AutóAddikt Magazin A Volvo Cars új globális kompakt modellcsaládja innovatív platformra épül

A Volvo Cars új globális kompakt modellcsaládja innovatív platformra épül

A Volvo Cars új kategóriákra terjeszti ki kompakt modellcsaládját, arra a rendkívül innovatív kompakt moduláris platformra (CMA) alapozva, amely a Volvo elismert SPA padlólemezének kisebb, ám ugyanolyan fejlett változata. A CMA-ra épülő első modell várhatóan 2017-ben lép piacra.

volvo-innovativ-platform-2015-autoaddikt

A CMA 2017-es bevezetése azt jelenti, hogy a jövőben minden Volvo modell két teljesen átméretezhető, moduláris padlólemez egyikére fog épülni.

Az SPA és CMA platformok párhuzamos fejlesztése jelentette a Volvo termékmegújulási és növekedési stratégiájának az alapját, aminek keretében a vállalat a következő négy év leforgása alatt modellkínálatának minden egyes tagját lecseréli, és éves szinten akár 800 000-re emeli a gyártási darabszámot. A folyamat első lépése az XC90 bevezetése volt, amelyet 2016 első felében követ az új S90 prémium szedán piacra lépése.

A CMA platform lehetővé teszi a Volvo Cars számára, hogy a kompakt modellek vásárlói számára is ugyanazokat a prémium technológia megoldásokat biztosítsa, amelyeket az SPA alapokra épülő, nagyobb modellek tulajdonosai élvezhetnek. Az SPA és CMA platformok olyan technológiai elemeken osztoznak, mint a hajtásláncok (hagyományos és új plug-in hibridek egyaránt), az infotainment rendszer, a klímavezérlés, az adathálózat és a biztonsági rendszerek: a svéd autógyártó így minden eddiginél közelebb kerülhet azon célkitűzéséhez, hogy 2020-ra új autóiban senki ne szenvedhessen halálos balesetet vagy súlyos sérülést.

„A CMA platform rugalmassága hatalmas szabadságot ad a Volvo mérnökeinek és tervezőinek: lehetővé teszi számukra, hogy új, vonzó funkciók széles kínálatát dolgozzák ki és vezessék be, miközben a korábbiaknál kedvezőbb vezethetőséget, világelső biztonsági szolgáltatásokat és online kapcsolódási funkciókat kínálnak” – mondta Dr Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési tevékenységeiért felelős alelnöke.

A CMA bevezetésével teljesen megváltozik a Volvo Cars autógyártási gyakorlata: mivel modellek, hajtásláncok, elektromos rendszerek és a legkülönbözőbb komplexitású technológiák épülhetnek egyazon platformra, ezzel jelentősen javul a méretgazdaságosság, és költséghatékonyabbá válnak a gyártási folyamatok.

A Volvo Cars CMA platformját a kezdetektől úgy tervezték, hogy képes legyen befogadni a részben vagy teljesen elektromos hajtási rendszereket; így jelenhet meg a kínálatban egy új, kifejezetten ehhez az új padlólemezhez kifejlesztett Twin Engine plug-in hibrid hajtáslánc.

„A CMA fantasztikus helyzetet teremt a Volvo számára. Az új platformot plug-and-play rendszerként álmodtuk meg és hoztuk létre. Ez azt jelenti, hogy a Volvo következő generációs kompakt modelljei is részesülhetnek mindazon fejlett technológiákból, amelyek most az XC90 vásárlói számára elérhetők” – mondta Dr Mertens.

A Volvo Cars várakozásai szerint a CMA alapú gépkocsik érkezésével a vállalat számottevően növelni tudja majd globális eladásait: a világszerte releváns modellek révén ugyanis izgalmas új piaci szegmensek nyílhatnak meg a svéd márka előtt.

„A CMA kulcsfontosságú szerepet játszik a Volvo Cars márka folytonos növekedési stratégiájában” – mondta Björn Annwall, a Volvo Car Group értékesítésért, marketingért és ügyfélkapcsolatokért felelős alelnöke. „Amellett, hogy a CMA maradéktalanul kínálja a nagyobb, prémium gépkocsiktól megszokott előnyöket és funkciókat – így például a világelső biztonsági, hajtáslánc- és infotainment technológiákat –, az új platform hamisítatlan, jellegzetesen Volvós vezethetőséget és tulajdonosi élményt kínál, ami markánsan megkülönbözteti az egyre növekvő prémium szegmens többi szereplőjétől.”