AutóAddikt Magazin Techno Classica 2017: BMW Group Classic történelmi innovációk

Techno Classica 2017: BMW Group Classic történelmi innovációk

A BMW a világ legnagyobb klasszikusjármű-expójának idei felvonására az 1936 és 1995 között eltelt csaknem hat évtized legmeghatározóbb járműtechnológiai innovációival készül.

A kiállítás esszenciáját 2017-ben a BMW 7-es sorozat negyvenéves története, valamint a tizenkét hengeres benzinmotor kifejlesztésének és a BMW Z1 roadster nemzetközi premierjének harmincadik évfordulója adja.

2017. április 5-9. között a Techno Classica kiállítás látogatóit a történelmi autók és a legendás motorkerékpárok világának páratlan sokszínűsége várja az esseni vásárcsarnok épületegyüttesében. A világ legnagyobb klasszikusjármű-expójának idei felvonására a BMW Group Classic vadonatúj perspektívákkal készül, a vállalatcsoport százéves fennállásának jubileumi mérföldkövei ugyanis nem csupán egy új csarnokban, de egytől egyig korhű homlokzat mögött gurulnak majd reflektorfénybe. A bajor gyártó 2017-ben „Az innováció bennünk él” mottó alatt („Our DNA: Innovation”) tizenkét történelmi járművel meséli el 1936 és 1995 közötti történetét és mutatja be az elmúlt évtizedek meghatározó járműtechnológiai újításait. A BMW Group Classic a BMW 7-es sorozat negyvenéves történetébe és a tizenkét hengeres benzinmotor harminc évvel ezelőtti premierjéhez kalauzolja vissza a rajongókat.

Az esseni vásárcsarnok felújítási munkálatai miatt a bajor gyártó klasszikus járművekkel foglalkozó részlege idén a 14-es csarnokba költözik be, amelyet a látogatók a komplexum keleti bejáratának szomszédságában találnak. A csarnok külső oldalán óriásplakátok mutatják majd a BMW Group Classic müncheni központjának épületét és a vállalatcsoport négy prémiummárkájának ritka kincseit.

A luxus színvonalú vezetés élményének negyvenéves története

A 2017-es Techno Classica kiállításon a bajor gyártó a BMW 7-es sorozat megszületésének negyvenedik évfordulóját állítja a középpontba. A BMW palettáján 1977-ig az úgynevezett „Grand Series” modellcsalád jelentette a sportosság és a luxus színvonalú menetkomfort egységét, a mai napig használt típusjelzés pedig már akkor is a BMW portfóliójának abszolút csúcsát jelentette. A 7-es BMW ma már a hatodik modellgenerációjánál tart, a paletta trónján kínálva fel a vezetés színtiszta élményét, illetve az exkluzivitás és az innováció hamisítatlan kettősét.

A világ legnagyobb klasszikusjármű-expójának idei felvonására a BMW Group Classic a BMW 7-es sorozat hét történelmi mérföldkövét is kigurítja, így többek között a Karl Lagerfeld divattervező által újraálmodott második generációt, A holnap markában címet viselő 1997-es James Bond-film négykerekű főszereplőjét, a tizenhat hengeres benzinmotorral szerelt prototípust és a paletta aktuális csúcsát, a BMW M760Li xDrive modellt is.

Az első tizenkét hengeres benzinmotor harminc évvel ezelőtti világpremierje
A BMW történetének egyik legszenzációsabb innovációja, amely vadonatúj irányzatot indított el, minden kétséget kizáróan a BMW 7-es sorozat második modellgenerációjának motorterében kapott helyet: az 1987-ben bemutatott BMW 750i volt a háború utáni Németországban gyártott első olyan autómodell, amelynek orrába tizenkét hengeres benzinmotort szereltek. Az 5.0 liter hengerűrtartalomból kinyert 300 lóerő maximális teljesítmény már az első pillanatban rabul ejtette a rajongókat, miközben a letaglózó erővel bíró benzinmotor végtelenül sima járáskultúrája szerényen nyomatékosította a BMW luxus szegmensen belül elfoglalt vezető pozícióját.

A tizenkét hengeres benzinmotor mind a mai napig az erőforrások csúcsát jelenti, amely a tökéletes belső hatékonyság és az abszolút presztízs szimbóluma. Pontosan harminc évvel a forradalmi technológia piaci debütálása után, a tizenkét hengeres benzinmotor legmodernebb változata a vérpezsdítő sportosság, a tökéletes hétköznapi használhatóság és a fejedelmi menetkomfort hármas egységével ruházza fel az aktuális 7-es sorozat csúcsát. A BMW M760Li xDrive modell motorházteteje alá szerelt 6.6 literes, V12-es erőforrás 448 kW / 610 lóerő maximális teljesítményre képes, amely 3,7 másodperc alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra a BMW 7-es sorozat BMW M Performance modelljét (100 kilométerre vetített 12,8 liter átlagos üzemanyag-fogyasztás és kilométerenkénti 294 gramm kombinált károsanyag-kibocsátás mellett).

Harminc éve érkezett: a BMW Z1 roadster

Az 1987-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon a bajor gyártó a tizenkét hengeres benzinmotorral szerelt BMW 750i mellett a vadonatúj BMW Z1 roadstert is leleplezte. A küszöbbe süllyedő ajtókkal, acél vázszerkezettel és műanyag karosszériaelemekkel felszerelt középmotoros kétüléses a BMW Technik GmbH kézjegyét viselte. A BMW technológiai innovációkért felelős kutatás-fejlesztési részlege eleinte kísérleti projektként mutatta be a BMW Z1 modellt, amellyel a legendás BMW 507 után keletkezett kategóriaűrt kívánták betölteni.

