AutóAddikt Autóteszt Suzuki Suzuki SX4 S-Cross 1.0 GL+ 6AT – downsizinggal, automatával is optimális...

[TESZT] Suzuki SX4 S-Cross 1.0 GL+ 6AT – downsizinggal, automatával is optimális hatásfok

Még 2016 vége felé mutatkozott be a nagyjából modellciklusa felénél járó Suzuki SX4 S-Cross ráncfelvarrott verziója. Azóta több ízben járt nálunk a modell, természetesen több hajtáslánc-variációval, most az 1 literes automataváltóst vettük górcső alá.

Némi visszatekintés: az elsőgenerációs Suzuki SX4 S-Cross 2012 decemberében mutatkozott be Párizsban, s már akkor azt rebesgették, hogy tulajdonképp a SX4 utódjaként érkezik a palettára a teljes egészében újragondolt koncepció. Aztán később, a találgatások ellenére már jól körvonalazódott, hogy a Suzuki SX4 S-Cross önállóan megállja a helyét. S nagy valószínűséggel sikerült is mindezt megvalósítania a Suzuki-nak, hiszen a gyártás kezdetétől nemzetközileg is optimális fogadtatást kap, és kapott az autó.

Máig számtalan variációja létezik a Suzuki SX4 S-Cross modellnek, ez alapvetően a hajtáslánc különböző megközelítéseiből fakad. Teszten tehát a benzines paletta 3 hengeres, 1 literes egysége, ráadásul automataváltóval megspékelve.

Konzervatív formavilág szegmensen belül

Az új Suzuki SX4 S-Cross formavilága hasonlít sokban az elődéhez (a korai SX4-hez semmiféleképp, bár ahhoz nem is nagyon hasonlított soha).

A hűtmaszk egyértelműen hangsúlyosabb lett, a far részleteit is csiszolták, így adva egy jobban emészhető vizuális egységet az autónak. Az enyhén csapott palackorr-jelleg a domináns, lefelé ívelő fényszóró rajzolattal, kissé alulra helyezett hűtőmaszk-beömlő kialakítással, sok krómmal – nyomokban prémium jelleget felvonultató ezüstös berakásokkal, matt, az offroad jelleget megszellőztető részelemekkel megspékelve. Jellegzetesen Suzukis a jelleg tehát, ezt támasztja alá a hangsúlyos Suzuki logó is a maszkon, mely talán jóval nagyobbra sikerült arányaiban véve az elődökétől, vagy a párhuzamosan futó modellekétől.

Mivel kifejezetten nagy a crossover modellkínálat, ezért talán nem is meglepő, hogy az oldalnézet ébreszthet leginkább déja vu érzetet a szemlélődőben, hiszen a számítógépek szoftverei által leginkább kedvezőnek tartott cw értékeket szem előtt tartva kerülnek ki a végső skiccek a tervezőasztalra. Egy crossover esetében, főként, ha az alsó-közép, illetve a középkategória határmezsgyéjén brillíroz, ilyen lesz a végeredmény, mint a Suzuki SX4 S-Cross esetében; tudnánk még párhuzamot vonni egyéb japán márkákkal, de véleményünk szerint nem kell túl nagy fantázia és képzelőerő ahhoz, hogy mindezt ki-ki maga tegye meg.

Túrázáshoz, szabadidőautózáshoz tervezve

Felfelé húzódó övvonalak, lekeskenyített hátsó ablaküveg-felületek, leheletvékony C oszlop a jó vezethetőség mellett, valamint emelt hasmagasság, robosztusnak ható jelleg a bizonyítéka annak, hogy a Suzuki SX4 S-Cross a már jól bevált recept szerint lett megálmodva. Ennek folyományaként a modell tulajdonképpen nem is mutat túl sok újat és formabontót a dizájnt tekintve – globálisan értve, a Suzuki palettáján mindezidáig, azaz a gyártás és forgalmazás megkezdéséig hasonló, két kategória közti áthidaló megoldás (erre is utal ugyebár a crossover kifejezés) nem volt.

17 col átmérőjű keréktárcsákon gurul a Suzuki SX4 S-Cross, a kaszi 4300 milliméteres hosszához, valamint 1575 milliméteres magasságához remekül passzolnak a méretarányok, a 2600 milliméteres tengelytáv talán ezáltal még jobban kihangsúlyozott, még szélesebbnek tűnik.

Amikor nemrégiben Esztergomban jártunk, az új Suzuki Vitara gyártásának ünnepélyes megkezdésén, már akkor konstatáltuk: van rokoni szál a Suzuki SX4 S-Cross és a Vitara közt, legalábbis, ami a fart, és annak összetevőit illeti. Konkrétan a helyzetjelzőkre gondolunk: jó, jó, nem észveszejtő a párhuzam, viszont az tény, hogy hasonló rajzolatot, ívelést vonultat fel ez a részlet – de vissza a gyökerekhez, Vitara tesztek majd később születnek. A hátsó lámpaburák tehát szorosan az ötödik ajtó üvegfelülete alatt foglalnak helyet, követve a vonalvezetést, valamint a front csapott mivolta itt pont az ellenkezőjére fordul a megvalósítás tekintetében. A lökhárítóelem itt is matt, tömör műanyaggal erősít, csakúgy, mint az autó körkörös kialakítása a küszöböknél például, nem nélkülözve a fémes hatású egységek használatát sem.

