AutóAddikt Autóteszt BMW BMW 320d xDrive Gran Turismo – korrekt tálalás, régi-új kategória?

[TESZT] BMW 320d xDrive Gran Turismo – korrekt tálalás, régi-új kategória?

Korábban foglalkoztunk már több ízben a BMW Grand Turismo verzióival. Akár 5-ös széria, akár 3-as, sokan nem tudják hová tenni, kategorizálni, illetve rangsorolni a 3-asnak túl nagy, 5-ösnek alulméretezett megoldást. Tény, hogy a bajor GT-k új stílust, kategóriát teremtettek, a tesztben bemutatkozó BMW 320d xDrive Gran Turismo pedig nem sokban változott elődjéhez képest.

Alapvetően a formabontónak értelmezhető stílusjegyek a külsőben keresendők a BMW 320d xDrive Gran Turismo kapcsán, ugyanis a kupés jellegű kialakítás az egész formaiságot körbelengi. Elölről a GT inkább 5-ös, mint 3-as, bár a hasonlóság amúgy is erőteljes a három nagyobb és bevettebb csoport közt; elegendő például az új 7-es és 5-ös közti párhuzamokra gondolni.

No de mindegy is, ha netán a front rész széthúzott BMW-veséi, a markáns arcvonal nem lenne elegendő ahhoz, hogy azt mondjuk: állj, ez egy Gran Turismo, méghozzá hármas, hagyjuk figyelmen kívül a már megszokott jegyeket, kezdjünk vizsgálódni oldalnézetben. S itt jön a törés, persze szigorúan jó értelemben véve, jönnek a kérdések: hogy is van ez, hiszen majd’ 5 méteres a hossz, közel 3 méteres a tengelytáv – ami nem igazán a 3-asokra jellemző.

Pedig el kell fogadnunk, hogy a BMW 320d xDrive Gran Turismo pontosan olyan, amilyennek nem gondolnánk: méretes, kategóriáján túlmutató, ténylegesen luxuslimuzinos megközelítés. Épp ezért van bajban maga a márka is, amikor be kellene kategorizálni a GT-t, hiszen nem limuzin, mivel ötajtós, nem kupé, mivel 2-2 oldalajtaja van, ugyanakkor nem hármas, viszont nem ötös.

Mindent összevetve, mielőtt végképp zavart idéznénk elő az erőben: a BMW 320d xDrive Gran Turismo egy igazán kompakt limuzin, olyanoknak, akik adnak arra, hogy BMW-jük kissé eltérjen a szokásostól, már-már ritkaságszámba menően válasszanak maguknak 3-ast, vagy épp 5-öst.

Visszaköszön a megszokott formavilág. Szeretnivaló az enteriőrben is

Beltér tekintetében a BMW 320d xDrive Gran Turismo követi a jelenleg aktuális normákat, a tesztautó felszereltségének köszönhetően szinte mindennel találkoztunk, ami szemnek s szájnak ingere egyaránt.

Az anyagkidolgozás perfekt, az alkalmazott matériák prémium minőségűek, a kezelőszervek (beleértve az ergonomikus fogású kormánykereket is) jól kidolgozottak, kitűnő elhelyezkedést kaptak.

Komfortos ülések elöl és hátul is – ez a BMW 320d xDrive Gran Turismo egyik mottója a sok közül. A vezetőállás például kimondottan jól szabható testre, ebben segítségünkre siet a fotelek kellően jól hangolt háttámla-kialakítása, valamint a megfelelően hosszú ülőpadok – ezek esetében a hossz tovább növelhető a BMW-től már jól megszokott combtámaszos rendszerrel.

Hátul is tekintélyes a tér, bár itt már jönnek a kompromisszumok szép számmal. Ugyan a lábterek hatalmasak, ez leginkább a rövidebbre húzott ülőfelületeknek köszönhető, egyfajta optikai, vagy inkább vizuális csalódásnak tekinthető. Nem beszélve a fejtérről, ami a csapott kupéfazonnak köszönhetően limitálja a kényelemérzetet. Viszont a szó szoros értelmében véve hátul nincs korlátozás, legalábbis ami a férőhelyet illeti: három teljes értékű üléssel rendelkezik a BMW 320d xDrive Gran Turismo, ahol (ha a fejteret leszámoljuk) remekbeszabottan elférnek átlagos testalkattal bíró felnőtt utasaink.

Mennyiben változott a klasszikus 20d?

Egyértelmű, hogy a legjelentősebb változást a BMW 320d xDrive Gran Turismo esetében az újragondolt 20d erőforrás jelenti. Bár hengerűrtartalomra (1995 köbcentiméter), sűrítési arányra (16.5:1) megegyezik az elődével, a teljesítmény növekedett 6 lóerővel – 184-ről 190-re. 20 Newtonméterrel emelkedett a nyomatékcsúcs is, 1750-es percenkénti fordulatszámnál az eddigi 380 helyett kerek 400 Newtonméterrel gazdálkodhatunk. A sornégyes dízel fordulatszám-maximuma 5500 RPM lett.

Alapvetően a karakterisztika semmit sem változott, a hajtásláncba integrált 8 fokozatú ZF automata hangolása ismételten a remekmű kategóriába tartozik, a fokozatok arányai jól eltaláltak, a váltás észrevétlen, az 1625 kilogramm gyári üres tömegű kaszni dinamikus mozgatása pedig jól mutatja az egységes finomhangolást.

Fogyasztás: a gazdaságosság még mindig előtérbe helyezve

Optimalizálták a fogyasztást is: a BMW 320d xDrive Gran Turismo esetében városi környezetben 5.7 liter/100 kilométeres átlagot rögzítettünk, ez közel 0.5 literrel jobb, mint az előző – szintén xDrive-os – GT kapcsán mértünk. Országúton, 90 kilométer/óránál szintén domborított az autó, ugyanis alámentünk a bűvös 4 literes átlagnak – 3.9 literes érték jött ki, míg autópályán sem tapasztaltunk többet 5.9-6.4 liter/100 kilométeres értékeknél.

2016 BMW 320d xDrive Gran Turismo specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1995 cm³

Maximális teljesítmény: 190 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, 8 fokozatú ZF automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4824 mm

Szélesség: 1828 mm

Magasság: 1508 mm

Tengelytáv: 2920 mm

Első gumik mérete: 225/50 R18

Hátsó gumik mérete: 225/50 R18

Tömeg, üresen: 1625 kg

Megengedett össztömeg: 2220 kg

Csomagtartó mérete: 520 liter, 1600 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 57 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 193 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.7 s (gyári), 9.5 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.7 l/100 km

Országúti: 3.9 l/100 km

Vegyes: 5.0 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.3 l/100km

Országúti: 4.1 l/100km

Vegyes: 4.5 l/100km

CO2 kibocsátás: 119 g/km

Bővebb információ a BMW hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, SonyEPSON, QNAP, AOC, PhilipsMyActionCam, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte