AutóAddikt Magazin Nissan: elektromos autók töltése, gördülékenyen

Nissan: elektromos autók töltése, gördülékenyen

Bár a publikus töltőpontok számát illetően Magyarország még elmarad Európa nyugati részétől, de a jelenleg üzemelő számos töltőpont már elég arra, hogy elektromos autónkkal probléma nélkül bejárjuk az országot, és a töltők száma egyre gyorsabban növekszik.

Az elektromos autók töltésének több módja is van; villámtöltőkkel, gyorstöltőkkel, de egy hagyományos konnektorral is elérhetjük, hogy autónk újra szárnyra kapjon.

Villámtöltés – 30 perc alatt

Villámtöltő állomásokon nagyjából 30 perc alatt 80%-ra tölthetjük fel az akkumulátort. Ideális megoldás, ha éppen úton vagyunk, és rá akaruk tölteni egy keveset.

Gyorstöltés – 4 óra alatt

Hagyjuk éjjel tölteni a Nissan LEAF-et: otthoni töltőberendezéssel az akkumulátor nagyjából 8 óra alatt tölthető fel. A választható 6,6 kW-os töltővel ez az idő mindössze 4 órára  – az új, nagy teljesítményű 30 kWh-s akkumulátor esetében pedig 5 és fél órára csökkenthető.

Konnektoros töltés – 12 óra alatt

A Nissan Leaf töltésének legegyszerűbb módja, ha a 10 amperes kábellel hagyományos elektromos hálózatra csatlakoztatjuk. Ezáltal gyakorlatilag bárhol tölthető, ahol rendelkezésre áll hagyományos konnektor.

Benzinkút helyett otthoni töltés

A Nissan LEAF mellett a töltés új értelmet nyer. Csupán csatlakoztassuk az autót a töltőre, és a 24 kWh-s modellel 100–160 kilométert, a 30 kWh-s modellel 125–200 kilométert vezethetünk.*

A Nissan LEAF-hez hagyományos töltőkábelt is biztosít a gyártó – jól jöhet, ha nincs otthoni töltőberendezésünk, vagy éppen úton vagyunk és nincs a közelben gyorstöltő állomás. Ugyan a többi módszernél lassabb, de ezzel bárhol tölthetjük az autót, ahol hagyományos konnektort találunk. A Nissan LEAF alapfelszeltségéhez egy további kábel is tartozik, amelyet a nyilvános gyorstöltő állomásokon használhatunk.

Ha azonban rendelkezünk otthoni töltőberendezéssel, a választható 6,6 kW-os töltővel Nissan LEAF-jét saját garázsunkban is feltölthetjük. Csupán csatlakoztassuk rá, és a 24 kWh-os modell akkumulátora nagyjából 4 óra alatt, a 30 kWh-os modellé pedig 5 és fél óra alatt teljesen feltöltődik.

A NissanConnect EV alkalmazással az otthoni töltőberendezést távolról is vezérelhetjük okostelefonunkról, táblagépünkről vagy számítógépünkről. Ezzel tehát magunk szabhatjuk meg, hogy mikor induljon, illetve álljon le a töltés, kihasználva az áramszolgáltatók csúcsidőszakon kívüli, alacsonyabb tarifáit.

Ha otthonunkba szeretnénk töltőberendezést beszereltetni, mindössze a Nissan helyi szolgáltató partneréhez, az EQOS Energie-hez kell fordulni.

Töltés útközben

Mivel a nyilvános töltőállomások nagyfeszültségű egyenárammal működnek, ezeken a pontokon a Nissan LEAF nagyon gyorsan – és gyakran ingyen – feltölthető. Ráadásul, mivel a töltőpontok száma napról napra nő, nem is gondolná, hogy milyen messzire juthat egyetlen nap alatt.

Merre van a következő töltőállomás?

A töltőállomás-hálózat gyorsan bővül, hogy ki lehessen szolgálni az utakon közlekedő egyre több elektromos autót.

*Becsült hatótávolság,  mérsékelt használat mellett. A tényleges hatótávolság a vezetési stílustól, az útviszonyoktól, külső hőmérséklettől és a klímaberendezés használatától függően változhat.

Előző cikkLegördült a hárommilliomodik MINI is Oxfordban a gyártósorról
Következő cikkNégy különbözó modellváltozattal érkezik az új Ford Fiesta