AutóAddikt Hírek Ford Mobility Tour: magyar startup jutott tovább

Ford Mobility Tour: magyar startup jutott tovább

A BeeRides közösségi autómegosztást elősegítő szolgáltatása nyerte a Ford közelmúltban AppLink témában kiírt Startup versenyét. A BeeRides applikációja abban segít, hogy repülőtéri parkolók költséges használata helyett autónk keres pénzt nekünk – bérbe adják járművünket, amíg mi távol vagyunk, hazaérkezvén pedig kitakarítva és költségek helyett haszonnal vehetjük át.

magyar-startup-mobility-ford-autoaddikt

A Ford Motor Company nemzetközi versenyt hirdet a mobilitást támogató olyan alkalmazások fejlesztésére, melyek az AppLinkkel működő SYNC3 rendszeren futnak. Az európai esemény szeptember 7-8-án Berlinben egy 24 órás appfejlesztő verseny keretében valósul meg, a verseny fődíja 140 ezer euró.

A Ford a berlini esemény beharangozására, az érdeklődés felkeltésére és a magyar valamint régióban működő startupok meghívása céljából a visegrádi országok bevonásával Magyarországon, Budapesten szervezett eseményt július 21-én.

A Ford of Europe által szponzorált versenyt az IKE2020 és a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének budapesti konferenciáján rendezték meg. Scott Lyons a Ford of Europe SYNC AppLink üzlet-, és partner fejlesztési vezetője a zsűri elnökeként adta át a díjat a cég ügyvezető tulajdonosának, Bősze Botondnak. A BeeRides a tegnapi teljesítményével  jogot nyert arra, hogy részt vegyen a Ford 24 órás AppLink Developer Challenge http://berlin.makeitdriveable.com/ versenyén szeptemberben, Berlinben, sőt a Ford a magyar start-up kiutazásának költségét is magára vállalta.

A szeptemberi berlini eseményre  a Ford Smart Mobility csapata egész Európából várja azon startup-ok jelentkezését, akik olyan okostelefon alkalmazások fejlesztésén dolgoznak, amik autózás közben használhatóak.

Ford Smart Mobility

A Ford of Europe 2015-ben kibocsátott Smart Mobility programjában megfogalmazott alapelvei alapján az innovációban élen járó autóipari nagyhatalomként küldetésének tekinti, hogy autógyártó vállalatból autógyártó és mobilitás vállalattá váljon. A Ford Smart Mobility Program segítségével az amerikai autógyártó a következő 5 évben jelentős fejlődést kíván elérni a konnektivitás, mobilitás, önjáró autók, ügyfélélmény, és a big data terén is.

Ezen küldetés  jegyében számos területen törekszik partnerségre mind nagy múltú tech vállalatokkal, mint az IBM, mind fiatal Start-up cégekkel többek között a vezetést segítő/útközben használható applikációk terén. A Ford vezető szerepet játszik a tech közösségben az olyan kezdeményezéseinek és együttműködéseknek köszönhetően, mint  a Ford Developer Program, Innovate Mobility Program, Ford Smart Mobility Game Challenge és a  Techstars Mobility.

Connectivity

Több mint 15 millió SYNC rendszerrel ellátott autó közlekedik ma a világ útjain, és ez a szám 2020-ra eléri a 43 milliót. A Ford az  iparág-vezető kommunikációs és szórakoztató technológiájának, a SYNC3-nak köszönhetően számos népszerű applikációt tesz elérhetővé az AppLink segítségével az autóvezetés közben is biztonságosan. Az AppLink a SYNC felhasználói élmény szerves része, mely lehetővé teszi a felhasználók millióinak, hogy megszokott, kedvenc applikációikat vezetés közben a műszerfal kapcsolóival, vagy akár hangvezérléssel használják. A közkedvelt zenés alkalmazások, mint a Spotify vagy az iHeartRadio; az információt szolgáltató alkalmazások, mint az AccuWeather vagy az MLB; a kiskereskedelmi alkalmazások, mint a Domino’s és egyre több alkalmazás lesz elérhető világszerte a Ford AppLink felhasználói számára.

A Ford SYNC részeként az AppLink világszerte több mint 5 millió Ford autóban megtalálható. A technológia 2020-ig várhatóan még 28 millió autóban jelenik meg.

A Ford nemrégiben ezt a platformot más gyártók és fejlesztők számára is elérhetővé tette open- source softvere, a SmartDeviceLink segítségével. A SmartDeviceLink egy olyan Ford által támogatott open –source softver protokoll, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefon applikációkat a jármű képernyőjén keresztül kontrolláljuk. A Ford kezdeményezésének köszönhetően az AppLink elérhetővé vált az open –source közösségnek is, ezzel lehetőséget biztosítva más autógyártóknak, hogy megoldásokat találjanak az okostelefonok vezetés közbeni biztonságosabb használatára.