AutóAddikt Hírek Audi és Hydro: együttműködés a fenntartható forrásból származó alumínium használatáért

Audi és Hydro: együttműködés a fenntartható forrásból származó alumínium használatáért

Az Audi e-tron beszállítói lánca egyre inkább fenntarthatóvá válik: az alumínium előállításával foglalkozó Hydro most fenntartható forrásból származó alumíniumot szállít a vállalatnak, amelyet az első tisztán elektromos Audi modell akkumulátorházának elemeihez használnak fel.

Az anyagot a teljes gyártási láncon keresztül környezetbarát módon és társadalmilag elfogadott munkakörülmények között állítják elő és dolgozzák fel. Ezt erősítette meg az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) által kiállított „felügyeleti lánc” tanúsítvány is. Az ASI már 2018. októberében elismerte az Audi törekvéseit, akkor ezeknek az alumínium elemeknek a fenntartható módon történő összeszerelését jutalmazta tanúsítványával. Ez azt jelenti, hogy az Audi e-tron akkumulátorházánál felhasznált alumínium lemezek most már igazoltan felelős módon készülnek a teljes gyártási láncon keresztül, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával egészen az előállított végtermékig.

Mindkét partner úgy tekint a fenntarthatóságra, mint vállalati stratégiájuk kiemelt céljára és közös törekvésük az alumínium használatából származó CO2 kibocsátás csökkentése. Az Audi célja, hogy 2025-re – a 2015-ös értékekhez viszonyítva – 30 százalékkal csökkentse a termékei teljes életciklusa során képződő CO2 mennyiségét. Óriási lehetőség rejlik a fenntartható forrásból származó és felelősen előállított nyersanyagok használatában.

Az ASI által kiállított tanúsítvány számos különböző műhelymunka eredménye, amelyeken az Audi és a Hydro egyesítették a CO2 csökkentés terén megszerzett szakmai tudásukat.

„Legkésőbb 2050-re teljesen CO2 semleges mobilitást akarunk kínálni ügyfeleinknek. Ahhoz, hogy ezt elérjük, szükségünk van egy fenntartható beszállítói láncra” – nyilatkozta Dr. Bernd Martens, az Audi igazgatótanácsnak a beszerzés és IT területekért felelős tagja. „Ennek eléréséhez párbeszédet kezdeményeztünk partnereinkkel és velük együttműködésben a teljes értéklánc mentén szeretnénk jelentősen csökkenteni a CO2 kibocsátást.”

2018. végén az Audi útnak indított egy CO2 programot a beszerzés területén, amelynek keretében eddig több, mint 20, CO2 témájú workshopot tartottak a különböző alumínium beszállítókkal.

A Hydro egyike az első alumínium gyártóknak, amely olyan fenntartható forrásból származó alumínium lemezeket kínál, amelyek megszerezték az ASI tanúsítványát is.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az ASI által minősített alumíniumot szállíthatunk, különösképpen, hogy ezt az Audi egyik zászlóshajója, az Audi e-tron számára készíthetjük. Folyamatosan dolgozunk saját illetve ügyfeleink környezeti hatásának csökkentésén” – nyilatkozta Einar Glomnes, a Hydro ügyvezető alelnöke. „Fontos mérföldkő ez a stratégiánkban, amelynek központi eleme, hogy az ügyfeleink dokumentáltan olyan alumínium termékeket kínálhassanak, amelyek a teljes értéklánc mentén felelős módon készültek.”

Az ASI olyat környezeti, társadalmi és gazdaságetikai kritériumokat fogalmaz meg, amelyek végigkísérik a folyamat minden szakaszát, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával a feldolgozás, a gyártás folyamatán keresztül egészen az alumínium újrahasznosításáig. Értékelésükben szerepel például, hogy az adott vállalat a források megóvásával kezelje az anyagot, átfogó életciklus analízist készítsen és termékeinek megalkotásakor már a tervezés során vegye figyelembe azok későbbi javítási és újrahasznosítási lehetőségeit.