AutóAddikt Magazin A mesés MINI Cooper SE a „mesés Las Vegas-ban”

A mesés MINI Cooper SE a „mesés Las Vegas-ban”

Pénz és csillogás, szerencsejáték és óriás show-műsorok: a felhőtlen szórakozás fellegváraként ismert Las Vegas-ban minden túlmegy a képzeleten. Ezért is kelt itt ritka feltűnést a MINI első tisztán elektromos meghajtású modellje: parkoláskor az autónak minimális helyre van szüksége, miközben a neonfényben úszó, hotelekkel és kaszinókkal dúsított sivatagi város világhírű sugárútján hangtalanul suhan keresztül és csupán annyi elektromosságra van szüksége, amennyi a brit prémiummárka áltaal fémjelzett vezetési élményhez szükséges.

Ez az a város, amely soha nem alszik. A város, ahol az egekig magasodó hoteleknek és a látványos kaszinóknak a New York-i Szabadság-szobor, a párizsi Eiffel-torony, az egyiptomi piramisok és a velencei csatornák replikái adnak egyedülálló hátteret, egészen különös ékszerdobozként ragyogva a Mojave-sivatag közepén. A „Las Vegas Strip” néven emlegetett sugárút mentén elterülő látványosságok évről évre több turistát vonzanak, mint az eredetik, a nagyközönséget pedig olyan illuzionisták kápráztatják el, mint David Copperfield, Siegfried & Roy vagy Hans Klok. A szerencsejáték és a show-műsorok fővárosa látványosabb utcákat tartogat, mint bármelyik másik város a Földön, hiszen a hétköznapi városképet itt szuperhosszú limuzinok, exkluzív sportautók és bivalyerős motorokkal szerelt pickupok uralják, és csak a legfantasztikusabb modellek után fordulnak meg a járókelők. Ilyen a MINI első tisztán elektromos meghajtású autója, a MINI Cooper SE is (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 14,8 – 16,8 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km), amely Las Vegas-ban kivételes rajongásnak örvend.

A Las Vegas Strip a folyton nyüzsgő város legnépszerűbb sugárútjaként köti össze Las Vegas északi és déli részét, hét kilométer hosszan. Bárki, aki végigautózik rajta a zéró emissziójú MINI-vel, csodálkozó emberek, elismerő tekintetek és feltartott hüvelykujjak tucatjával találkozik szembe, miközben a „Welcome to Fabulous Las Vegas” tábla után olyan hangzatos hotelek mellett gurul el, mint a „Venetian”, a „Mirage”, a „Flamingo”, a „Caesars Palace”, a „Bellagio”, az „MGM Grand”, a „New York, New York” vagy a „Luxor”. A pezsgő város járókelőit egy emberként nyűgözi le a lendületes, mégis hangtalanul suhanó MINI Cooper SE, két lámpa között pedig éppen ideális távolság nyílik arra, hogy a sofőr az adott forgalmi helyzet szerint kiélvezze a két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálás előnyeit. Intenzív fékerő-visszatáplálás esetén a MINI Cooper SE erős fékezésbe kezd és azonnal elkezdi visszatáplálni a nagyfeszültségű akkumulátorba a fékezéskor felszabaduló energiát, amint a sofőr leveszi a lábát a gázpedálról. Csökkentett fékerő-visszatáplálás esetén a rendszer kevesebb energiát táplál vissza az energiatároló egységbe, viszont kényelmes sebességgel hosszabb távon lassul.

Ha leszáll az est, Las Vegas egészét a kivilágított épületek, a színes reklámtáblák, a világító forgalmi jelzések és a sokszínű díszkivilágítások fénye járja át, több millió neoncső és LED modul jóvoltából. A városvezetés azonban évtizedek óta megújuló erőforrás hasznosításával biztosítja az éjszakai látványvilághoz szükséges energia nagy részét. Las Vegas-ban könnyedén találni járműtöltő oszlopokat is, így a MINI Cooper SE maximálisan feltöltve várhatja a másnapi kalandokat.

„Ami Vegas-ban történik, az Vegas-ban is marad” – szól a legendás mondás, amely az ide látogató vendégek diszkrécióját ígéri. A közösségimédia-felületek világában azonban ez egyre nehezebben tartható, a látogatók nagy része ráadásul nem csupán Las Vegasra, de a Mojave-sivatag közeli turistalátványosságaira is kíváncsi. A híres sugárúttól mindössze 30 kilométerre terül el például a Red Rock Canyon, amelynek vörösen csillámló sziklái napkeltekor varázslatos látványt nyújtanak.

Néhány óra, és őrjítő hőség üti fel a fejét: még ha elő is fordul egy-egy árnyék a sivatagban, akkor is körülbelül 50 Celsius fokot mér ott a hőmérő. A tűző nap alatt még nagyobb a forróság, ilyen körülmények közepette pedig még a legkorszerűbb okostelefonok akkumulátorai is felmondják a szolgálatot. Nem úgy a MINI Cooper SE lítium-ion akkumulátora, amelyet extrém hatékony hűtőrendszerrel szereltek fel a mérnökök. A brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású autója így még a Mojave-sivatagban is garantálja az egyetlen feltöltéssel megtehető 235 – 270 kilométeres hatótávolságot, amely utazás közben fokozatosan, a megtett úttal arányosan csökken. A hőpumpával dolgozó technológia az utastér elő-légkondicionálását is lehetővé teszi, így a Red Rock Canyon dűnéi között megtett kirándulás után a MINI Cooper SE utasai irigylésre méltó helyzetben vannak: az autó előhűtött utastérrel várja őket, indulásra készen. A MINI Connected okostelefon-alkalmazás távolról is vezérelhető funkciójának köszönhetően ráadásul mindez távolról is aktiválható – feltéve, hogy az okostelefon akkumulátora még bírja az extrém hőséget.

Hasonlóan kedvelt úti cél a Las Vegas-ba látogatók körében a mindössze 50 kilométerre délkeletre található Hoover-gát és a fölötte húzódó Mike O’Callaghan – Pat Tillman Memorial híd, amelyen a 93-as út fut keresztül a Colorado folyón és monumentális gát számára kivájt kanyonon. A folyót feltorlaszoló gát mögött nyúlik el a Mead-tó, amely ivóvízzel látja el Las Vegast, a köré épített tizenhét vízturbina pedig a víz erejéből nyeri ki a megújuló energiát a város számára.

A károsanyag-kibocsátástól mentes energia előállításának mellékhatásaként a gát térségében időnként erőteljes elektromágneses lökések keletkeznek, amelyek kiváló segítséget jelentettek a BMW Group tervezőmérnökeinek a MINI Cooper SE prototípusainak tesztelésekor. A szakemberek addig fokozták a zéró emissziójú modell energiatároló egységének tűrőképességét, amíg az az elektromágneses lökésekkel tarkított Hoover-gát környékén meg nem tett több ezer kilométert problémamentesen. A MINI Cooper SE így a gát környékén is maximálisan megbízható elektromos autóként használható, az utasoknak pedig semmi más dolguk nincs, mint gyönyörködni az ember alkotta remekműben.

Előző cikk1985-ös Toyota Hilux 58 ezer dollárért: pont olyan, mint a Vissza a jövőbe trilógiában
Következő cikk[TESZT] Toyota Yaris GR Sport Edition – lendületet sugalló küllem a Prius II hajtásláncával