AutóAddikt Hírek Nem kevesebb, mint 19 elismerést kapott a BMW Group forma- és kifejező...

Nem kevesebb, mint 19 elismerést kapott a BMW Group forma- és kifejező koncepció-együttese

A BMW, a MINI és a BMW Motorrad páratlanul egyedülálló dizájn-innovációit nem kevesebb, mint tíz iF terméktervezési díjjal és hét GOOD DESIGN díjjal ismerte el idén a szakmai zsűri. Miközben a vadonatúj MINI Clubman kisugárzását a párizsi Nemzetközi Autófesztiválon is arany serleggel jutalmazták, előkelő luxuskupéjával a Rolls-Royce is újabb díjat ünnepelhet.

if-design-award-bmq-2016-autoaddikt

A BMW Group termékeinek kimagasló tervezési és kialakítási minősége szinte mindegyik járműkategóriában újabb és újabb mércét állít fel, amelyet számos terméktervezési díj is igazol. Az iF terméktervezési díjak hőn áhított nemzetközi kitüntetései közül – amelyek a kiváló dizájn-innovációkat méltató elismerések egyik legtekintélyesebbjei a világon – 2016-ban a vállalatcsoport dizájnrészlege például nem kevesebb, mint tízet vehetett át a BMW Welt-ben megrendezett ünnepélyes díjátadón. A BMW Group a tíz elismerést a MINI AR Glasses 2014 típusnéven futó intelligens szemüveg-prototípus és a BMW 3.0 CSL Hommage R tanulmányautó kivételével egytől egyig a „Termék” kategóriában nyerte el. Amíg a formabontó koncepciót „Professzionális Tanulmányként”, addig az intelligens szemüveg-prototípust a kivitelezés minőségéért illette az arany kitüntetés. A 2016. február 26-án, Münchenben életre hívott díjátadó ünnepségen több mint 1 500 meghívott vendég tette tiszteletét.

A díjjal elsőként a vadonatúj BMW 7-es sorozat modernkori luxusát ismerték el. Az egyszerre elegáns és dinamikus vonalakkal dolgozó, lélegzetelállító formai kialakítás mögött a luxuslimuzin hatodik modellgenerációja megannyi technológiai innovációt vonultat fel, így többek között a BMW Gesztusvezérlést, az Ambient Air csomag utastér-illatosító rendszerét, a BMW Lézerfényt és a távvezérlésű parkolást.

A vadonatúj 7-es BMW mellett az új fejlesztésű BMW X1 is elnyerte a szakmai zsűri tetszését. Azáltal, hogy a hajtás a hátsó tengelyről az első kerekekre költözött, a tervezők teljes mértékben újragondolták a legkisebb BMW X modell második generációjának dizájnját. A végeredmény egy minden korábbinál arányosabb, több helyet kínáló modell lett, amely minden vezetési szituációban a BMW modelljeire jellemző menetdinamikát nyújtja.

A 2016-os szezontól kezdve az iF terméktervezési díjjal elismert BMW M6 GT3 versenyautó lép a BMW Group nemzetközi pályaautó-flottájának élére. A vadonatúj fejlesztésű sportoló erőteljes kiállásával, hatalmas légbeömlőivel, hatásos légterelő szárnyával, a könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek szigorú alkalmazásával, kagylóüléseivel és a pilótára összpontosító utastér-kialakításával le sem tagadhatná, hogy minden részletében versenypályára termett.

Az iF terméktervezési díj másik nagyteljesítményű nyertese a kompakt kategória éllovasaként debütáló BMW M2, amely a bajor gyártó négykerekűinek egyedülálló stílusában egyesíti a BMW M modellek kivételes teljesítményét, precizitását és agilitását.

A BMW kimagasló jelentőséget tulajdonít múltbéli értékeinek szüntelen újraértelmezésére, amelyre a terméktervezési díjjal is elismert BMW 3.0 CSL Hommage R tanulmányautó a legfrissebb példa. Az életnagyságú koncepciót az 1970-es évek ikonikus BMW kupéja, a BMW 3.0 CSL modell ihlette, a bajor gyártó tervezői pedig az időtlen klasszikus markáns elemeinek modernkori újraértelmezését teljesen új utastéri megoldásokkal kombinálták. A pilóta tökéletes elhelyezkedése érdekében a tervezők előbb a vezető közvetlen környezetét, így a digitális kijelzővel ellátott bukósisakot, a pulzáló verseny-overállt és a tökéletesen testre formált kagylóüléseket alkották meg, az utastér könnyűszerkezetes kialakítása csak ez után következett.

