AutóAddikt Hírek Akio Toyoda személyesen kommentálta a Toyota Yaris által elnyert ’Év Autója 2021’...

Akio Toyoda személyesen kommentálta a Toyota Yaris által elnyert ’Év Autója 2021’ címet

A vadonatúj, negyedik generációs Toyota Yaris megismételte az első generáció 21 évvel ezelőtti győzelmét, és elnyerte Európa talán legrangosabb autós szakmai elismerését, az Év Autója díjat. A döntéssel a zsűri irányt mutatott, hiszen ahelyett, hogy egy újabb kis sorozatszámú, marginális értékesítéseket produkáló akkumulátoros modell hozta volna el a címet, amely a jelzésértéken túl a valós iparági emissziócsökkentésre nincs érdemi, nagyságrendi hatással, a szakma vezető szakújságírói ezúttal egy olyan autót választottak, amely gyártójának legfontosabb, Európában legnagyobb darabszámban értékesített modellje, amelyet minden második európai ügyfél öntöltő hibrid elektromos meghajtással vásárol, és amely így városi forgalomban akár 50-80%-ban tisztán elektromos üzemben, károsanyagkibocsátás mentesen közlekedik. A Yaris által immáron második alkalommal elhódított címről Akio Toyota, a Toyota világszintű elnöke is személyesen megemlékezett.

A Toyota Yaris szűk elitklubhoz csatlakozott azzal, hogy 2000 után 2021-ben is elnyerte az Év Autója díjat – rajta kívül ezt mindössze két másik autó mondhatja el magáról. A részben vagy teljesen elektromos meghajtások vezető fejlesztőjeként ismert, Európában mára több mint 50%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat (HEV) értékesítő japán autógyártó ezzel egyébiránt harmadik Év Autója címét szerezte meg – a Toyota Prius 2005-ben aratott diadalt. Az idei, 58. alkalommal megrendezett megmérettetésen 29 résztvevőből 7 autó került a döntőbe. A győztest március 1-én hirdették ki: a Yaris lett a 2021-es Év Autója. A döntős autók többsége európai gyártók akkumulátoros elektromos (BEV) vagy plug-in hibrid elektromos (PHEV) járműve volt. Vajon az ilyen vetélytársak mellett mi lehetett az, ami a Yarist ennyire népszerűvé tette Európában? Az alábbi, a zsűritagoktól származó idézetek talán megadják a választ.

 „Szegmensének olyan kiváló és sokoldalú autója, ami csúcskategóriás biztonsági jellemzőket kínál.”

„Egy fontos kategória fontos autója. A 3 hengeres hibrid hajtással a Toyota folytatja azt a munkát, mellyel kompromisszumok nélkül csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.”

„A Toyota nem elégedett meg azzal, hogy ők készítik a kategória legjobb full hybrid rendszerét. Így hát még jobbá, még hatékonyabbá és még egyszerűbben használhatóvá tették, ráadásul most már vezetni is élvezetes.”

„Hatalmas minőségi előrelépés a ’hibridesítésben’ és a hatékonyság növelésében. Ez pedig szinte hihetetlen fogyasztási adatokhoz vezet.”

„Valami történt. A Toyota Yaris eddig egy megbízható, takarékos, de kissé unalmas kisautó volt. Az új Yaris immár élvezetesen és kellemesen vezethető, és mégis takarékos és megbízható.”

„A hibrid rendszer jól illik a kisautóhoz. A városlakók gyakran nem tudnak otthon tölteni. A Yaris fogyasztása kiváló, és az elektromos hajtást használva nagyon csendes a városi közlekedésben.”

„A Yaris a legsokoldalúbb résztvevő ebben a versenyben. Ha a tulajdonos környezetében nincs töltő infrastruktúra, akkor a hibrid  a legjobb megoldás a CO2-kibocsátás csökkentésére.”

„A Yarist az alapoktól kezdve újratervezték, és az eredmény egy mutatós kis ferdehátú lett, új platformjának köszönhetően figyelemre méltó menettulajdonságokkal.”

