AutóAddikt Magazin Toyota: trónfosztás jöhet a világ legnépszerűbb autóinak sorában?

Toyota: trónfosztás jöhet a világ legnépszerűbb autóinak sorában?

A Toyota nem csupán a világ legnagyobb autógyártója, és hosszú évek óta a világ  legnépszerűbb autómárkája, de modelljei is a világ legkedveltebbjei között vannak: a világ tíz legnépszerűbb modelljéből rendre hármat is magáénak tudhat. Az pedig szinte közhelyszámba meg, hogy minden alkalommal, mikor kijön az előző évben a világ legkedveltebb modelljeinek listája, a Toyota Corolla áll az első helyen. Ez azonban hamarosan, akár már idén megváltozhat.

A Lexus prémium márkát, a Daihatsu budget márkát és a Hino teherautó és buszmárkát is jegyző Toyota 10,5 milliós világszintű értékesítéssel 2021-ben is világ legnagyobb autógyártójának bizonyult, a Toyota márka pedig 8.855.000 darabos eladással toronymagasan a világ legkedveltebb autómárkája lett. A világ legnépszerűbb autója szokás szerint a Toyota Corolla volt, 1.150.000 darabos eladással, a világ legkedveltebb SUV-ja és egyben a világ második legnépszerűbb autója a RAV4-es lett 10.70.000 darabos értékesítéssel, míg a világ kedvenc felső-középkategóriás szedánja és egyben a világ ötödik legnépszerűbb autója a Toyota Camry volt 635.000 darabos eladással.

Már idén bekövetkezhet a trónfosztás?

Minden jel szerint tehát sokak számára a Toyota az autó szó szinonimája, az pedig távolról sem fenyeget, hogy ne Toyota modell legyen a világ legnépszerűbb autója, hiszen legutóbb az első helyen álló Corollától nem kevesebb, mint 265.000 darabbal, a második helyen végző  álló RAV4-től pedig 185.000 darabbal maradt el a listára felkerülő első olyan modell, amelyet más márka jegyez. Arra azonban a SUV-ok évről évre növekvő népszerűségének ismeretében első pillantásra van esély, hogy a Corolla és a RAV4-es helyet cseréljen. Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor egy fontos újdonságról: az eddig három karosszériaváltozatban, ötajtós, szedán és kombi kivitelben elérhető Corolla kínálata az idei év második felében egy SUV változattal, a Corolla Cross-szal gazdagodik. Utóbbiban mutatkozik be ráadásul a világ legfejlettebb, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtása, a modellt pedig már most sokan hiánypótlónak tartják és nagy jövőt jósolnak neki. Ezt számításba véve pedig, hiába érhető el a RAV4 az öntöltő hibrid elektromos hajtás mellett a világ legfejlettebb, harmadik generációs plug-in hibrid elektromos hajtásával is, minden esély meg van arra, hogy a status quo fennmarad, a Corolla pedig még hosszú ideig őrzi a helyét a világ legnépszerűbb autójaként, a RAV4-esnek pedig továbbra is meg kell elégednie a világ második legnépszerűbb autója és a világ legkelendőbb SUV-ja címmel. Ettől azonban valószínűleg a Toyotánál senkinek nem lesz álmatlan éjszakája. Magyarországon egyébiránt 2022 első két hónapjában a legnépszerűbb Toyotának a Corolla bizonyult 565 darabos értékesítéssel, ezzel a világverő modell itthon szegmensének második legkelendőbb autója 24,3%-os részesedéssel. A második legnépszerűbb Toyota itthon a RAV4 volt ugyanebben az időszakban, amely 408 darabos értékesítéssel és 31%-os szegmensrészesedéssel kategóriája messze legnépszerűbb autója. A Camry ugyanakkor nálunk csak a tizedik legkelendőbb Toyota volt február végéig 65 darabbal, ami szegmensében 5,4%-os részesedést jelent és kategóriájában a hatodik helyre elég. Nálunk ugyanis a harmadik legkelendőbb Toyota a 2021-es Év Autója címmel kitüntetett Yaris, amelyből február végéig 367 darab talált gazdára Magyarországon, és így a modell 33,9%-os szegmensrészesedéssel toronymagasan hazánk kedvenc kisautója.