AutóAddikt Magazin A BMW továbbfejlesztett innovatív utastere Las Vegasban, a CES keretein belül mutatkozik...

A BMW továbbfejlesztett innovatív utastere Las Vegasban, a CES keretein belül mutatkozik be

A BMW Group az utastéri kezelőfelületek jövőbe mutató újítását tárja a látogatók elé a 2016-os Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon: az AirTouch az érintkezésmentes érintőképernyők forradalmi járműtechnológiáját hozza el a jelenbe.

bmw-innovacio-belter-ces-2016-autoaddikt

Tanulmányautóba integrált látványos innovációval érkezik a Las Vegasban megrendezett 2016-os Szórakoztató Elektronika Kiállításra (CES – Consumer Electronics Show) a BMW Group, hogy a látogatók előtt január 6-9. között nyitva álló expón betekintést nyújtson a jövő autóinak utastéri kezelőfelületébe. A vezető, a jármű és a környezet közötti állandó kapcsolat villámgyors fejlődésével eme interaktív hálózat egyre sokrétűbbé válik, időről időre új technológiai innovációknak és szolgáltatásoknak engedve teret. Ilyen az AirTouch névre keresztelt utastéri újítás is, amely lehetővé teszi az autóba épített szórakoztató, navigációs és kommunikációs eszközök intuitív, érintkezésmentes vezérlését, mindössze egyszerű kézmozdulatokkal. A BMW Group forradalmi találmányának köszönhetően a bajor gyártó ügyfelei a jövőben anélkül kezelhetik majd a központi kijelző menürendszerét és funkcióit, hogy megérintenék az érintőképernyőt: a továbbfejlesztett gesztusvezérlés kézmozdulatait külön e célra kifejlesztett szenzorok figyelik a középkonzol és a középső visszapillantó közötti sávban. Az AirTouch technológiával az utazás minden korábbinál biztonságosabbá és kényelmesebbé válik, hiszen használatával a vezetőnek egy pillanatra sem kell levennie tekintetét az útról, miközben utasai megszakítás nélkül gyönyörködhetnek a tájban. A menürendszer funkciói és az egyes ikonok egyetlen kézmozdulattal aktiválhatók.

Háromdimenziós gesztusvezérlés a műszerfalba épített szenzoroknak köszönhetően

A BMW egy évvel ezelőtt már bemutatta az utastérbe integrált gesztusvezérlés koncepcióját a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon. Az AirTouch előfutárának tekinthető technológia lehetővé teszi, hogy a BMW ügyfele egyetlen ujjmozdulattal vezérelje a központi menürendszer egyes funkcióit, így például beállítsa a rádió vagy a zene hangerejét, illetve fogadja a beérkező telefonhívásokat. Eme forradalmian innovatív járműtechnológia a 2015-ös Frankfurti Nemzetközi Autószalonon bemutatkozó, vadonatúj BMW 7-es sorozatban ünnepelte világpremierjét, BMW Gesztusvezérlés (BMW Gesture Control) néven. Az AirTouch a sorozatgyártásban kínált gesztusvezérlés továbbfejlesztett változata, amely a műszerfalba épített szenzoroknak köszönhetően a teljes menürendszer háromdimenziós vezérlését teszi lehetővé. Az egyes kézmozdulatok és gesztusok anélkül aktiválják a menürendszer funkcióit és ikonjait, hogy a vezető vagy utasa megérintené az érintőképernyőt.

Az AirTouch funkciói azonban nem csupán kézmozdulatokkal és gesztusokkal vezérelhetők. A jövőbe mutató járműtechnológia kifejlesztői a kormánykerék bal karimáján egy láthatatlan „gombot” is elrejtettek, amely felvillan, ha a kiválasztott ikon mindössze egy mozdulattal aktiválhatóvá válik, így a vezetőnek elegendő a bal hüvelykujjával megérintenie a kormányon világító „gombot”. Mindezt az első utas is megteheti, a tervezők ugyanis a jobb első ajtókárpit kézfej-idomába is egy hasonló „gombot” integráltak. Az első utas így bal keze mozdulataival kedvére navigálhat a menürendszerben, jobb hüvelykujja érintésével pedig könnyedén aktiválhatja a kiválasztott funkciókat.

Az intelligens AirTouch technológiának köszönhetően a menürendszerben való lépegetés és keresgélés is egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Az autóval szinkronizált okostelefon csatlakoztatásával például a rendszer automatikusan előhívja a telefonkönyvet és a hívásnaplót, a kiválasztott szám így egyetlen mozdulattal tárcsázható. Sőt mi több, az AirTouch felismeri a leggyakrabban használt lépéseket és funkciókat, így azokat előre felajánlva, egyfajta gyorslépéssel elérhetővé teszi a BMW ügyfelei számára. Eme forradalmian innovatív utastéri technológia minden korábbinál biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az utazást, hiszen általa a vezetőnek egy pillanatra sem kell levennie tekintetét az útról, miközben a nagymértékben automatizált járművezetés a központi menürendszer könnyed kezelhetőségének köszönhetően komfortosabbá, nyugalmasabbá és zavartalanabbá válik, mint valaha.