Az ikonikus roadstert már az autószalonon hatalmas lelkesedés fogadta, a gyár tesztpilótái pedig semmiféle kivetnivalót nem találtak a forradalmi dizájn-megoldások mögött megbúvó technológia sorozatgyártásában. A BMW 1988 és 1991 között mintegy nyolcezer darab vadonatúj BMW Z1 modellt adott át ügyfeleinek, egytől egyig a 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményre képes soros hathengeres benzinmotorral, kiváló minőségű futóművel és tökéletes arányú tengelyterhelés-elosztással, amelyek együtt rendkívül agilis vezetési élménnyel ajándékozták meg tulajdonosaikat. A közel három évtizede legyártott példányok mindegyike ma már értékes gyűjtői darabnak számít.
Motorsport-jubileum: idén negyvenéves a BMW tehetséggondozó programja
2017-ben a BMW Group motorsport-részlege is történelmi mérföldkőhöz érkezett. A bajor gyártó 1977-ben, BMW Junior Team néven indította útjára tehetséggondozó programját, amelynek megünnepléseként a BMW Group Classic a 2017-es Techno Classica kiállításra egy olyan BMW 320 versenyautót is kigurít, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) „Group 5” szabályrendszere szerint alakítottak át.

A BMW Junior Team felállításával a BMW Motorsport GmbH úttörőként kezdte meg a fiatal tehetségek felkarolását, képzését és támogatását. A csapat első három tagja a svájci Marc Surer, a német Manfred Winkelhock és az egyesült államokbeli Eddie Cheever volt. Napjainkban a BMW tehetséggondozó programja már egészen kimagasló versenyzői karriereket indít el, hiszen Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Marco Wittmann és Martin Tomczyk is a bajor gyártó színeiben szerezte kezdeti rutinját.

Essenben ráadásul a MINI leglátványosabb motorsport-győzelme is jubileumát ünnepli, Rauno Aaltonen ugyanis kereken fél évszázaddal ezelőtt aratott fényes diadalt a Monte Carlo Ralin. 1967 januárjában a finn raliprofesszor bravúros hajrával száguldott át a monacói célvonalon a Mini Cooper S volánjánál, az 1964-es és az 1965-ös győzelmek megkoronázásaként így a brit kisautó örökre beírta magát a motorsport történelemkönyvébe és az autórajongók szívébe. Ez volt a harmadik alkalom, amikor a Mini legyőzte jóval erősebb motorral szerelt ellenfeleit.

Rajongók mesélnek autókról, restaurálásról és felejthetetlen történetekről

A 2017-ben ünnepelt megannyi évforduló mellett a BMW Group Classic a 2017-es Techno Classica kiállítás színpadán a BMW, a MINI, a Rolls-Royce és a BMW Motorrad múltjának számos egyedi különlegességét is bemutatja. Az Essenbe látogató ikonikus járművek sokszínűsége azonban jórészt a BMW és a Mini rajongói klubjainak is köszönhető, amelyeknek tagjai kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az expó vendégei egy lélegzetelállítóan változatos történelmi palettában gyönyörködhessenek.

Szenvedélyük, márkahűségük és szaktudásuk hiteles márkanagykövetekké emeli eme rajongói klubok képviselőit. A BMW és a Mini fanklubjainak tagjai példaként szolgálnak az értékes négykerekű kincsek megóvása iránti elköteleződésre, akik az összes érdeklődőt segítőkész szaktudással fogadják. A legrégebbi „motorosok” tele vannak izgalmas történetekkel a legendák felkutatásáról, restaurálásáról és vezetési élményéről, és ezekből a 2017-es Techno Classica kiállítás látogatói is ízelítőt kaphatnak a „Klubtörténetek” címszó alatt életre hívott kötetlen beszélgetéseken („Club Stories”). A márkanagykövetek szenvedélyes történeteit a klasszikus autókat övező különleges birtoklási- és vezetési élmény hangulata járja át.

A BMW Group Classic a 2017-es Concorso d’Eleganza Villa d’Este programsorozatát is bejelenti

A BMW Group Classic az esseni épületegyüttes 14-es csarnokába kilátogató vendégeknek a nemzetközi klasszikusautó-szcéna soron következő fénypontjába is idő előtti bepillantást enged. Idén a Concorso d’Eleganza Villa d’Este ismét az észak-olaszországi Comói-tó partján gyűjti egy csokorba a kiváltképp értékes klasszikus autókat és motorkerékpárokat, a 2017. május 26-28. között megrendezett legendás eseménynek pedig ezúttal is a Villa d’Este és a Villa Erba luxusszállodák festői környezete ad otthont.
Idén a klasszikus autók és a legendás motorkerékpárok történelmének kezdetét a „80 nap alatt a Föld körül – utazás a rekordok korán át” mottó köti össze a modern kor innovációival („Around the World in 80 Days – Voyage through an Era of Records”), a „Koncepcióautók és prototípusok” kategóriában ugyanis a jelen és a jövő járműtechnológiai vívmányai gurulnak majd egymás mellé („Concept Cars and Prototypes”). A történelmi autócsodák nyolc, míg a klasszikus kétkerekűek öt különböző kategóriában versenyeznek a szakmai zsűri és a közönség kegyeiért. Sőt mi több, az idei felvonásra a szervezők egy legendás motorkerékpárokat felvonultató, rendhagyó kiállítással is készülnek.

Előző cikkVarga Zsombor: erőteljes lendületben a Toyota és a Lexus Magyarországon
Következő cikkÍme, az új Opel Insignia Country Tourer