AutóAddikt Magazin Ötvenedik születésnapját ünnepli a Ford Transit

Ötvenedik születésnapját ünnepli a Ford Transit

A legendás Ford Transit 50-ik születésnapjára készített új felmérés szerint továbbra is a haszongépjárművek képezik az európai kereskedelemi élet gerincét.

ford_transit_50_eves_jubileum_autoaddikt_2

A Ford négy Transit-modellből álló kínálatával a második legnagyobb márkának számít a haszongépjárművek európai piacán; a Transit-értékesítések idén eddig 33 százalékkal növekedtek.

Egy új felmérés szerint fél évszázaddal azt követően, hogy a Ford Motor Company piacra dobta a legendás Transitot, a haszongépjárművek továbbra is jelentős, sőt egyre növekvő szerepet játszanak az európai gazdasági életben.

Ford Transit (1978)
Ford Transit (1978)

A Centre for Economics and Business Research felmérése szerint azok a vállalkozások, amelyek működésében kulcsszerepet játszanak a haszongépjárművek, 584 milliárd euro értéket termeltek a francia, német és brit gazdaság számára – ami 16 százalékos növekedést jelent a 2010-es értékhez képest, és megközelíti a teljes svájci nemzeti össztermék értékét.

Ford Transit (1985)
Ford Transit (1985)

A Ford azért rendelte meg ezt a felmérést, hogy jobban megismerje a haszongépjárművek hatását az európai gazdaságra. A felmérés rámutat a haszongépjárművek egyre bővülő felhasználására az online kereskedelemben, illetve az olyan szakmákban, mint a festés-mázolás, a vízvezeték-szerelés és a burkolás, ahol egyre több az újonnan alakuló vállalkozás; illetve a haszongépjárművekre hagyományosan támaszkodó iparágakban, mint például az építőipar, a karbantartás/javítás, a közüzemek és a szállítás.

Ford Transit (1994)
Ford Transit (1994)

“A legtöbb ember anélkül tekint nap mint nap a Transitokra és a többi haszongépjárműre az utakon, hogy felismerné, milyen létfontosságú szerepet játszanak ezek az autók az üzleti és gazdasági életben,” fogalmaz Barb Samardzich, a Ford Európa általános vezérigazgató-helyettese. “A gazdaságban tapasztalható változás és fejlődés – például az online kereskedelem térnyerése – mellett is egyre nő a Transit haszongépjárművek iránti kereslet.”

Ford Transit (2000)
Ford Transit (2000)

Németországban, a legnagyobb európai gazdaságban az online kereskedelem 2014-ben 25 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest, erre az évre pedig további 23 százalékos bővülés várható. 2014-ben a lengyel és spanyol vásárlók online költése 23, illetve 20 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Ford Transit (2006)
Ford Transit (2006)

Ez a gyors növekedés a haszongépjárművek számának emelkedéséhez is hozzájárult, élénkítve az új járművek iránti keresletet a legfontosabb európai piacokon. 2014-ben Franciaország útjain futott a legtöbb haszongépjármű (5,2 millió); ugyanez a szám Spanyolországban 4,6 millió, Olaszországban 3,8 millió, az Egyesült Királyságban 3,5 millió, Lengyelországban 2,7 millió, míg Németországban 2,3 millió volt. A haszongépjárművek hat legnagyobb felhasználói közt Lengyelországban mutatkozott a legnagyobb keresletbővülés, ahol 2000 óta 85 százalékkal bővült a piac. Az olyan közepes méretű haszongépjárművek, mint a Transit értékesítési adatai Németországban a legjobbak, ahol 2014-ben 281.000 új járművet helyeztek forgalomba. Ugyanez a szám az Egyesült Királyságban 231.000, Franciaországban pedig 187.000 volt.

ford_transit_uj_generacio_autoaddikt

A Transit kibővített, négy modellből álló kínálata révén a Ford 2015 első félévére a második számú haszongépjármű márkává vált az európai piacon, 33 százalékos növekedést elérve az előző évhez képest, holott a vállalat 2012-ben még a hetedik helyen állt.

Az újonnan alakult számos kisvállalkozásnak köszönhetően mind a haszongépjárművek értékesítés, mind pedig felhasználói köre jelentősen bővült. A pénzügyi válságot követően ez különösen igaz az Egyesült Királyságra, ahol az olyan építőipari szakmákban, mint a festés-mázolás, a burkolás és a vízvezeték-szerelés, gyors keresletnövekedés látható: 2013-ban több mint 24.000 új vállalkozás indult, vagyis 30 százalékkal több, mint 2010-ben.

ford_transit_50_eves_jubileum_autoaddikt

Emellett a brit kormány megrendelésére is dolgozó Centre for Economics and Business Research felmérése szerint a haszongépjárművek használatából eredő főbb gazdasági előnyök nem csupán azok közvetlen üzleti hatásaiban mutathatók ki, hanem az adóbevételekben is. 2014-ben az Egyesült Királyságban a haszongépjárművek 102 milliárd kilométert tettek meg, ami 20 százalékkal több, mint 2008-ban, ezáltal pedig több mint 7 milliárd font adóbevételt generáltak.

Ma a Ford Transit a világ egyik legnépszerűbb haszongépjárműve, amiből már közel 8 millió darab kelt el. Ha ezeket a Transitokat egymás mögé állítanák, körbeérnék a Földet.

Előző cikkFrissül a Citroën C5 és Citroën C5 Tourer
Következő cikkA Volvo Cars lett a Polestar 100 százalékos tulajdonosa