AutóAddikt Újdonságok A Toyotánál nagyon máshogy értelmezik az elnöki különgép fogalmát

A Toyotánál nagyon máshogy értelmezik az elnöki különgép fogalmát

Morizo Edition néven speciális széria kerül forgalomba a Toyota GR Corolla sportos ferdehátúból. Az Akio Toyoda cégelnök becenevét viselő különkiadás tervezésénél kifejezetten a pályahasználat lebegett a mérnökök szeme előtt.

Erősebb, könnyebb, precízebb – nem kell ennél több ahhoz, hogy egy jó autóból kifejezetten jó autót faragjunk. A Toyota Gazoo Racing mérnökei viszont ezúttal még egy lépéssel tovább mentek, és egy eleve kifejezetten jó autót – nevezetesen az idén áprilisban bemutatott Toyota GR Corollát – finomítottak még tovább. Mivel pedig a fejlesztés során pont azokat az irányelveket követték, amelyeket a Gazoo Racing mesterpilótája, Morizo is vall, róla nevezték el a módosított típust. Az, hogy Morizo, azaz Akio Toyoda civilben történetesen a Toyota-csoport elnöke, a történet szempontjából majdhogynem mellékes.

Ami lényeges, hogy a Toyota GR Corolla Morizo Edition jóval több egy átlagos limitált kiadásnál. A motor csúcsteljesítményét nem módosították, az maradt 304 lóerő, a maximális forgatónyomatékot viszont 370-ről 400 Nm-re emelték, ami 3250/perctől egészen 4600/perc fordulatszámig rendelkezésre áll. A sebességváltó végáttételét rövidebbre vették, így az autó minden helyzetben dinamikusabban gyorsul – értelemszerűen a végsebesség és a zajkomfort kárára, ám ezek versenypályán amúgy is sokadrangú szempontok.

Ami a tömeget illeti, a hátsó ülések eltávolítása, a tetőlemez kovácsolt karbon panellel történő kiváltása, valamint a kovácsolt keréktárcsák felszerelése után csaknem 45 kilogrammal lett könnyebb az autó. Szintén kiszerelték a hátsó ablakemelőket, a hátsó hangszórókat, de még a hátsó ablaktörlő egységet (motort és lapátot) is eltávolították. A GR Corolla alapkivitelű Michelin Pilot Sport 4 abroncsait Michelin Pilot Sport Cup 2 gumikra cserélték, a 18 colos keréktárcsák matt fekete fényezését a TGR piros-fehér-fekete logója díszíti. A lengéscsillapítók pirosak, ám ennél fontosabb, hogy a futómű egészét pályahasználatra hangolták.

A lecsupaszított utastérben piros-fekete kárpitozású sportüléseket találunk, amelyekből nem hiányoznak a versenyövek elvezetéséhez szükséges lyukak, bár alapértelmezésben utcai hárompontos övvel használható az autó. A váltógombhoz és a kézifékkarhoz hasonlóan szintetikus nyersbőrbe vont kormánykeréken piros csík jelzi a középállást. A hátsó ülések helyére merevítést építettek be, ám így is elfér a kocsiban egy szett felnire szerelt versenyabroncs, ha inkább zárt körpályán tennénk próbára a GR Corolla és magunk képességeit.

A karosszériát funkcionális légbevezető nyílások díszítik; a szénszálas tetőlemez, a burkolt fenéklemez, a hátsó légterelő és a légcserenyílásokkal tagolt motorházfedél az GR Corolla Circuit Edition hagyatéka. A gyöngyház fehér mellett új, exkluzív matt szürke fényezéssel rendelhető autó első példányai 2023-ban érkeznek meg a Toyota márkakereskedésbe – egyelőre csak Észak-Amerikában.