AutóAddikt Magazin LEGO Toyota Land Cruiser: méretarányos, és minden alkatrésze működik

LEGO Toyota Land Cruiser: méretarányos, és minden alkatrésze működik

A LEGO évről évre csodálatos készletekkel örvendezteti meg a technikai finomságok, autóipari legendák iránt fogékony felnőtteket és gyermekeket. Ám százszor izgalmasabbak azok a szerkezetek, amelyeket elhivatott LEGO-mesterek meglévő alkatrészek felhasználásával, saját kútfőből (vagy még inkább az eredeti konstrukciók alapos tanulmányozása után) hoznak létre.

Az utóbbi idők alighanem legigényesebb munkája a létező legvalószínűtlenebb helyről, az oroszországi Udmurtföld fővárosából, Izsevszk városából származik. Bár az itteni lakosok az anyatejjel együtt szívják magukba a gépipar iránti fogékonyságot (Izsevszk kohászati és autóipari központ, valamint a világhírű Kalasnyikov szülővárosa), a városban élő kockaművész, aki a világ LEGO-fórumain Madoca1977 felhasználónévvel teszi közzé alkotásait, egy órásmester precizitásával kombinálja autógépészeti tudását.

Az általa épített Land Cruiser 80 minden szempontból lenyűgöző alkotás. A kizárólag LEGO Technic darabokból épített autó távvezérelt meghajtó- és léptetőmotorjaival nemcsak haladni és kormányozni tud, de a csörlője is működik.

Ez azonban még semmi! Távolból kapcsolható központi differenciálzárat, valamint felezőt is kapott a rugózó merev tengelyes LC80, és hogy teljes (és hiteles) legyen a kép, kiegészítő reflektorokat, expedíciós tetőkeretet, valamint emelt légszűrő-kivezetést, magyarul snorkelt is épített az autóhoz.

Az alábbi videókon működés közben tekinthető meg az LC80, illetve az építő részletes magyarázatát is meghallgathatjuk az alkotásról.

Madoca1977 egyébként nem először nyúl a Toyota terepjáró-legendájához: 2016-ban emelt futóművű, óriáskerekű FJ40-eseket épített, szintén Technic nyersanyagból.