 elnevezésű díját.

volkswagen-v-charge-autoaddikt-ces-2016

A V-Charge projektben a Volkswagen Csoport kutatási részlege mellett a zürichi Svájci Műszaki Főiskola (ETH), a Braunschweigi Műszaki Egyetem, a Robert Bosch GmbH, a Pármai Egyetem és az Oxfordi Egyetem is részt vesz. A díjat az összes együttműködő partnert képviselve Dr. Volkmar Tanneberger, a Volkswagen márka elektromos és elektronikai fejlesztésekért felelős igazgatója, valamint Prof. Dr. Thomas Form, a Volkswagen Csoport kutatási részlegének az elektronikai és járműkutatásokért felelős igazgatója vette át január 6-án délelőtt a Las Vegas-i CES kiállításon.

A V-Charge a Valet Charge (parkolószolgálat és töltés) kifejezésből ered, amely az automatizált parkolásnak és az elektromos járművek automatizált töltésének intelligens jövője felé vezető utat jelöli ki.

Az Egyesült Államokban különösen népszerű a kényelmes parkolószolgálat (valet parking): azaz amikor az úti célhoz megérkezve egy kocsirendező átveszi az autót és leparkolja. Igény esetén induláskor a kocsirendező vissza is hozza a gépkocsit a tulajdonosnak. Így nem kell az időt rabló parkolóhely-kereséssel foglalkoznia.

A V-Charge projekt ezt gondolja tovább, a parkolóhely-keresés és az elektromos járművek töltésének automatizálását helyezve a középpontba. A rendszer lényege, hogy a jármű magától keres egy olyan szabad parkolóhelyet, amelyet elláttak a töltéshez szükséges infrastruktúrával, majd indukciós technológiával feltölti az akkumulátorait. A feltöltés befejeztével szabaddá teszi a töltőhelyet egy másik elektromos járműnek, saját magának pedig önállóan keres egy hagyományos parkolóhelyet. A gyalogosokat, a kerékpárosokat és a többi járművet a gépkocsiba épített kamerák, illetve ultrahangos érzékelők segítségével felismeri a rendszer, így a jármű „vegyes forgalomban” is közlekedhet.

Az Auto Bild és a Computer Bild 2013 óta osztja ki a „Connected Car Award“ díjat a hálózatba kapcsolt autók kitüntetéseként, minden területre kiterjedően. A két magazin szakemberei előzetes válogatással összeállítottak egy listát, amelyről az olvasók online szavazással kiválaszthatták a kedvenceiket kilenc kategóriában.

Előző cikk25 éve Magyarországon az Opel
Következő cikkMedia streaming alkalmazást fejleszt a Volvo és az Ericsson