AutóAddikt Magazin CES 2016: komoly startup-támogatást és képzést nyújt a Ford

CES 2016: komoly startup-támogatást és képzést nyújt a Ford

A 120 ezer dolláros támogatásból és a három hónapos mentorálási-képzési programból akár 12 startup is részesülhet, hogy a Ford Intelligens Mobilitás programmal összhangban fejlesszenek ki új ötleteket és megoldásokat.

ford-logo-2016-autoaddikt

A program célja új szintre emelni az összeköttetést, a mobilitást, az önjáró autókat, a felhasználói élményt és az adatelemzést.

”A Techstars Mobility és a Ford együttműködése intelligens, nagyratörő újítókat támogat, akik innovatív megoldásokkal változtatnák meg a világ közlekedési szokásait” – mondta el Ken Washington, a Ford kutatásért és fejlett mérnöki megoldásokért felelős alelnöke. ”Korunk leginnovatívabb ötletei sokszor startupoktól érkeznek, és mi alig várjuk, hogy ezt a gondolkodásmódot meghonosítsuk Detroitban és az autóiparban.”

Ezeknek a startupoknak az alábbi négy, kulcsfontosságú területen kell újításokat felmutatniuk:

  • Fogyasztói élmény
  • Információs technológia és adatelemzés
  • Multimodális közlekedés integráció
  • Rugalmas felhasználói élmény

A programra a mai naptól lehet jelentkezni a www.techstars.com/apply címen. A jelentkezés beküldésének határideje március 22. A résztvevők június 13-án kezdik meg a programot, amelynek eredménye a Demó Nap lesz szeptember 8-án.

A mentoráláson alapuló Techstars Mobility fejlesztési programja 2015-ben született; a projekt következő generációs mobilitási és közlekedési megoldásokra összpontosít. A programot a 2007-ben indult Techstars vállalat vezeti, amely 660 cégnek segített már, és mintegy 5 milliárd dolláros támogatást szerzett számukra. A Techstars Mobility és a Ford Intelligens Mobilitás programjának együttműködése a vállalat vezérigazgatójának, Bill Fordnak köszönhető, akinek vezetésével sikerült a világszerte növekvő közlekedési káosz hosszú távú potenciális következményeire irányítani a figyelmet.

A konzorcium több nagyvállalatot is magában foglal, köztük a Magna International, a Verizon, a Dana, a Honda, a McDonald’s, a Munich Re és a Michelin vállalatokat, amelyek pénzügyi és képzési támogatással járulnak hozzá a program sikeréhez.

A 2015-ös esztendőben 10 startup több mint 3 millió dolláros támogatást gyűjtött össze a program elvégzése óta. Ezek közül heten már berendezkedtek Detroitban, hogy továbbfejlesszék újításaikat:

  • A Cosmos egy utólagos elszámolású (pay-as-you-go) mobiltelefonos platform. Jelenleg a tesztelési fázisban van, és segítségével a felhasználók naponta vagy alkalmanként fizetnének a telefonhasználatért, így nincs szükség a költséges szerződésekre
  • Az Elegus Technologies elem-, és akkumulátor-technológiával foglalkozik, és célja a hagyományos akkumulátorok energiasűrűségének és biztonságának javítása. Az akkumulátorok így kisebb méretben is nagyobb energiát tárolhatnának. A négy éven keresztül fejlesztett technológia megalkotása után hamarosan a gyártás is megkezdődhet.

„Az első év minden várakozást felülmúlt: az egész világon nagy visszhangot keltő projektben 10 elképesztő vállalat, több mint 300 detroiti mentor és 8 nagyvállalat vett részt” – büszkélkedett Ted Serbinski, a Techstars Mobility ügyvezető igazgatója. ”Mindezt Detroit autógyártási hagyományai és az újdonsült detroiti vállalkozói aktivitás tette lehetővé. Nagy reményekkel indítjuk be a programot 2016-ban és azon túl is.”