A zsűri tehát nagyra értékelte a Yaris élvezetes vezethetőségét, és a hibrid hajtásnak köszönhető takarékosságát. A Toyota Times közelmúltban megjelent cikke szerint 2015-ben, a fejlesztési időszakban a Yaris 2019-re tervezett bemutatását egy évvel későbbre halasztották. A bemutató elhalasztásakor tudták a Toyotánál, hogy ez esetleg hátrányos üzleti következményekkel is járhat a partnerek – például a kereskedők – számára. Ennek ellenére meghozták a döntést, annak érdekében, hogy a készülő autó mosolyt csaljon majd vásárlói arcára. A végeredmény pedig az lett, hogy a késéssel bemutatott vadonatúj Yarist új hibrid rendszerrel látták el, amit az elődmodellénél sokkal, egész pontosan 50 kilogrammal könnyebb karosszériába építettek be.  A 2015-ben meghozott döntés hozzájárult ahhoz, hogy a Yaris kiváló eredményt érjen el az európai megmérettetésen. A zsűritagok vélekedése is jól mutatja, hogy a városi lakosoknak és a töltési lehetőséget nélkülöző autósoknak milyen jó választást jelentenek CO2-csökkentés szempontjából a hibridek. Az európai városi övezetekben a legtöbben lakásokban élnek (ez Japánban és más piacokon is gyakori). Ezek az emberek nehezen tudják megoldani, hogy saját töltési lehetőségük legyen. Az európai Év Autója díj világossá tette, hogy az elektromos járművek elterjedését az emberek hétköznapi életének valós körülményei figyelembe vételével lehet igazán népszerűsíteni.

Akio Toyota, a Toyota világszintű elnöke is kommentálta a sikert

A Toyota Times megkérte a Yaris fejlesztésében szorosan részt vevő vállalatvezetőt, Akio Toyodát, hogy mondja el véleményét a díjról. Toyoda örömmel osztotta meg gondolatait.

„Nagyon hálás vagyok, hogy a Yaris nyerte meg az európai Év Autója díjat, itt ugyanis az autóipar hosszú múltra tekinthet vissza, és az emberek továbbra is szenvedélyesen kedvelik az autókat. Köszönetem minden zsűritagnak, akinek része volt abban, hogy a Yaris nyerje el ezt a díjat. Még nagyobb boldogsággal töltött el, amikor meghallottam a magyarázatokat arról, hogy miért a Yarist ismerték el. Ugyanis a normál Yarist dicsérték a menetteljesítményeiért, nem pedig a sportos GR Yarist, ráadásul a hibrid változatot részesítették elismerésben. Ami az autók villamosítását illeti, a Toyota ezen a téren teljes modellpalettával büszkélkedhet: van HEV (hibrid), PHEV (konnektorról tölthető hibrid), FCEV (üzemanyagcellás hibrid) és BEV (akkumulátoros elektromos) modellünk is. Rendkívül bátorító, hogy egy hibrid nyerte az európai Év Autója díjat, mivel éppen felgyorsítjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy elérjük a karbonsemlegességi céljainkat. Továbbra is arra törekszünk, hogy olyan egyre jobb autókat gyártsunk, amelyek boldoggá teszik tulajdonosaikat.  Kérem, ezentúl is kövessék figyelemmel folyamatosan fejlődő hibrid autóinkat. Szívből szeretném megköszönni a Toyota Motor East Japan, a Tohoku üzem, a Toyota Motor Manufacturing France, a GR Factory és mindenki más közreműködését, akik részt vettek a Yaris, a GR Yaris és a Yaris Cross fejlesztésében és bemutatásában. Végül pedig köszönetet szeretnék mondani minden Yaris-vásárlónknak.”  – fogalmaz a Toyota Yaris által elnyert 2021-es Év Autója díj kapcsán Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke.

Előző cikkEz a kéziváltós Toyota Supra 1.15 másodperc alatt gyorsul nulláról százra
Következő cikkLegördült a gyártósorról a hárommilliomodik BMW Lipcsében