Japán letisztultság az enteriőrben

A beltér is jellegzetesen hordozza a japán letisztultságot, azon belül a Suzuki-ra jellemző komplex környezetet kapjuk. A kormánykerék már ismert lehet más Suzuki modellekből, tehát a háromküllős, jól és átláthatóan elrendezett kezelőszervekkel számolhatunk a bal és jobb hüvelykujjunknál vezetés közben. Jó tapintással, érezhetően kellemes minőségű anyagokból felépítve domborít tehát az enteriőr, korrekt elrendezésű központi műszeregységgel, nem túlbonyolított középkonzollal és felhasználóbarát kezelőszerv-elrendezéssel kiegészítve.

Ellenállónak és strapabírónak ígérkező kárpitozást kaptak a GL+ felszereltségű tesztautóban az ülések, melyek elöl kényelmesek, remekbeszabottan állíthatók és hangolhatók a leginkább testreszabott vezetési élményhez. Mivel a Suzuki SX4 S-Cross felépítése magasabb, ebből adódóan az ülések pozicionálása is kicsivel átlag feletti, úgyhogy a kilátás tökély, a vékonyra húzott A és C oszlopok miatt a körben kilátás is nagyszerű.

Tágas hátsó helykínálattal bír a Suzuki SX4 S-Cross, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy három közepes testalkatú felnőtt akár hosszabb távon is kényelmesen utazhat. Relatív persze a hosszabb táv, tesztjeink során huzamosabban 50-60 kilométert mentünk egy-egy ki-és beszállással, úgyhogy keményebb, 5-600 kilométeres túrák utáni konzekvenciát nem tudunk levonni egyelőre.

430 liter alaphangon sem kevés – ekkora raktérkapacitása van a Suzuki SX4 S-Cross-nak. Mindez a 40:60 arányban dönthető hátsó üléssornak köszönhetően 1269 literre bővíthető, tehát két utassal majd’ másfél köbméter hasznos pakolóhellyel számolhatunk.

Hatgangos automataváltó, háromhengeres egyliteres

3 hengeres, 1 literes motorhoz automataváltót? Tessék? Van ilyen? Persze, a Suzuki bevállalja, volt már a Celerio-nál is hasonló tapasztalatunk – mármint ami az apró motor-automataváltó párosítást illeti.

Érdekes módon nem éreztük, hogy bármiféle hiányt szenvedne az autó, mondjuk dinamika vagy motorkarakterisztika terén: a 988 köbcentis benzines 112 lóerőt produkál maximumon, 5500-as percenkénti fordulatszámon. A nyomatélcsúcs 170 Newtonméter, ez az érték 2000 és 3500 közt áll rendelkezésre. Fentieknek megfelelően az SX4 S-Cross tesztautó robbanékony, optimális gyorsulást ad, a hajtáshoz társított 6 sebességes autömataváltó pontosan rendezgeti a megfelelő fokozatokat – akár legyen szó gyorsításról, vagy visszakapcsolást igénylő ténykedésről (például hirtelen előzés).

A motor nem túl kiegyensúlyozott, de ez nagyjából minden hasonló katehóroiában versenyző delikvensről elmondható, amelyek 3 hengeresekkel állnak rajthoz. Alapjáratnál érződik alapfokú rezonancia, ez gázadásra megszűnik, de ahogy visszaáll a fordulatszám 8-900 környékére, ismért érződik.

Nem baj, hogy csak elöl hajt

Létezik ALLGRIP verzió is a felszereltségi listán, ki is fogjuk próbálni, addig azonban beérjük a most tapasztaltakkal. Azzal együtt, hogy az első kerek hajtottak, remek stabilitást nyújt az ezres SX4 S-Cross, úgy, hogy volt szerencsénk hóban-fagyban is próbára tenni az autót a szélsőségesebbre fordult időjárásnak köszönhetően.

Városi araszolgatással, némi gyorsabb forgalmú úton történő haladással, valamint elővárosi szakaszokon való közlekedéssel az átlagfogyasztás 6.2 liter/100 kilométer lett, ebből a konkrét városi üzemanyag-felhasználás 7.3, míg az országúti 4.8 liter lett 100 kilométerre átlagolva.

2017 Suzuki SX4 S-Cross 1.0 GL+ 6AT specifikációk

Motor

Motortípus: háromhengeres benzinmotor turbóval

Lökettérfogat: 998 cm³

Maximális teljesítmény: 112 LE @ 5500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 170 Nm @ 2000-3500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4300 mm

Szélesség: 1785 mm

Magasság: 1585 mm

Tengelytáv: 2600 mm

Első gumik mérete: 205/60 R16

Hátsó gumik mérete: 205/60 R16

Tömeg, üresen: 1100 kg

Megengedett össztömeg: 1730 kg

Csomagtartó mérete: 430 liter, 1269 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 50 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 180 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra:11.0 s (gyári), 10.6 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.8 l/100 km

Országúti: 4.8 l/100 km

Vegyes: 6.7 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.2 l/100km

Országúti: 4.7 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 119 g/km

Bővebb információ a Suzuki magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.Fotó: Matei Bence

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS