AutóAddikt Magazin A Nissan kiderítette: ha nem szinkronizálható a telefon az autóval, elmaradhat a...

A Nissan kiderítette: ha nem szinkronizálható a telefon az autóval, elmaradhat a vásárlás

Nem titok többé, hogy okostelefonjaink valójában mennyire is uralják életünket. A Nissan tanulmányának alapját számos autóvásárló ügyfél erősítette meg.

nissan-okostelefon-autovasarlas-autoaddikt

Hiába tetszik minden egy modellben – a stílustól, az áron és kedvező fogyasztáson át a vezetési élményig – ha a mobiltelefon nem képes megfelelően kapcsolódni vásárlás nélkül sétálnak ki a szalonból.

A Nissan crossover családjának – Qashqai, Juke, X-Trail – tervezésekor behatóan vizsgálta a korszerű információs- és szórakoztató-rendszerek kifejlesztésének fontosságát. Az ehhez használt tanulmány kimutatta, hogy:

  • az autóvásárlók 28%-ának fontosabb a telefon kompatibilitása, mint a kedvező fogyasztás,
  • 13%-a nem venne olyan autót, ami nem képes az internethez csatlakozni,
  • 20%-a pedig lecserélné jelenlegi autóját egy jobb kapcsolódási lehetőségeket nyújtó modellre.
  •  A cserére való hajlandóság 41%-ra nő azok körében akik heti 20 óránál többet autóznak.

A kutatás eredményeként a Nissan jelentős beruházásokat hajtott végre, hogy telefonjainkat gond nélkül, könnyedén párosíthassuk. Az európai csapat vezetője Patrick Keenan, akit a Nissan berkein belül a „40 telefonos embernek” hívnak.

Patrick elmondása szerint „napjaink új autóinak életciklusa 5-6 évre tehető, a mobiltelefonoké azonben ennél jelentősen rövidebb: kevesebb mint 2 évente frissítenek egy-egy modellt. Az autó és a telefon zavartalan kommunikációjának fenntartása az én keresztem.”

Patrick dolga elsősorban, hogy a Nissan mindig egy lépéssel a versenytársak előtt járjon a fedélzeti információs és szórakoztató technológiákban. A csapat kapcsolati hálója segítségével próbálja azanosítani az iparági trendeket és biztosítani, hogy a Nissan legfrissebb fedélzeti rendszere problémamentesen kommunikáljon készülékeinkkel.

A cranfield-i NTCE-ben (Nissan Technical Centre Europe) dolgozó Patrick fiókjaiban telefonok tucatjai sorakoznak, melyek segítségével folyamatosan a kompatibilitás fejlesztésén és finomhangolásán dolgozik. A jövő Nissan modelljein munkálkodva napi több száz teszthívást kezdeményez és fogad.

 „Lényegében a munkám, hogy ne legyen több olyan ember aki azért távozik vásárlás nélkül egy Nissan kereskedésből, mert a telefonja nem kapcsolódott az autóhoz” mondta Patrick.

Az autóipar jövőjét nagyban meghatározza majd az önjáró technológia, melyben a Nissan már most globális vezető szerepre tör. A Nissan ’ProPilot 1.0’ rendszere 2017-ben a Qashqaiban debütál majd, mely az önjáró technológiák első lépcsőjeként képes lesz az autópáylák sávjain belüli önálló haladásra.

A kiemelkedő kompatibilitás és adatintegráció a kirakós kulcsfontosságú elemei, Patrick pedig a Nissan globális mérnökcsapatának tagjaként nap mint nap olyan összekapcsolt járműrendszerek kifejlesztésén dolgozik, melyek fő prioritása a biztonságos működés.