AutóAddikt Autóteszt Kia Kia pro_cee’d GT 1.6 TGDi – visszafogott erődemonstráció

[TESZT] Kia pro_cee’d GT 1.6 TGDi – visszafogott erődemonstráció

Felzárkózás. Nyilvánvalóan ez lehetett a Kia tervezőmérnökeinek a fejében akkor, amikor az egyébként 2013 októberében debütált sportosított, a pro_ceed alapjaira épülő öt- illetve háromajtós terveit papírra vetették.

kia_pro_ceed_gt_001

Rögtön hozzátennénk, hogy a Kia pro_cee’d GT alapvetően nem hothatch, vagy sportkompakt – kinek mi; hanem egy maximális mértékben kiegyensúlyozott, kellő arányú átmenetet kapott és képviselő modell a jelenlegi palettán. Tehát ne számítsunk hörgő motorhangra, 7000-es percenkénti fordulatszámig kiautózható sebességáttét-tartományokra, sokkal inkább a visszafogott dinamizmus, jól érzékelhető erőtartalék a jellemző az autó aspektusára. No és persze a sokoldalúság, melyhez rendkívül egyedi és egyben kitűnően emészthető külső is járul.

Igen jól eltalálták a formatervet

No de ne szaladjunk ennyire előre, meg ne is foglaljuk össze idejekorán az egész cikk tömör lényegét (bár megtettük), inkább nézzük a részleteket, az elejéről. A Kia cee’d alap formaterve sem hagyott különösebb kívánnivalót maga után, hiszen a dél-koreai autógyártó már-már szinte példátlanul gyorsan és aktívan épült bele a jelenkori modern autógyártásba. Nem mintha nem lettek volna kezdeti, vagy inkább korai próbálkozások, hiszen 1944 óta termel a gyár, nyilván leginkább a távol-keleti régiót célozva. Nagyjából a 90-es évek közepe táján került fókuszba nemzetközi szinten a márka, mely azóta már a Ford résztulajdona is volt – jelenleg a Hyundai birtokol több, mint 30 százalékot.

kia_pro_ceed_gt_005

Tehát a Kia pro_cee’d GT is remekbeszabottan passzol a huszonegyedik századi elvárások által övezett igényekhez, konkrétan a formaterv, a dizájn abszolút perfektül eltalált. A hűtőmaszk kialakítása kelthet déja vu-t, de ez nem baj, nagyjából minden második brand egy-egy modelljére is ráfoghatjuk mindezt. A mellső lámpatestek hosszan ívelt rajzolattal simulnak a sárvédőelemekbe, húzott szempárként valójában morcos tekintetet kölcsönöznek az autó megjelenéséhez. A lökhárító szoknya jobb és bal alsó sarkába helyezett hangsúlyos, négy-négy LED fényforrásból felépülő ködlámpa-kialakítások teszik még inkább markánssá a Kia pro_cee’d GT teljes mivoltát, a trapéz alakzatú alsó légbeömlő pedig még inkább hangsúlyozza: nem, nem egy hétköznapi pro_c’eed orra tűnt fel a tükörben mögöttünk.

Jellegzetességek: nem találni hiányt

kia_pro_ceed_gt_002Nem túlzás azt állítani, hogy a Kia pro_cee’d GT formaterve ínyencségnek számít, több értelemben véve. A szélsőségesbe hajló ívelések, formabontóan kivitelezett élek és sarkak találkozása – mind olyan részleteket eredményez, amelyek ténylegesen kellemes hatást fejtenek ki akkor, amikor elemezzük a karosszéria szegleteit. Nincs ez másként a farnál sem, az orr-résznél már feltűnést keltett ködlámpapáros szellemisége itt is fellelhető, szinte milliméterre pontos párhuzammal a frontéhoz képest, süllyesztve, fészek-szerűen, négyfelé tagolással. A hátsó helyzetjelzők buráját – főként, ha alsóbb perspektívából szemlélődünk – észrevehetően feljebb, a C oszlop alsó határvonalához helyezték, ebből kifolyólag az ötödik ajtó üvegezése is feljebb kúszott, negyedes takarással a tetőívet meghosszabbító hátsó szárny alá. Dupla és egyben krómozott hatással operáló kipufogóvég-párost is kapunk a Kia pro_cee’d GT-hez, ez elmaradhatatlan. Sajnos azonban a hanghatások is elmaradnak, de ezt már megszokhattuk. S visszatérve a bevezetőhöz: a Kia pro_cee’d GT nem sportautó, úgyhogy ez természetes.

