AutóAddikt Hírek Maximális AEB gyalogosvédelmi minősítést kapott a Volvo S90 és V90

Maximális AEB gyalogosvédelmi minősítést kapott a Volvo S90 és V90

A prémium autókat gyártó Volvo Cars ismét erősített pozícióján, mint a világ egyik vezető autóipari innovátora a biztonság terén, miután az új S90 szedán és V90 kombi modellek elsőként értek el maximális hat pontot a gyalogosvédelmi autonóm vészfékrendszer (AEB Pedestrian) teszten, ami hozzájárult a modellek ötcsillagos végső minősítéséhez.

Az S90 és V90 modellek által elért eredmény minden más, tavaly megvizsgált személygépkocsi összesített teljesítményét felülmúlta. Így az Euro NCAP történetének három legkiválóbban teljesítő autója mind Volvo.

Emlékezetes, hogy az XC90 volt a legelső olyan gépkocsi, amely maximális pontszámot ért el az Euro NCAP autonóm vészfékrendszer ráfutásos vizsgálatán (AEB City és AEB Interurban). Az S90 és a V90 a várakozásoknak megfelelően teljesítettek a 2017-es tesztcikluson, és maximális ötcsillagos eredményt értek el. Ez jelentős részben az új modellek gazdag biztonsági alapfelszereltségének volt köszönhető.

„Keményen dolgozunk azért, hogy autóink minden létező biztonsági előírásnak megfeleljenek, és a minősítő intézetek által kidolgozott összes teszten megfelelően teljesítsenek. Elsődleges célunk, ahogy mindig is, a valós biztonság. Az autonóm vészfékezési rendszerek, mint a Volvo City Safety rendszere, egy fontos lépéssel közelebb visznek bennünket a teljesen autonóm működésű gépkocsikhoz, amelyek meglátásunk szerint kulcsszerepet fognak játszani a halálos vagy súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek csökkentése terén.” – mondta Malin Ekholm, a Volvo Car biztonsági központ (Volvo Cars Group) igazgatója.

A Volvo annak a fejlett City Safety rendszernek köszönheti az autonóm vészfékezési teszteken elért kiváló eredményeit, amely minden új Volvo gépkocsiban az alapfelszerelés részét képezi. A City Safety képes azonosítani az autó előtti útszakaszon megjelenő potenciális veszélyhelyzeteket, így járműveket, gyalogosokat vagy – bizonyos helyzetekben – kerékpárosokat, éjjel és nappal egyaránt.

„A biztonság mindig is elsődleges jelentőséggel bírt a Volvo Cars számára. Az S90 és a V90 ötcsillagos minősítése, valamint az AEB teszteken elért maximális pontszáma is igazolja azon törekvéseinket, hogy biztonságos, élvezetes, magabiztos vezetési élményt kínáló autókat fejlesszük.” – tette hozzá Malin Ekholm.

Az Euro NCAP „AEB Pedestrian” tesztje a gyalogosfelismerő rendszerek teljesítményét hivatott ellenőrizni. Ehhez három olyan helyzetet vizsgál meg, amelyek mindegyike halálos gázolásba torkollott volna, ha az AEB rendszer nem avatkozik közbe. A teszt olyan gyakori, kritikus helyzeteket képvisel, amelyek a valós életben gyakorta halálos kimenetelű gázoláshoz vezetnek:

• A vezető oldala felől felnőtt fut ki az úttestre
• Az utas oldala felől felnőtt sétál ki a jármű elé (ezt a tesztet kétszer végzik el)
• Az utas oldala felől, két parkoló autó között gyermek fut ki az úttestre.

A Volvo Cars célkitűzése, hogy 2020-ra nullára csökkentse az új Volvo gépkocsiban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát. Az S90 és V90 modellek is azt igazolják, hogy a Volvo folyamatos erőfeszítései és hajlíthatatlan elhivatottsága révén őrzi meg vezető helyét az autóipari biztonság terén.