AutóAddikt Magazin A Lexus a tiszta vízre és a fényre szavazott

A Lexus a tiszta vízre és a fényre szavazott

A 2021. évi Lexus Design Award zsűrije kétezer pályamű közül Henry Glogau munkáját találta a legjobbnak. Az új-zélandi építész egy csapásra oldaná meg a harmadik világ két legsürgetőbb problémáját: az ivóvíz és az éjszakai világítás hiányát.

Idén kilencedik alkalommal hirdették meg a Lexus Formatervezési Díjat (Lexus Design Award). Az autógyártó 2013 óta évről évre kiírja tematikus pályázatát, amelyben sürgető társadalmi problémákra vár kreatív, innovatív megoldásokat. A 2021-es kiírás egy szebb holnap alapjainak a lefektetésére szólította fel a pályázókat, akik 66 országból összesen 2079 elképzelést osztottak meg a zsűrivel. Ezek közül tavaly novemberben választották ki azt a hatot, amelyben a legtöbb fantáziát látták. Az ifjú feltalálók ezután világszerte elismert szakemberek mentorálásával (és a Lexus bőkezű támogatásával) elkészíthették terveik működő prototípusát.

A fantáziadús alkotások a legváltozatosabb kérdésekre adtak választ, az újrahasznosítható csomagolóanyagoktól kezdve a virtuális ölelésen át a természetes metróhűtő-berendezésekig, a stresszkezelő kesztyűktől az elektronikus szövetanyagokig. A zsűri végül annak az új-zélandi születésű, de Dániában alkotó Henry Glogaunak a pályaművét választotta a legjobbnak, aki a világ legszegényebb társadalmainak a legelemibb problémáira dolgozott ki megoldást.

Több kilométerről hozott, kétes tisztaságú víz, kormoló olajlámpák fényénél tanuló diákok – a fejlődő világ országaiban forgatott dokumentumfilmek kockáiról ismerős helyzetek ezek. Emberek milliói nélkülözik a méltóságteljes, egészséges élet legalapvetőbb feltételeit – ezen az áldatlan, kétségbeejtő helyzeten szeretett volna változtatni Henry Glogau, amikor elkészítette napfénnyel működő sótalanító berendezését.

A mennyezetbe süllyeszthető, hagyma alakú idomba öntött tengervizet elpárologtatja a napfény; a pára lecsapódik, és alul egy csapon keresztül közvetlenül a lakótérbe vezethető. A tengervízből visszamaradt só segítségével éjjel elegendő elektromos energiát lehet előállítani ahhoz, hogy a lakók tisztán, egészségesen világíthassák meg a szobát.

Henry egyébként nem várta meg a víztisztító berendezés elkészítésével a Lexus támogatását: a rendszer prototípusait már több országban sikerrel tesztelte. A Lexus Design Award alkalmával jóval nagyobb léptékben készítette el berendezését: olyan szétszedhető, bárhol felállítható tölcséreket – amelyek fejre állított indián sátorra emlékeztetnek – alkotott, amely nemcsak jelentős mennyiségű víz desztillálására alkalmasak, hanem árnyékot is adnak, így optimális közösségi találkozóhelyként is szolgálhatnak egy-egy település központjában.

A projektet különösen értékessé tette a bírák szemében, hogy helyi anyagokból, helyi munkaerő bevonásával a világon bárhol előállítható, nem tartalmaz költséges technológiát, valamint nemcsak tengervíz, de szennyezett édesvíz megtisztítására is alkalmas. „Az összes pályázó kiváló prototípust készített, ám Henry munkája jól demonstrálta, hogy elképzelése a valóságban is kiválóan adaptálható a legváltozatosabb körülményekhez és feltételekhez” – indokolta a döntést Greg Lynn építész, a zsűri tagja.