A vadonatúj MINI Clubman mindeközben két fronton is diadalmaskodott: amíg a hatajtós modell egyszerre elegáns, mégis érezhetően felnőtté érett karaktere az iF terméktervezési díj szakmai zsűrijét, addig a kisautó utastere a párizsi Nemzetközi Autófesztivál közönségét ejtette rabul. A francia fővárosban megrendezett kiállításon a vadonatúj MINI Clubman elnyerte a 2015-ös esztendő legszebb utasterét díjazó „Grand Prix du Plus Bel Interieur de l’Année 2015” trófeát. A modell kiforrott utasterét a letisztult elegancia és az extrovertált megoldások kreatív egysége szerint valósították meg a tervezők. Középpontjában a hosszasan elnyújtott, ívelt keretet viselő műszerfal terül el, amelyet úgy alakítottak ki, mint ha lebegne az utasok előtt. Mindezt különleges hangulatvilágítás, prémium minőségű díszítő betétek és csak második ránézésre szembetűnő, rejtett részletek egészítik ki – ilyen a számos anyagon és felületen visszaköszönő halvány kockás mintázat is. A Nemzetközi Autófesztivál hőn áhított „Grand Prix” díját Oliver Sieghart, a MINI utastéri tervezőrészlegének vezetője vette át Párizsban.

Az új MINI Cabrio több szempontból is meggyőzte az iF terméktervezési díj szakmai zsűrijét: az utastér prémium minőségű anyaghasználata, a jelentősen javult komfortérzet, a dizájn-innovációk széleskörű alkalmazása és a nyitható textil tető fekete szövetére szőtt titánszürke britzászló-motívum együttese újabb díjjal illette a brit gyártót. Az új MINI Cabrio példátlan opciót kínáló textil teteje mindössze 18 másodperc alatt, teljesen elektromos működtetéssel lenyitható, a vezetés MINI modellekre jellemző, felejthetetlen élményét így a kabriózás önfeledt érzése járja át.

A tíz elnyert iF terméktervezési díjból a BMW Motorrad is kivette a részét. Az új BMW R nineT Scrambler motorkerékpár egy hamisítatlanul egyedülálló, vonzó karakterben egyesíti a letisztult motorkerékpáros arányokat és a prémium minőségű anyagok használatát. A magas szintű kivitelezési, illetve összeszerelési minőség, valamint az olyan különleges részletek, mint a klasszikus scrambler-jegyek lecsupaszított, modernkori újraértelmezései a kétkerekű koncepció egyedülálló alkatrészeit hangsúlyozzák, amelyekkel a modell új mércét állít fel a scrambler motorkerékpárok szegmensében.

Az 1950-es évek első felében megszületett Rolls-Royce Silver Dawn ihlette Rolls-Royce Dawn a határtalan szabadság érzése előtti főhajtás kortárs újraértelmezése. A nyitott tetős Dawn minden kompromisszumtól mentesen egyesíti négy keréken a kényelem, az elegancia és a kifinomultság hibátlan keverékét, miközben a könnyedség és a nyugalom teljesen új dimenzióját képviseli, amelyhez letaglózó menetdinamika és korlátlan utastéri térérzet társul.

A MINI AR Glasses 2014 típusnéven futó intelligens szemüveg-prototípust ugyancsak arany fokozatú iF terméktervezési díjjal illették. Az okoskészülék megalkotásával a MINI tervezőrészlege a BMW Group leányvállalatát, a Designworks csapatát bízta meg, ahol a brit kisautó-gyártó jövőbe mutató stílusjegyei szerint álmodták meg a szemüveg-prototípus formáját, színösszeállítását és felhasználói élményét. A különleges koncepció egy szemüveg képében láttatja a MINI átfogó dizájnnyelvezetét és innovációját. Az intelligens szemüveg-prototípus a MINI modellel létrehozott interaktív járműkapcsolatnak köszönhetően közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti a vezetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat, így például a navigációs rendszer utasításait is.

A BMW Group dizájnrészlege ezúttal hét alkalommal hódította el a világ legrégebbi, dizájn-innovációkat elismerő GOOD DESIGN díjat. Az immáron 65 esztendős díj nemzetközi zsűrije mindenekelőtt a tervezők és gyártók azon kivételesen innovatív, jövőbe mutató termékeit, koncepcióit és ötleteit ismeri el, amelyek messze túlmutatnak a hétköznapokban megszokott formai megoldásokon. A BMW Group hét terméke egytől egyig a „Szállítás” kategóriában diadalmaskodott, miközben a MINI AR Glasses 2014 intelligens szemüveg-prototípus az iF terméktervezési díj mellett egy GOOD DESIGN™ díjat is kiérdemelt.

