AutóAddikt Autó-motorsport Rajtra kész a Ford Ganassi Chip Racing, jöhet a Daytona Rolex 24...

Rajtra kész a Ford Ganassi Chip Racing, jöhet a Daytona Rolex 24 órás futama!

Tizenkét pilóta. Négy autó. Egy csapat. A Ford Chip Ganassi Racing IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságon és a FIA Hosszútávú Világbajnokságon indított csapatai ebben a hónapban egy közös cél érdekében egyesítik az erőiket: győzni akarnak a Daytona Rolex 24 órás futamon.

A Ford már a kezdetektől jelen volt Észak-Amerika leghíresebb motorsport-rendezvényén, mióta csak a verseny szervezői kialakították a futam jelenlegi, 24 órás változatát.
1966-ban, az első daytonai 24 órás versenyen Ken Miles és Lloyd Ruby aratott győzelmet a Ford GT MkII volánja mögött. Ugyanabban az évben a Sebring 12 órás futamot is megnyerték, azt megelőzően pedig Miles – és társpilótája, Denny Hulme – másodikként ért célba a Le Mans 24 órás versenyen.

Idén a Ford Chip Ganassi Racing négy autóval, és autónként három pilótával áll rajthoz. A mezőnyben ott lesznek az INDICAR ászai, Scott Dixon (NZ) és Tony Kanaan (BR), aki 2015-ben már győzött itt egyszer egy Forddal, valamint a 67-es rajtszámú Ford GT (Ryan Briscoe/AU és Richard Westbrook/UK) és a 69-es Ford GT (Andy Priaulx/UK és Harry Tincknell/UK) teljes legénysége.

Sébastien Bourdais (F) a 66-os rajtszámú Ford GT-vel áll rajthoz, társpilótái pedig Joey Hand (USA) és Dirk Müller (D) lesznek; tavaly ők nyertek Le Mans-ban a GTE Pro géposztályban. Billy Johnson (USA) a 68-as rajtszámú Ford GT-t vezeti majd; ő nemcsak arról közismert, hogy tavaly első lett egy Shelby GT350R-C versenygéppel az IMSA Grand Sport bajnokságon, hanem arról is, hogy részt vett a Ford GT fejlesztésében.
Kanaannak ez lesz az első rajtja egy Ford GT volánja mögött, Tincknell pedig először versenyez a Daytona Rolex 24 mezőnyében, bár újoncnak véletlenül sem nevezhetnénk a motorsport világában.

A csapatot Chip Ganassi irányítja – a világ egyetlen csapattulajdonosa, akinek vitrinjében egyaránt láthatók a Le Mans 24 órás, az Indianapolis 500, a Daytona 500, a Brickyard 400, a Daytona Rolex 24 és a Sebring 12 órás futamok győzelmi trófeái.
Ganassi szerint a tavalyi kiábrándító start után Ford GT csapatának ki kell köszörülnie a csorbát.

“A 2016-os évet úgy összegezném, hogy ‘a küldetés teljesítve’, már ami a Ford debütálásával kapcsolatos programot illeti” – nyilatkozta Ganassi. “Nyertünk futamokat, végigcsináltuk az IMSA és a WEC bajnokságokat, és persze győzelmet arattunk Le Mans-ban. Mint minden új program esetében, itt is voltak hibák, mint például a tavalyi fiaskó itt Daytonában, de keményen dolgoztunk ezek kijavításán, és végül sikeresen zártuk a 2016-os esztendőt. Az idei évben viszont már teljesen más a helyzet. Nemcsak azért, mert kettő helyett négy autóval állunk itt rajthoz, hanem azért is, mert már van egy 24 órás futamgyőzelmünk, ráadásul rengeteg tapasztalatot szereztünk ezekkel az autókkal. Már alig várom, hogy lássam, milyen eredményeket érünk el az idei évadban!”

A Ford Chip Ganassi Racing idén is négy Ford GT-vel versenyez: kettővel az Észak-Amerikai IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságban, kettővel pedig a FIA Hosszútávú Világbajnokságon.

“Készen állunk, rá, hogy megkezdjük második évadunkat a Ford GT-vel” – mondta el Dave Pericak, a Ford Performance globális igazgatója. “A tavalyi évet elégedetten zártuk, hiszen minden tőlünk telhetőt megtettünk céljaink érdekében, ám ez nem jelenti azt, hogy a munkánk ezzel véget ért. A csapat remekül felkészült az idei szezon előtti rövid időszakban – és reméljük, arra is felkészültünk, hogy 2017-ben eredményesen versenyezzünk!”

HIRDETÉS
Előző cikkMár rendelhető az új generációs Hyundai i30 ötajtós változata itthon is
Következő cikk15 Nissan elektromos járművet kapott Essen városa