AutóAddikt Hírek Elsőként kínál Toyota full hybrid modelleket egy autómegosztó pilot-projektben

Elsőként kínál Toyota full hybrid modelleket egy autómegosztó pilot-projektben

A Toyota autómegosztó projektje, a YUKÕ exkluzív ajánlatában több full hybrid modell szerepel – elsőként az európai autómegosztó piacon.

A full hybridek egyedülálló vezetési élményét immár több mint 9,5 millió Toyota- és Lexus-tulajdonos élvezi világszerte, és a vállalat azt szeretné, ha még több ember tapasztalhatná meg ezt a különleges életérzést. Éppen ezért a Toyota két pilot-projektet indít Európában: az egyiket Írországban (Dublin), a másikat pedig Olaszországban (Forlì). A hybrid autók megosztása egyszerre elégíti ki a társadalmi és fogyasztói igényeket, hiszen ezek a járművek csendes és stresszmentes vezetési élményt és csekély üzemanyag-fogyasztást kínálnak, emellett pedig a zsúfolt nagyvárosok levegőminőségét is javítják.

A YUKÕ, a Toyota új full hybrid autómegosztó programja, amit a vállalat két európai városban tesz próbára: az Írországbeli Dublinban és olaszországi Forlìban. A YUKÕ révén (ami japánul azt jelenti: ‘gyerünk!’) az emberek anélkül próbálhatják ki a full hybrideket, hogy rögtön kellene vásárolniuk azokat. A programban többféle modell is elérhető a Toyota Yaris Hybridtől kezdve a legendás Priusig, sőt idővel a márka legújabb crossovere, a Toyota C-HR Hybrid is megjelenik a kínálatban.

A fenntartható növekedés kulcsfontosságú

A két európai nagyvárosra olyan szempontok alapján esett a választás, mint a helyi autómegosztó piac fejlettsége, a népesség, az infrastruktúra és az utak zsúfoltsága. A program kezdetén 15 autó áll munkába Dublinban, és 7 Forlìban.

“Kicsiben kezdünk, hogy megbizonyosodjunk üzleti elképzelésünk helyességéről, de azt tervezzük, hogy a következő években több autóval és több európai várossal bővítjük a programot” – fogalmaz Mark Adams, a vállalat fogyasztói kapcsolatokért és új mobilitási megoldásokért felelős alelnöke. A YUKÕ segítségével a Toyota újra bebizonyítja, hogy egyre nagyobb tömegek számára szeretné elérhetővé tenni a full hybrid vezetési élményt, jócskán kibővítve azt a kört, amibe már most is több mint 9,5 millió Toyota- és Lexus-hybrid tulajdonosa tartozik bele a világ minden táján.

Az autómegosztó szolgáltatások ügyfelei olyan emberek, akik szeretnék elkerülni a saját autó birtoklásával járó adókat, üzemanyagszámlákat és szervizköltségeket. Ezentúl ők is élvezhetik a Toyota-hybridek kellemes, halk működését és stresszmentes vezetési élményét, ami különösen a zsúfolt nagyvárosi forgalomban jelent előnyt. A tájékozatlan autósok félelmeivel ellentétben a full hybrideket sosem kell külső áramforrásról feltölteni, így nem kell attól tartani, hogy az akkumulátor lemerülése miatt mozgásképtelenné válnak.

Kicsiben kezdenek, nagyban gondolkodnak

A ‘YUKÕ Toyota Autóklub’ hivatalos megnyitóját tavaly júniusban rendezték meg Dublinban. Kezdetben 15 autó közlekedik az ír főváros három kerületében, de a tervek szerint a YUKÕ gyors növekedésnek indul majd, lefedve a város többi részét is. A program egyik előnye, hogy a Yaris, Auris és Prius modellekhez ingyenes utcai parkolóhelyek is járnak.

“Megtisztelő számunkra, hogy a Toyota éppen Dublint választotta a YUKÕ első helyszínéül, és izgatottan várjuk, hogy bebizonyosodjon elképzelésünk arról, milyen előnyöket kínál a YUKÕ egy ilyen nagyváros közlekedési problémáira. Arra törekszünk, hogy technológiánk minél több emberhez eljusson, ezért örömmel bocsátjuk a város lakóinak rendelkezésére legújabb és legmodernebb hybridjeinket” – avat be Steve Tormey, a Toyota Ireland vezérigazgatója.

A YUKÕ azonban nem csupán Dublin zsúfolt közlekedésére és mobilitási problémáira jelenthet megoldást, hanem a város levegőminőségét javítja, hiszen a full hybridek NOx-kibocsátása extrém csekély: mintegy egytizede az EURO 6 károsanyag-kibocsátási szabványban előírt értéknek.

“Örömmel üdvözöljük a Toyota YUKÕ autóklub-kezdeményezését Dublinban. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a városi közlekedés zsúfoltságának enyhítése rendkívül fontos számunkra, és úgy gondoljuk, hogy az autómegosztás javulást eredményezhet e területeken. Az pedig külön előny, hogy a hybrid járművek használatával a YUKÕ Autóklub tovább színesíti Dublin tömegközlekedésének kínálatát” – szólal meg a YUKÕ projekt indításával kapcsolatban Shane Ross, Írország közlekedési, idegenforgalmi és sportminisztere.

Nulla károsanyag-kibocsátás akár a használat 79,4 százalékában

A Bolognától körülbelül 80 kilométerre fekvő Forlìban a YUKÕ célja, hogy innovatív és fenntartható mobilitási megoldással javítsa a helyi lakosok életminőségét. December 5-től hét darab Toyota Yaris Hybrid áll azok rendelkezésére, akik rendszeresen élvezni szeretnék egy full hybrid autó előnyeit – amelyeket az is gyarapít, hogy ezek a járművek behajthatnak a forgalom elől elzárt körzetekbe is, és ingyenesen parkolhatnak.

“Hivatalunk egyik fontos célja, hogy felhívjuk a figyelmet a fenntartható mobilitás fontosságára. Arra törekszünk, hogy városunkat és környékét vonzóbbá és élhetőbbé tegyük, méghozzá olyan praktikus megoldásokkal, amelyek egyben az emberek egészségét, életminőségét és környezetét is jobbá teszik” – jelenti ki Davide Drei, Forlì polgármestere.

“A full hybrid technológiák hatékony segítséget jelentenek a nulla károsanyag-kibocsátású városi közlekedés kialakításában. Hiszünk abban, hogy ez a cél elérhető. A nemrégiben elkészült ‘CARe in Rome’ című felmérés* kimutatta, hogy a negyedik generációs Toyota Prius a munkahely és az otthon közti ingázás során 73 százalékban nulla károsanyag-kibocsátással közlekedett. Ha pedig kifejezetten a városi közlekedést nézzük, ez az arány elérte a 79,4 százalékot” – fűzi hozzá Andrea Carlucci, a Toyota Italia vezérigazgatója.

Előző cikk2017 márciusában érkezhet az új BMW M550i xDrive
Következő cikkMegkezdték a Ford GT gyártását