AutóAddikt Exkluzív 2006 Opel Corsa C 1.2 Twinport Váltó- és kézifék kulisszák takarószoknya cseréje a 2006-os Opel Corsa C 1.2...

Váltó- és kézifék kulisszák takarószoknya cseréje a 2006-os Opel Corsa C 1.2 Twinporton

Folyamatosan újítjuk meg projektautónk, az 1.2-es C Corsa küllemét. Van még rajta mit faragni, de egyáltalán nem vészes; hamarosan minden visszaáll az eredeti állapotra. Most a sebességváltókar, illetve a kézifék takarószoknyájának cseréjét eszközöltük.

Amúgy típusbetegség a C Corsáknál a takarószoknyák kikopása, kiaszakadása. Egyszerűen elhasználódnak ezek a burkolatok, és az érdekes az, hogy nagyon sok esetben ez független az adott autó kilométeróra-állásától. Lehet, hogy 170 ezer kilométer után is csak csekély a kopás-szakadás, de az is lehet, hogy már 50 ezer környékén is vannak látható jelei az elhasználódásnak.

Esetünkben az utóbbi szituáció jött szembe, hiszen a projektünk alig 50 ezerrel az órájában érkezett hozzánk. Minden vezetési stílustól, vagy épp a karbantartásoktól, azok gyakoriságától függ. Persze egy ilyen szoknya-burkolatot is lehet jól karbantartani, mondjuk folyamatos, időszakos szilikonos ápolással. Csodákat tesz a cockpit minden műanyag, vagy épp műbőr felületével.

A 2006-os Opel Corsa C 1.2 Twinport esetében (is) kifejezetten egyszerű a metódus a váltó- és kézifékszoknyák cseréjét illetően. Mindkét esetben a kávát egy-egy leszorító műanyag keret veszi körbe, s a szoknyák alsó peremszélei ezekre a keretekre vannak ráhajtogatva úgy, hogy az alsó részek visszahajthatók maradjanak. Amikor ráfeszül a frame-re a szoknya, máris mehet a helyére a keret, és ahogyan bepattannak a fülek, úgy máris stabilan, fixen odaszorítja helyükre a burkolatokat.

Mind a váltókarnál, mind pedig a kézifékkarnál a karokra való felfekvést a szoknyák felső részén lévő műanyag kötegelővel lehet elvégezni. Amint körbeöleli a nyakrész a kart, meg lehet szorítani a kötegelőt, majd a felesleges műanyag részt levághatjuk, hogy esztétikailag azért passzoljon minden.

Bár a folyamat mindkét esetben hasonló, a kézifék kulisszájánál kissé nehezebb a szituáció, mivel a szoknya alsó része (gyárilag is) aszimmetrikus a szorítókerethez képest, így némi taktikázást igényel a beállítás. Ennél a résznél célszerű először a frame-re ráhajtogatni a szoknya alsó részeit, még akár tűzőgépet is használhatunk, hogy a bőr a helyén tudjunk maradni. Mindezek után áthúzzuk az egészet (kifordítva) a váltókaron, majd a szoknya nyak-részét a végén, utólag rögzítjük a karra.

Együttműködő partnerek: Mercedes-BenzClassic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULOLoctite (Henkel Adhesives)Olajshop.hu

Fotó: Autóaddikt

Utómunka: Acer