kia_pro_ceed_gt_004Némileg előtérbe kerülnek oldalnézetben a 18 col átmérőjű felnik, a 22.5 centiméteres gumiszélesség is kellően vaskos hatást kelt. Bár a kaszni kivitelezése 3 ajtós, ennek ellenére a 4310 milliméteres hossz sejteti, hogy nem a kifejezetten 2 fő szállítására alkalmas kialakítással akad dolgunk; mindehhez hozzátesz a 2650 milliméteres (átlagos) tengelytáv is. Viszont a sportos kinézetről itt is gondoskodott a Kia, ugyanis az 1430 milliméteres magasság, mellé társítva az ültetettnek tűnő, elöl MacPherson, hátul Multilink felfüggesztésű futómű mind remek környezetet varázsolnak az autó köré. Árnyékkal, színárnyalatokkal játszó törésvonalak feltűnnek a Kia pro_cee’d GT oldalvezetésében, a hosszú, majd’ a C oszlopig nyúló ajtók felületén találkozunk ezekkel – el lett találva ez a részlet is, na.

Tökéletes egyensúly. Ami a lényeg magasiskolája

Nehéz lehet úgy autót tervezni, hogy a külső, illetve a belső megjelenés, annak megítélése szinte makulátlan legyen. A Kia pro_cee’d GT esetében érezhető minden ilyen jellegű próbálkozás. Hot hatch vonal irányadóan, de úgy, hogy az a komfort tekintetében ne szenvedjen hiányt, ugyanakkor a combos teljesítmény azért érződjön. Mondjuk úgy, hogy ne rázza ki az utazók lelkét a felfüggesztés, még akkor sem, ha mondjuk gyatrább útviszonyok közt kell netán autózni – mindezt dinamikus megközelítésben.

kia_pro_ceed_gt_009

Mivel számos nagyobb teljesítménnyel bíró, alapvetően utcai kompakt modellek „felforrósított” változatát teszteltük már, ezért viszonyítási alap van bőven – nem megyünk bele összehasonlításokba, a cikk nem erről kell, hogy szóljon. Elég az hozzá, hogy a tényleges sportkompakt kategória két alapismérvvel bír: gyors és fapados(abb), pontosan az, amit a beirányzott célközönség el is vár, második, vagy harmadik autóként.

kia_pro_ceed_gt_011A Kia pro_cee’d GT azonban amennyit elvesz az élményből visszafogottságával, annyit hozzá is tesz – ez egyöntetűen az enteriőrben tapasztalható meg leginkább. Az Alcantra kárpitozású kagyló fazonú üléskialakítás ergonomikus, hosszabb út megtétele után sem száll ki a sofőr és mellette ülő utasa elgémberedett végtagokkal. Oldalirányban pontosan annyira tartanak élesebben vett kanyaroknál, amennyit kell és amennyi elvárható, ennek jegyében következtethető, hogy a kormányzás is megfelelően direkt, pontos, rövid úton járó mozdulatokkal precíz ívtartást kapunk, némi alulkormányozottsággal az orrnehéz elrendezés miatt.

Anyaghasználat tekintetében sincs kivetnivaló, az alkalmazott matériák jó minőségűek, a kormánykerék bőrözése kissé kifényesedett ugyan az autó hozzávetőleges 20 ezer kilométeres futásteljesítménye során, de ezt elnézzük. A teljesen kerek ívelésű kormánykerék fogása masszív, nem csúszik a tenyérben, a jó állíthatóság révén pillanatok alatt testre szabható tág tartományban.

Utazni jó, ezzel a változattal is. Azért vannak kompromisszumok

Átlátható, rendezett központi műszeregységet kapunk a Kia pro_cee’d GT-ben, sok hasznos funkcióval, olyanokkal is, amelyek valójában egy kategóriával feljebbi hangulatot idéznek (például GT módba állítva a pillanatnyi turbónyomás és forgatónyomaték értékéről kapunk tájékoztatást). Mindezekhez hozzájön még a beltér átfogóan vörös tónusú fényárja is, mely a részleteken ugyanúgy megtalálható, mint a műszerfal háttérvilágítása kapcsán is.

kia_pro_ceed_gt_010

A hátsó traktus sem észveszejtően kicsi, viszont itt tudomásul kell venni: két utas tud utazni viszonylag gond nélkül, ugyanis a fejtér a csapott kialakításnak köszönhetően drasztikusan csökken a kalaptartó irányába. Az imént említett tengelytávolságnak köszönhetően akad közepes nagyságú lábtér is, így közepes mértékben kinyújtott végtagokkal is garantált a viszonylagos kényelem itt.

kia_pro_ceed_gt_015

380 literes csomagtér-kapacitásával nem tör az élmezőnybe a Kia pro_cee’d GT, ám mindenképp arra alkalmassá teszi az autót, hogy az átlagos utazásokhoz jó hátteret kapjunk. Kibőbítve – a 40:60 arányban osztott hátsó ülőlapokat előrehajtva akár 1225 liter és hozzáférhetővé válik.

