AutóAddikt Autóteszt Ford Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X – régi idők...

[TESZT] Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X – régi idők újraértelmezve

Korábbi cikkünkben bemutattuk a Magyarországra is megérkező vadonatúj Ford Puma modellt. Egészen bizonyos: ez a koncepció merőben különbözik az évtizedekkel ezelőtti elődtől, alapjaiban is; anno sportautós volt a tálalás, most viszont teljes egészében mini SUV a vonal, követve a trendeket. Teszteltük, méghozzá a csúcsfelszereltség Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X verziót.

Eleve rendhagyó módon zajlott a tesztelés most, ugyanis a Puma hazai bemutatója – a vírushelyzet által diktálva – teljesen új formában öltött testet. Először egy szükségállapotot hűen tükröző ad-hoc online webkonferencia formájában lett megtartva a prezentáció – a Ford staffje otthonról, home office-ból jelentkezett be. Majd később a közben a Kölnből megérkezett Ford Puma tesztautók kerültek átadásra a Ford Solymárnál, így az újságírók testközelben, nagyjából 1 hetes turnusban próbálhatták töviről-hegyire az újdonságot.

Megkapó, és az első pillanattól szerethető darab a Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X. Mint ahogyan a bevezetőben is kitértünk rá, az egész tálalás szembemegy a korábbi jellegzetességekkel, ugyanis anno a Puma egy sportos, aprócska kupé volt, 3 ajtóval, elsősorban a gyengébbik nem szívét melengető megoldásokkal (abban az időben több gyártó is piacra dobott hasonló megoldásokat).

S most, évtizedes kihagyásokkal megjelent az új Ford Puma, ami viszont már egy teljesen új elképzelés megvalósítása. Teljes egészében SUV, vagy mini-SUV, ha jobban tetszik: aranyos, felfújt kis méregzsák, tele praktikus megoldásokkal, fókuszban a kényelemmel, s persze kategóriájából adódóan tele szabadidős lehetőségekkel.

Déjà vu van, de azért ez mégis eredeti

A Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X orr-kialakítása a nagyobb szegmens modelljeit (is) idézheti, ha próbálunk mindenáron párhuzamot vonni. A hűtőmaszk kialakítása követi a bevett, jelenlegi Ford-dizájn részleteit, a lámpaburák pedig kifejezetten magasra lettek helyezve, egyfajta lezárásként a sárvédőívek vonalán. A búrák egyébként gömbölydedek, kiugranak a kaszni lineáris vonalvezetéséből, és remek harmóniát teremtenek, megalapozva az új Puma-arculat lényegiségét.

Oldalnézetből látszik igazán a Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line igazi SUV-mivolta, a vaskos, magas építésű utaskabin-kialakítás, valamint a csapott, hangsúlyos far-rész. Mindehhez a szintén magasra húzott sárvédőívek, a kellemes összhangot mutató felnik, valamint a robosztusság-áthallást tükröző oldalidom kialakítások nagyban hozzátesznek, már-már terepjárós küllemet kölcsönözve az autónak.

Nyomokban (sem) emlékeztet az elődre?

Kellemes a szemnek az új Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X megjelenése, megoldásai. Nem meglepő módon a hátsó részletek kialakításánál is ugyanez a helyzet, hiszen a kissé morcosra gondolt zárófények LED csíkjai pillanatok alatt bevonzzák a tekintetet; több törésvonallal, mélyedéssel és kltüremkedéssel mind-mind a fiatalos, laza, sportos feeling köszön vissza. És ez pontosan így van rendjén az új Puma esetében.

Beltér tekintetébe van elegendő hely a Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X-ben, egy közepes méretű család remekül elautózhat vele, a gyerekeket gond nélkül szállíthatjuk vele óvodába és iskolába, s egy hétvégi (vagy hosszabb) kiránduláshoz is perfekt partner lesz.

Széles, és megfelelően hosszú ülőlapokkal rendelkezik a Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X, az első sor tágas, kényelmes, bő térdterekkel. A vezetési komfort ebből adódóan is remek, az üléspozíció megfelelő – s persze sokrétűen állítható/testre szabható, a kilátás szintén rendben van, köszönhetően az autó magas építésének, valamit a vékonyra húzott A oszlopoknak.

Hátul a hely megfelelő, itt nyilván a gyerekek kompromisszum nélkül elüldögélnek az utazás során, de akár kettő átlagos testalkattal bíró felnőtt is utazhat hosszabb kilométereken keresztül úgy, hogy minimális fáradtságérzet keletkezik.

Mindent a praktikum jegyében

Pár bekezdéssel feljebb már utaltunk az új Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X praktikus megoldásaira. Személyes kedvencünk a csomagtartóban kialakított mély rakodórekesz volt, melyet a több módozatban állítható csomagtértálca fed, és számtalan pakolási megoldásra jelent univerzális megoldást. Eme nagy tárolórekesz például tökéletesen alkalmas arra, hogy a csomagtér hasznos felületét meghagyjuk több kisebb-nagyobb pakknak, ide pedig akár két vaskosabban megpakolt bevásárlószatyrot is beállíthatunk egymás mellé. Úgy, hogy még merészebb kanyarokban sem borulnak fel, szóródik szét a tartalmuk.

Az új Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X mild-hybrid hajtásláncot kapott. Ez azt jelenti, hogy az alap benzines erőforrás mellé beépítésre került egy besegítő villanymotor is, amely elsősorban elindulásnál veszi le a terhek nagy részét a fosszilis hajtóanyaggal táplálkozó motorról, így az üzemanyagfogyasztás mértéke jelentősen csökkenhető. Tulajdonképpen a start-stop rendszert is kiváltja az mHEV rendszer, hiszen indulás előtt a motor nem jár, a mild-hybrid hajtás mozdítja el az autót álló helyzetből, majd azonnal becsatlakozik a benzines aggregát is az esetleges intenzív kigyorsítás folyamatába.

Mindez egy kellemes, jól autózható környezetet hoz létre az új Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X esetében. Számszerűsítve egy sorhármas, 1 literes EcoBoost benzinmotor található a motorértető alatt, ehhez társul az elektromos hajtás, összesen 155 lóerőt biztosítva 6000-es percenkénti fordulatszámon. A maximálisan elérhető forgatónyomaték 240 Newtonméter, mely már alacsony, 1750-es percenkénti fordulatszámon rendelkezésre áll. Az optimális feltöltésnek köszönhetően szinte alig érezhető a turbólyuk jelenléte, minimális fulladásra való hajlam és mellé rendkívül jó agilitás észlelhető menet közben.

2020 Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV M6 ST-Line X specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű háromhengeres benzinmotor turbóval

Lökettérfogat: 999 cm³

Maximális teljesítmény: 155 LE @ 5500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 240 Nm @ 1750ford./perc

Erőátvitel: fronthajtás, 6 sebességes manuális kézváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4186 mm

Szélesség: 1930 mm

Magasság: 1536 mm

Tengelytáv: 2588 mm

Első gumik mérete: 235/35 R18

Hátsó gumik mérete: 235/35 R18

Tömeg, üresen: 1280 kg

Megengedett össztömeg: 1760 kg

Csomagtartó mérete: 456 liter, bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 42 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 200 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.7 s (gyári), 8.5 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.7 l/100 km

Országúti: 4.9 l/100 km

Vegyes: 6.4-7.5 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.4 l/100km

Országúti: 5.1 l/100km

Vegyes: 5.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 99 g/km

Bővebb információ a Ford magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Acer HungaryCamera Kft.

Utómunka hardver: Acer