AutóAddikt Autó-motorsport Le Mans: pole pozícióból startol a Ford GT

Le Mans: pole pozícióból startol a Ford GT

A Ford Chip Ganassi Racing csapat 68. rajtszámú Ford GT versenyautója pole pozícióból rajtolhat a 2016-os Le Mans 24 órás futam LM GTE Pro géposztályában, mivel a német pilóta, Dirk Müller futotta legjobb (3 óra 51,185 másodperces) időt a szerda éjszakai időmérő edzésen.

ford-gt-lemans-2016-autoaddikt

Mögötte a 69. rajtszámú Ford GT áll majd a rajtrácson, a 67. és 66. rajtszámú Ford GT-k pedig a negyedik, illetve ötödik helyről vághatnak neki a szombati futamnak.

Szerda éjjel a 68. rajtszámú Ford GT ideiglenes pole pozícióból indult az első időmérőn, és az esős idő miatt egyetlen vetélytárs sem tudta felülmúlni az első köridőit a csütörtök esti két időmérő során.

„A csapat minden tagja fáradhatatlanul dolgozott, hogy a Ford GT eljusson erre a szintre” – nyilatkozta Raj Nair, a Ford Motor Company globális termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Persze tudjuk, hogy a legnagyobb kihívás még előttünk áll, és Le Mans-ban nem a sebesség az egyetlen, ami eldönti a futamot. Ám az egész csapat egyetlen célért küzd, ezért hatalmas elkötelezettséggel és szenvedéllyel fogunk versenyezni – hiszen a pályán a Ford minden munkatársának nevében küzdünk majd.”

Müller nagyon boldog, hogy az ő időeredménye lett a legjobb, és hogy a Ford Chip Ganassi Racing pilótái szintén remek startpozíciókat szereztek.

„Pedig az első időmérőn nem voltunk túl szerencsések” – mesélte. „Amikor Joey (Hand) ült a volánnál, besűrűsödött a mezőny, aztán pedig megjelent a vörös zászló. Utána Sébestien (Bourdais) következett, de őt is erősen hátráltatták. Én végül csak az időmérő utolsó 15 percében kerültem sorra, és az autó nagyon jónak tűnt. Engem is hátráltatott a többi autó, de aztán Mike O’Gara (a 68. és 69. rajtszámú autók csapatfőnöke) rám szólt a rádión, hogy ’hé, van még egy köröd, úgyhogy meg tudod csinálni!’ És ez remek körnek bizonyult. Mindenkire nagyon büszke vagyok. Már az is hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk. Igazi kiváltság, hogy a Ford GT-vel versenyezhetünk, és hogy a Ford Chip Ganassi Racing csapat tagjai lehetünk!”

A Ford GT valóságos tárháza a vállalat legújabb fejlesztéseinek az EcoBoost technológia, az aerodinamika és a tömegcsökkentés területén. Az autót az ultra-takarékos, ikerturbós V6-os EcoBoost blokk hajtja, ami több mint 600 lóerős teljesítményével a Ford legerősebb sorozatgyártású motorja.

A Ford GT a Ford Performance modellkínálatának csúcsterméke, ezért az autó közúti változatának dinamikus bemutatója – stílusos módon – ugyancsak Le Mans-ban lesz. Szombaton 12:20 órakor a Ford legmodernebb és legexkluzívabb modellje is részt vesz a Circuit de la Sarthe versenypályán megrendezett felvonuláson; ez lesz az első alkalom, hogy a világ autórajongói mozgás közben is megcsodálhatják a régóta várt Ford GT-t, még mielőtt a Ford GT versenygépek elfoglalnák helyüket a világ legizgalmasabb futamának rajtjánál.

A Le Mans 24 órás verseny 84. futamának mezőnye szombaton 15:00 órakor rajtol el.

Egyenest a sűrűjébe: a Ford visszatér Le Mans-ba

A Ford egy különleges videóval is emlékezetessé teszi Le Mans-i visszatérését; a film a márka világszerte dolgozó munkatársai számára készült. A video ma reggeli premierjén a Ford Chip Ganassi Racing csapat tagjai is részt vettek. A film üzenete nem csupán az, hogy minden egyes munkatárs fontos szerepet játszik a Ford innovációinak életre keltésében, hanem az is, hogy mindannyian tagjai a Ford népes családjának.