AutóAddikt Magazin 1:1 méretarányú LEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37-et építettek

1:1 méretarányú LEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37-et építettek

Július 25-től október 6-ig egy több mint 400 000 LEGO® Technic™ darabból készült egyedi Lamborghini Sián[1] lesz látható a Sant’Agata Bolognese-i Museo Automobili Lamborghini Múzeumban. A két márka között már évek óta fennálló partnerség van érvényben, és ez a kezdeményezés a közös értékeket hangsúlyozza: „bátor, hiteles és váratlan”.

Az 1:8 méretarányú LEGO® Technic™ Lamborghini Sián FKP 37 2020-as megjelenése után ez az életnagyságú modell sokkal nagyobb léptékben adja vissza a limitált szériás olasz sportautó látomásos formatervét. Több mint 154 különböző típusú LEGO darabot használtak fel annak érdekében, hogy a modell megtestesítse a futurisztikus kifinomultságot, és a legapróbb részletekig visszaadja a Lamborghini Sián összetéveszthetetlen körvonalait.

Lena Dixen, a LEGO Csoport termékekért és marketingért felelős vezető alelnöke kijelentette: „Tervezőink szeretik a kihívásokat, így el lehet képzelni, mennyire örültek, amikor megkértük őket, hogy dolgozzanak ezen a modellen, és a szokásosnál kicsit nagyobb szemszögből tekintsenek a dolgokra. Rögtön megragadták a lehetőséget, hogy együtt dolgozhassanak a csehországi Kladno gyárunk hihetetlen tervezőivel és mérnökeivel, akik ezeket a lenyűgöző, teljes léptékű modelleket építik, és valóban kitolták a LEGO Technic határait. A rendszer által biztosított kreativitási lehetőségeknek köszönhetően valóban igazságot szolgáltattak a Lamborghini Sián FKP 37 LEGO Technic kivételes formatervének.”

A két vállalat tehetséges tervezőinek, mérnökeinek és technikusainak második közös projektjében a modell az utolsó milliméterig pontosan megegyezik a Lamborghini Sián FKP 37 méreteivel: a tökéletes arányú alvázat méretre szabott, hatszögletű LEGO Technic darabok borítják, amelyek egymáshoz kapcsolódnak és egy energiától duzzadó burkolatot alkotnak. A formaterv a Lamborghini szemléletében kulcsszerepet játszó hatszögletű forma előtt tiszteleg, felidézve az olasz sportautó ikonikus hatszögletű hátsó lámpáit és kipufogójának formáját.

„Több mint egy év várakozás után a Lamborghini Sián LEGO Technic modellje a Museo Automobili Lamborghiniben kerül kiállításra. Ez a természetes hely a Lamborghini szupersportkocsik bemutatására, amelyek az innovációnak és a technológiának köszönhetően mindig is konkrét formát adtak az álmoknak és az érzéseknek. A Sián 1:1 méretarányú modellje megmutatja, hogy a Lamborghini – a LEGO Csoporthoz hasonlóan – a kihívásokat éltető elemnek, a technológiát az alkotás eszközének, a dizájnt pedig olyan láncszemnek tekinti, amelytől el lehet és el kell venni a lélegzetet” – nyilatkozta Federico Foschini, az Automobili Lamborghini marketing- és értékesítési igazgatója.

Kívülről a Lamborghini Sián[2] formatervét a legnagyobb odafigyeléssel alkották újra. A Sián szó bolognai dialektusban villámot vagy villámot jelent. A LEGO Csoport szakértői ezt azzal hangsúlyozták, hogy a lámpák és a karosszérián végigvillanó stílusos villám úgy ragyognak, mint az igazi jármű Y alakú lámpái, miközben hatszögletű hátsó lámpákat is készítettek, amelyek valóban be- és kikapcsolhatók.

A jármű belsejében rendkívül precíz részletek láthatók, többek között a híres Lamborghini-jelvénnyel és az olasz zászlóval díszített LEGO-tégla kormánykerék, a műszerfal és a versenyülések.

Ez a LEGO Csoport első nagyméretű modellje, amely festékhatású UV színű bevonattal rendelkezik, ami segít a modell hosszabb élettartamának megőrzésében. A szín tökéletesen illeszkedik az 1:8 méretarányú LEGO Technic modell árnyalatához, és a Lamborghini festőműhelye alkalmazta, hogy a sportautónak megfelelő fényezést biztosítson.

Tények és adatok a teljes méretarányú LEGO® Technic™ Lamborghini Sián FKP 37-ről:

Összesen több mint 400 000 LEGO® Technic™ darabot használtak fel.
154 különböző típusú LEGO Technic darabot használtak, köztük 20 olyan darabot, amelyet kifejezetten ehhez a modellhez öntöttek.
Teljes súly: 2 200 kg
A fejlesztési és építési folyamat 8 660 órát vett igénybe:
5370 óra fejlesztés
3 290 óra gyártás

A csehországi Kladnóban működő LEGO csapat 15 tervező, mérnök és építő szakembere alkotta meg.
A modell méretei pontosan megegyeznek a valódi jármű méreteivel: 4 980 mm hosszú, 2 101 mm széles és 1 133 mm magas.
Az első és hátsó lámpák működnek, és teljes egészében LEGO Technic darabokból készültek.
Első alkalommal kapott egy LEGO modell festékhatású bevonatot, hivatalos Automobili Lamborghini festékkel.
Most először egy teljes méretű modell ikonikus vonalvezetését is megvilágították, hogy tisztelegjenek a valódi jármű látomásos ívei és futurisztikus formája előtt, amely világszerte óriási népszerűségnek örvend a sportautók szerelmesei körében.
Először fordult elő, hogy egy modell külső burkolatát hatszögletű formával alakították ki, ezzel tisztelegve a Lamborghini Sián FKP 37 formatervezési története előtt, amelyet ez a forma erősen inspirált.