AutóAddikt Újdonságok Elkezdődött az új Ford Focus RS gyártása – egyre több autó az...

Elkezdődött az új Ford Focus RS gyártása – egyre több autó az európai piacra

Az új Ford Focus RS nagy teljesítményű ferdehátú modell gyártásának elindításával a gyors Fordok új korszakba lépnek.

ford-focus-rs-2016-autoaddikt-1

A Ford arra számít, hogy 2015-ben 41.000 nagy teljesítményű autót értékesít majd Európában, szemben a 2015-ben eladott 29.000 darabbal. Ez 40 százalékos növekedést jelentene egy éven belül, ami különösen látványos eredmény annak ismeretében, hogy az ilyen modellek európai értékesítése már 2015-ben is 62 százalékkal múlta felül a 2014-es eladásokat.

A kategória népszerűségét olyan modellek erősítik, mint a vadonatúj Focus RS, amelynek első példánya éppen most gördült le a németországi Saarlouis üzem gyártósoráról, illetve a Ford Mustang sportkocsi, amelyre már több mint 13.000 európai vásárló adta le megrendelését, vagy éppen a Focus ST és Fiesta ST ferdehátú izomautók.

Mindemellett a vadonatúj Ford GT is még idén feltűnik az utakon, így a Ford a nagy teljesítményű autók teljes, átfogó kínálatával rendelkezik majd, amelyben a kompakt modellek ugyanúgy megtalálhatók, mint a lenyűgöző teljesítményű szupersportkocsik.

“Ez az év igazán meghatározó lesz a Ford nagy teljesítményű autói szempontjából – mind a példátlan teljesítmény, mind pedig a kifinomult hajtáslánc- és futómű-technológiák tekintetében, hiszen olyan megoldások tűnnek fel a kínálatban, mint a Focus RS modell új Ford Performance Összkerékhajtási rendszere,” nyilatkozta Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke.

Rekordokat döntő RS

A Focus RS egyike annak a 12 új, nagy teljesítményű járműnek, amelyeket a Ford 2020-ig mutat be a globális piacon. A Ford Performance részleg európai és amerikai mérnökei által megalkotott autó különleges tervezésű, 2,3 literes EcoBoost motorjának legnagyobb teljesítménye 350 lóerő, és ez az erőforrás 4,7 másodperc alatt gyorsítja fel az RS-t 100 km/órás sebességre – így ez az autó minden idők legjobban gyorsuló Ford RS modellje.

ford-focus-rs-2016-autoaddikt-3

 

A Focus RS-ben mutatkozik be elsőként a Dinamikus Nyomatékvektor Szabályozással kiegészített Ford Performance Összkerékhajtás, ami új szintre emeli az autó kanyarsebességét, útfogását és irányíthatóságát. A választható üzemmódok – köztük az iparágban elsőként kínált, irányított túlkormányzottságot biztosító Drift Üzemmód – és a Startvezérlés szintén először jelennek meg az RS modellben.

Az autó szeptember óta rendelhető meg, és a vásárlók eddig több mint 3.100 megrendelést adtak le rá, emellett pedig további 250.000 ember konfigurálta álmai Focus RS-ét a Ford honlapjain.

A legkelendőbb Mustang

A Ford Mustang vásárlói a Ford 5,0 literes, 421 lóerős V8-as motorját is választhatják, amely 4,8 másodperc alatt gyorsítja az autót 100 km/órás tempóra, de megrendelhetik az üzemanyag-takarékos, 2,3 literes EcoBoost változatot is, amelynek teljesítménye 317 LE, gyorsulása pedig 5,8 másodperc 100 km/órára.

ford-focus-rs-2016-autoaddikt-4

A vadonatúj Ford Mustang nagy teljesítményű motorjaihoz az európai piacon alapáron jár a teljesítménynövelő csomag, ami a nagy sebességű autózáshoz szükséges fokozott fékteljesítményt és hatékonyabb hűtést kínál. A kifinomult futómű- és karosszéria-szerkezet, valamint a fejlett technológiák – például a választható üzemmódok vagy a Versenypálya Alkalmazások – szintén javítják a menetdinamikát, így az autó a Ford Mustang vásárlói által elvárt sportos menetteljesítményt nyújtja.

Az IHS Automotive regisztrációs adatbázisa* alapján 2015 első felében a Ford Mustang volt a világ legnagyobb számban értékesített sportkocsija.

Élvezetesen vezethető, mégis takarékos ST modellek

2015-ben a Ford Focus ST értékesítése 160 százalékkal nőtt az előző évhez képest, s az autó népszerűségét nagy mértékben fokozta, hogy az év elején megjelent az új modell dízelmotoros változata is.**

Az új Ford Focus ST-ben vonzó módon egyesül a nagy teljesítmény és a praktikum; az ötajtós és kombi változatban kapható autó új, 185 lóerős, 2,0 literes dízelmotorjának 400 Nm forgatónyomatéka már 2.000-2.750 1/perc fordulatszám-tartományban rendelkezésre áll, a benzinmotoros kivitelt pedig a jól bevált 250 lóerős, 2,0 literes EcoBoost erőforrás hajtja.

Az új modell 2015 elején jelent meg a piacokon, és a vásárlók 47 százaléka választotta a dízelmotort, amihez néhány hónapja már 6 fokozatú, duplakuplungos PowerShift sebességváltó is rendelhető.

A PowerShift váltóval szerelt új Focus ST dízel minden idők leggyorsabb Ford dízelautója: 7,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás tempóra – vagyis 0,4 másodperccel gyorsabban, mint a kézi kapcsolású változat –, ugyanakkor CO₂-kibocsátása csupán 119 g/km, üzemanyag-fogyasztása pedig mindössze 4,6 l/100 km.*** A 2,0 literes EcoBoost modell 6,5 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet.

A Fiesta ST látványos gyorsasággal vívta ki Európában a legkelendőbb nagy teljesítményű kisautó címét, és már forgalmazása első évében több mint 20 rangos díjat és elismerést szerzett. 182 lóerős, 1,6 literes EcoBoost motorjával a Fiesta ST 6,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. Eddig több mint 30.000 Fiesta ST kelt el Európában, és idén még újabb hírek várhatók a modellről.

A kínálat csúcsán

A limitált számú európai vásárló számára készített vadonatúj, ultranagy teljesítményű Ford GT szupersportkocsik első példányainak gyártása 2016 végén kezdődik.

ford-focus-rs-2016-autoaddikt-2

Az autót a Ford eddigi legerősebb sorozatgyártású EcoBoost motorja hajtja, amelynek több mint 600 lóerős teljesítményéhez figyelemre méltóan alacsony fogyasztás társul, s az erőforráshoz hétfokozatú, a kormányra szerelt váltófülekkel kapcsolható sebességváltó csatlakozik. A Ford GT a vállalat modern technológiáinak tárháza, hiszen a Ford ebben a szupersportkocsiban mutatja be az EcoBoost motor képességeit, valamint innovatív aerodinamikai megoldásait és kis tömegű, karbonszálas építési módját is.