A BMW Group 2015-ös GOOD DESIGN díjazottjainak listája az ötajtós MINI-vel folytatódik. A kirívó egyéniségeknek készített kisautó minden korábbinál nagyobb helykínálattal és felnőtt karakterrel hozza el napjainkba az 1959-ben született klasszikus Mini legendás formai elemeit. Kiforrott dizájnnyelvezetével és az ikonikus vonalvezetés részletekbe menő esztétikai kialakításával az ötajtós MINI a brit kisautó-gyártó örökségét jövőbe mutató dizájn-elemekkel és innovatív technológiai arzenállal egyesíti.

Az ötajtós MINI mellett a BMW X6 is elnyerte a szakmai zsűri GOOD DESIGN™ díját, a kategóriateremtő terepkupé minden korábbinál hatásosabb karosszéria-elemeinek, markáns vonalvezetésének, megnövelt sportos képességeinek, luxusszintű utastéri kialakításának és innovatív felszereltségi opcióinak köszönhetően.

A zsűri arcára a legnagyobb BMW X modell kistestvére is mosolyt csalt: a vadonatúj BMW X4 a kupé sziluettet ugyancsak a BMW X modellekre jellemző széles váll-kialakítással és erőteljes kisugárzással egyesíti. Utasterében a legfiatalabb SAV (Sports Activity Vehicle) modell látványos kontraszt-varrással ellátott bőrkárpittal, kéttónusú hangulatvilágítással és érzelmekben gazdag surround hangzással kényezteti a bajor gyártó ügyfeleit.

A 2015-ös GOOD DESIGN díjat a BMW 3.0 CSL Hommage tanulmányautó is elnyerte. A koncepció esetében a tervezőmérnökök a könnyűszerkezetes járműépítés alapelveit modern anyagokkal és innovatív járműtechnológiai megoldásokkal ötvözték, miközben a karosszéria kialakításánál az 1970-es évek ikonikus BMW kupéjának számító BMW 3.0 CSL modernkori, XXI. századi újraértelmezését tartották szem előtt.

A hét GOOD DESIGN™ díjból hármat a BMW Motorrad tervezői nyertek el idén. Az első díjjal a BMW C evolution robogót illették, amely új fejezetet nyit a nagyvárosi kétkerekű közlekedés történetében, hiszen nem csupán dinamikus, de azáltal, hogy elektromos, teljes mértékben emisszió-mentes is. A modell díjnyertes formai kialakítása hamisítatlan BMW Motorrad-jegyeket visel: a látványos frontrész és a dinamikus arányok kettőse a zéró-emissziójú hétköznapi mobilitás innovációját a fürge nagyvárosi közlekedés előnyeivel egyesíti.

A BMW Motorrad Concept 101 motorkerékpár-tanulmány messze túlmutat a puszta lóerőkön és a gyorsulási értékeken. A koncepció a teljes körű túrakerékpár-filozófiát az erőteljes dinamizmus és a nyugodt motorozás értékeivel ötvözi. Az első és a hátsó kerék közötti vonalvezetés a motorkerékpározás fenséges élményét hirdeti, miközben a legapróbb részletekben is kidolgozott felületek kiváltképp atletikus karakterré emelik a tanulmányt. A kézzel rajzolt motívumok, valamint a szálcsiszolt alumínium elemek, a fél-matt szénszálas kiegészítők, a sötét fa betétek és a finom bőrözés kombinációja együttesen kivételes exkluzivitással ruházza fel a BMW Motorrad Concept 101 motorkerékpár-tanulmányt.

A 2015-ös GOOD DESIGN díj harmadik BMW Motorrad-nyertese a BMW S 1000 XR modell, amelynek kialakítása tökéletesen testesíti meg a modell kvalitásait és széleskörű használhatóságát. A BMW S 1000 XR a túrakerékpárok és a GS részleg jól bevált megoldásait rendkívül sportos elemekkel egyesíti, olyan egyedülálló gépet állítva két kerékre, amely vadonatúj karakterként érkezett meg a BMW Motorrad palettájára. A motorkerékpár hátsó felének rövid, karcsú kialakítása a BMW S 1000 XR agilitását, a karosszériaelemek jellegzetesen kontrasztos, erőtől duzzadó, művészi kidolgozása pedig az újdonság dinamikus karakterét nyomatékosítja.