AutóAddikt Hírek A Volvo Cars lett a Polestar 100 százalékos tulajdonosa

A Volvo Cars lett a Polestar 100 százalékos tulajdonosa

A Volvo Cars 100 százalékos tulajdonosi részesedést szerzett a nagyteljesítményű autókat fejlesztő svéd Polestar vállalatban, és ezzel együtt a Polestar márkában. A Polestar elnevezés mostantól a különleges, nagyteljesítményű Volvo gépkocsik modellneveként szerepel.

volvo_cars_polestar_autoaddikt

A Polestar emellett a jövőben a Volvo dupla motoros, részben elektromos hajtástechnológiáját felhasználva fejleszti új generációs nagyteljesítményű gépkocsijait.

A Volvo a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid gépkocsik első számú európai gyártója, és vezető szerepet tölt be a fejlett, részben elektromos hajtástechnológiák fejlesztése és alkalmazása terén. A Volvo által fejlesztett és gyártott hibrid erőforrások az autóiparban jelenleg kapható legnagyobb teljesítményű, leginkább környezetbarát hibrid hajtásláncai közé tartoznak.

A Volvo és a Polestar igen hosszú közös múltra tekinthet vissza. A két vállalat 1996 óta működik együtt a motorsport világában; az elmúlt években pedig együttműködési megállapodást írtak alá olyan, Polestar kivitelű Volvo gépkocsik közös fejlesztéséről, amelyek a Volvókra jellemző, komfortos vezetési élményt rendkívül intenzív teljesítménnyel és vezethetőséggel társítják.

„A Volvo Polestar modellek vezetése különleges élményt kínál. Úgy döntöttünk, hogy mostantól még több Volvo tulajdonos számára tesszük elérhetővé ezt az élményt, és a fejlesztést a Volvo Cars számára rendelkezésre álló forrásokkal teljes mértékben megtámogatva a Polestart megtesszük a márka nagyteljesítményű modelljeit jelző modellnévnek.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója.

A Volvo várakozásai szerint a V60 kombi és S60 szedán modellekből 2015-ben világszerte mintegy 750 Polestar változat találhat gazdára. Az új tulajdonosi struktúrában a Polestar eladások középtávon várhatóan elérik az évi 1000-1500 darabot.

A Polestar típusú Volvo gépkocsik értékesítései révén a márkanév már jelenleg is stabil globális ismertségnek örvend. A Volvo számára emellett a már eladott típusokhoz kínált Polestar alkatrészpiaci teljesítmény-optimalizációs készletek értékesítése is jelentős piaci lehetőséget jelent.

A felek nem hozták nyilvánosságra a felvásárlás pénzügyi részleteit. A Polestar Performance jelenlegi alkalmazottai a továbbiakban a Volvo alkalmazottaiként folytatják munkájukat.

A Polestar motorsport csapata továbbra is Christian Dahl, a Polestar eddigi tulajdonosának vezetése alatt, ám más néven folytatja munkáját. A Polestar márka továbbra is együttműködik Christian Dahllal.

„Rendkívül elégedettek vagyunk azzal az iránnyal, amelybe a Volvóval közös teljesítménynövelő vállalkozásunk fejlődött. Ugyanakkor mindenekelőtt motorsport-csapatnak tekintjük magunkat. Ezzel a megállapodással lehetőségünk nyílt arra, hogy ismét száz százalékig elsődleges tevékenységünkkel foglalkozhassunk, azaz Volvo versenyautókat fejleszthessünk és azokkal versenyeken indulhassunk.” – mondta Christian Dahl.

Polestar-gyorstalpaló

A Volvo a teljesítménynövelő jellegű szoftver-termékek és alkatrészpiaci tuning alkatrészek fejlesztésével foglalkozó Polestar Performance AB vállalatot, továbbá a Polestar védjegyek tulajdonosát, a Polestar Holding AB vállalatot vásárolta meg. Az akvizíciónak nem képezte részét a Polestar motorsport-részlege.

A Volvo S60 és V60 Polestar modellek 350 lóerős T6 motorjukkal mindössze 4.9 másodperc alatt gyorsulnak álló helyzetből 100 km/órára; a motortuninghoz alapjaiban átdolgozott futómű társul. A sportmodellek híven demonstrálják a Volvo és a Polestar azon fejlesztési filozófiáját, hogy magával ragadó, precíz és magabiztos vezetési élményt biztosítsanak ügyfeleiknek.

A Polestar Performance Optimisations (Polestar teljesítmény-optimalizáció) keretében az ügyfelek megnövelt középtartományi motorteljesítménynek örvendhetnek, a sebességváltót és a gázreakciót érintő, harmonizáló fejlesztésekkel egyetemben, amelyek eredményeként gépkocsijuk dinamikusabb és robbanékonyabban vezethető lesz.