AutóAddikt Újdonságok Teljesen megújul a Škoda Octavia

Teljesen megújul a Škoda Octavia

Alapos frissítésen esett át a Škoda bestsellere. 2016 év végétől kezdődően a Škoda Octavia megújul első és hátsó résszel, a legkorszerűbb vezetői segédrendszerekkel, új infotainment és connectivity megoldásokkal, valamint megújult felszereltségi szintekkel érkezik. A kompakt modell Limousine és Combi verziója egyaránt csúcsformában debütál és megújulva hangsúlyozza kiemelt helyét kategóriájában.

skoda-octavia-2017-autoaddikt-1

„A Škoda Octavia már megjelenésétől fogva külön kategóriát jelentett a saját szegmensén belül” – nyilatkozta Bernhard Maier, a Škoda igazgatótanácsának elnöke. „Az Octavia, mint a márka szíve már a kezdetek óta kiválóan reprezentálja azt a technológiai fejlődést, amely a vállalatot azzá tette, ami mára lett, egy a nemzetközi porondon is sikeres autógyártóvá, amely több, mint száz piacon van jelen világszerte. A Škoda Octavia mostani alapos megújításával is ezt a folyamatot, vagyis a fenntartható fejlődést követjük.”

A Škoda Octavia a cseh autógyártó legnagyobb példányszámban értékesített modellje. A Škoda bestsellere a saját szegmense élmezőnyéhez tartozó modellként új mércét állít a helykínálat, a funkcionalitás, a biztonsági és kényelmi berendezések, a formatervezés és a kiváló ár-érték arány tekintetében. A híres elődök után újra bemutatkozó Škoda Octavia 20 évvel ezelőtt jelent meg, s 1996 óta világszerte több, mint 5 millió vásárló döntött az Octavia-család valamelyik modellváltozata mellett. A teljeskörűen megújult Škoda Octavia modell segítségével az elődök sikertörténetét írja tovább a márka, ezáltal erősítve a ŠKODA pozícióját a nemzetközi piacokon.

A megújult Škoda Octavia vonalvezetését az erőteljes vonalak jellemzik, különösen az autó elején. A függőlegesen kettéválasztott első fényszórók kristályszerű megjelenést sugároznak. Kívánságra akár teljes egészében LED technikájú fényszórók is rendelkezésre állnak. A márkajelzés még hangsúlyosabb szerepet kapott, de a teljes frontrész erőteljesebb, karakteresebb lett és szélesebbnek hat.

skoda-octavia-2017-autoaddikt-2

A megújult Škoda Octavia helykínálata továbbra is az egyik legnagyobb kategóriájában. A Limousine és a Combi változat belső tere egyaránt 1782 milliméteres hosszal, a hátsó ülésnél 73 milliméteres szabad lábtérrel büszkélkedhet. A csomagtér űrtartalma 590 illetve 610 liter, de ledöntött hátsó ülésekkel ez 1580, illetve 1740 literig bővíthető. A Combi verzió kívánságra elektromos mozgatású csomagtérajtóval is megvásárolható.

A modellfrissítés során új infotainment rendszerek is érkeznek a Škoda Octavia-ba. Mind a négy változat, a Swing, a Bolero, valamint az Amundsen és Columbus navigációs rendszerek is érintésérzékeny kijelzőt kaptak üveg-hatású dizájnnal, amely már a legkisebb érintésre is reagál. A Columbus esetében a központi kijelző képernyőjének képátlója 9,2 colra növekszik majd. Ez a WLAN-hotspottal ellátott felsőkategóriás rendszer kérhető SIM-kártya modullal is, amely az LTE-hálózaton keresztül nagyon gyors internetkapcsolatot biztosít.

A connectivity-megoldások terén is a legkorszerűbb rendszereket hozza a megújult Škoda Octavia. A Škoda Connect az Infotainment Online és a Care Connect rendszereket tartalmazza. A Care Connect rendelkezésre áll az összes felszereltségi szint esetében (kivéve G-TEC).

skoda-octavia-2017-autoaddikt-6

A vezetői segédrendszerek tekintetében is az élre tör a megújult Škoda Octavia, amely olyan technológiákat vonultat fel, amelyek mindeddig csak a magasabb kategóriákban voltak elérhetőek. Olyan újdonságok jelentek meg az Octaviában, mint a vontatási asszisztens, amely vontatás közben átveszi a kormányzást a kis sebességű, hátramenetben történő manőverezés idejére. Proaktív gyalogosvédelmi rendszer egészíti ki a Front Assist szolgáltatásait. A parkolást segítő Park Assist rendszer is megújult. A holttér figyelő rendszer és a kiállási asszisztens a hátsó radarszenzort használva biztonságosabbá teszi a sávváltást, illetve a parkolóhelyről való kitolatást. A tolatókamera (Rear View Camera) a műszarfalba beépített kijelzőn jeleníti meg az autó mögötti területet.

skoda-octavia-2017-autoaddikt-5

Még több új Simply Clever megoldás érkezik azok mellé, amelyek eddig is megtalálhatók voltak a Škoda Octavia-ban. Ilyen újdonság például a személyre szabható indítókulcs, amely segítségével több vezető is elmentheti a saját autóra vonatkozó beállításait, a fűthető kormánykerék, az első ülések háttámláján elhelyezett, lehajtható asztalkák, olyan pohártartók, amelyekkel könnyű kinyitni a bennük lévő PET-palackot, és végül a Combi változat csomagterében található kivehető elemlámpa.

skoda-octavia-2017-autoaddikt-4

A kínálatban szereplő öt TSI és négy TDI erőforrást kiemelkedő teljesítmény és kedvező üzemanyag-fogyasztás jellemzi. Az erőforrások összlökettérfogata az 1,0 és 2,0 liter közötti, míg teljesítményük a 64 kW (84 LE) és 135kW (184 LE) közötti tartományba esnek. A megújult Škoda Octavia szinte mindegyik motorjához választható a kéziváltó helyett hat vagy hét fokozatú kettős tengelykapcsolós, automata sebességváltó (DSG). Az 1,8 literes TSI és a 2,0 literes TDI motorokhoz összkerékhajtás is rendelhető. A futómű legkülönlegesebb eleme a választható DCC (Dynamic Chassis Control) adaptív lengéscsillapítás-szabályzás, amellyel a kormányzás és a lengéscsillapítás karakterisztikáját Comfort, Normal és Sport üzemmódok szerint lehet állítani. A könnyűfém keréktárcsák palettája 16 coltól egészen a 18 colig tart, és számos új tervezésű modellel gazdagodott.

A megújult Škoda Octavia Limousine és Combi változata az első piacokon, így Magyarországon is 2016 év végén lesz megrendelhető, a kiszállítások 2017 első negyedévében kezdődnek.

skoda-octavia-2017-autoaddikt-3