AutóAddikt Hírek A Ford bevezette az Industry 4.0 rendszert, robotok segítik az autógyári munkások...

A Ford bevezette az Industry 4.0 rendszert, robotok segítik az autógyári munkások teendőit

Nem kevesebb, mint egy évszázaddal azután, hogy Henry Ford futószalagjáról legördült az első autó, a Ford Motor Company most újra forradalmasítja a munkavégzést: a vállalat dolgozói robotokkal együttműködve gyártják az autókat.

ford-robot-kuka-1

Az új együttműködő robotok – más néven co-botok – most először álltak munkába, hogy segítsenek a Fiesta modellek lengéscsillapítójának beszerelésénél, mivel ez a feladat rendkívüli pontosságot, erőt és nagyfokú ügyességet igényel. A munkások kéz a kézben dolgoznak a robotokkal, hogy minden egyes munkafázis tökéletes legyen.

A Ford németországi, kölni összeszerelő üzemében folyó próba szerves részét képezi a vállalat Industry 4.0 nevű projektjének, ami valójában egy negyedik ipari forradalom, hiszen egyesíti az automatizálást, az adatcserét és a gyártási technológiákat. A Ford több mint 1000 autógyári munkás véleményét kérte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokra lennének leginkább alkalmasak az új robotok.

“A robotok segítségével a feladatok egyszerűbben, biztonságosabban és gyorsabban végrehajthatók; azzal, hogy a robotok remekül kiegészítik munkatársaink képességeit, határtalan dimenziók nyílnak meg a Ford járműveinek tervezésében és gyártásában” – vélekedett Karl Anton, a Ford Európa jármű-műveleti részlegének igazgatója.

Az egy méter magas új robotok két munkaállomáson is szorosan együttműködnek a szerelőszalag munkásaival. A nehéz lengéscsillapító és a beszerelő készlet kezelése helyett a munkások immár a robot segítségével emelik fel és illesztik a helyére a lengéscsillapítót a kerékjáratban, majd egyetlen gombnyomással végzik el a beszerelés műveletét.

“Kemény munka a fejünk fölé emelt nehéz, sűrített levegős szerszámokkal dolgozni; ez komoly fizikumot, állóképességet és pontosságot kíván. A robot értékes segítséget nyújt ebben” – mondta el Ngali Bongongo, a Ford kölni üzemének dolgozója.

A hi-tech szenzorokkal felszerelt robotok azonnal leállnak, ha mozgásirányukban egy emberi kezet vagy akár csak egy ujjat is érzékelnek, teljes biztonságot szavatolva ezzel a munkások számára. Ugyanilyen technológiát használ a gyógyszeripar és elektronikai ipar is. A két éves fejlesztő munkával megvalósult robotprogramban a német robotgyártó, a KUKA Roboter GmbH volt a Ford partnere.

A Ford most további felhasználási területeket keres az együttműködő robotok számára, amelyek a kávéfőzéstől a kézfogásig bármire beprogramozhatók.

ford-robot-kuka-2

“Büszkék vagyunk rá, hogy bemutathatjuk új generációs robotjaink képességeit, amelyek együttműködnek a Ford dolgozóival, hogy segítségükre legyenek az ergonómiailag vagy technikailag nehezen megoldható feladatokban” – nyilatkozta Klaus Link, a KUKA Roboter GmbH Ford-kapcsolattartó managere. “A Forddal való szoros együttműködésünk részeként – és az autógyári dolgozók visszajelzései alapján – pedig máris újabb kihívásokat keresünk.”