Szolid erőhatás

Nézzük, mi rejtőzik pontosan a motorházfedél alatt! Nem titok: egy 1.6 literes, soros elrendezésű, 4 hengeres turbótöltött benzines, 204 lóerővel (6000 RPM), 265 Newtonméteres maximum forgatónyomatékkal (1750 RPM). Indítás után az aggregát hamar életre hívható, már ami az üzemi hőmérséklet elérését illeti. Álló helyzetből gyorsítva az egyes viszonylag hamar elfogy, a második sebességfokozattal már közelítően megfutható a 100 kilométer/óra – a gyárilag megadott 6700-as percenkénti fordulatszám helyett már 6500 környékén érkezett az egyébként finomra hangolt leszabályozás. Turbólyuk van, a tartomány is tág, tapasztalataink alapján 1000 és 1900 RPM közt érezhető, tehát a specifikációk szerinti 1750-nél érkező csúcsnyomaték kicsit feljebb csíphető el, viszont kiautózható 2600-ig. Feltéve, ha nem veszíti el tapadását az első kerék együttese, igaz, a hajtásláncba iktatott elektronikák optimálisan korrigálnak minden esetben.

kia_pro_ceed_gt_014

Elmarad a hangorkán? El, bár felesleges is lenne több annál, amit a Kia pro_cee’d GT kipufogórendszere produkál. Pont annyi, amennyi ildomos, nem több, nem kevesebb, viszont 5000 felett már inkább a négyhengeres egység hangja dominál.

Míg gyárilag 7.7, nálunk 7.3 másodperc alatt sikerült megfutnia a Kia pro_cee’d GT-nek a 0-ról 100-ra történő sprintet. Az autó végsebessége 230 kilométer/óra, sajnos ezt nem sikerül alátámasztanunk vagy cáfolnunk német autópálya hiányában.

Költségek: kordában tartható, láb kérdése

kia_pro_ceed_gt_0013Ha kissé sportosan akarunk közlekedni frissen beszerzett Kia pro_cee’d GT modellünkkel, nem hátrány, ha tisztában vagyunk az üzemanyag-fogyasztás mikéntjével is. Kezdjük a visszafogott stílusú vezetéssel – teljesen hétköznapi módon, városi forgalomban 8.4 literre jött ki a végeredmény, 100 kilométerre átlagolva, míg 90 kilométer/órás, egyenletes haladással 5.3 literig lehetett redukálni az étvágyat.

GT módban viszont, teljesítményt az előtérbe helyezve – masszív kigyorsításokkal, nem fukarkodó gázadásokkal máris 10 liter fölé küldhetjük a mutatót (10.4 liter/100 kilométer), ami egyébként nem sok egyáltalán, figyelembe véve a nem átlagos, rendelkezésre álló ménest. Autópályára kikanyarodva, intenzív gyorsítással álló helyzetből 130 kilométer/óráig, többszöri lassítással, újra gyorsítással 9.7 liter/100 kilométernél állt meg az érték, míg folyamatos, tempomatos 130 kilométer/óránál 8.1 literes végeredményt konstatáltunk.

kia_pro_ceed_gt_003

A Kia pro_cee’d GT jelenleg 6 304 000 forintos listaáron érhető el, Base felszereltséggel, míg a Mid csomag kereken 400 000 forint felárat jelent. Fontos még, hogy az említett árak akciósak, bruttóban értendők, az autókhoz – mint minden Kia modell esetében 7 év, vagy 150 000 kilométer teljes körű, valamint 12 év átrozsdásodás elleni garancia tartozik.

2014 Kia pro_cee’d GT 1.6 TGDi First Edition specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1591 cm³

Maximális teljesítmény: 204 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 265 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4310 mm

Szélesség: 1780 mm

Magasság: 1430 mm

Tengelytáv: 2650 mm

Első gumik mérete: 225/40 R18

Hátsó gumik mérete: 225/40 R18

Tömeg, üresen: 1259 kg

Megengedett össztömeg: 1840 kg

Csomagtartó mérete: 380 liter, 1225 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 53 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 230 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 7.7 s (gyári), 7.3 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 9.2 l/100 km

Országúti: 5.3 l/100 km

Vegyes: 7.0 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 9.7 l/100km

Országúti: 6.1 l/100km

Vegyes: 7.4 l/100km

CO2 kibocsátás: 171 g/km

Bővebb információ a Kia magyarországi honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS