AutóAddikt Autó-motorsport Africa Race 2017: a mezőny elindult, úton az Opel Dakar Team is

Africa Race 2017: a mezőny elindult, úton az Opel Dakar Team is

Monacóban elrajtolt a 2017-es Africa Race, amelyen három magyar egység méreti meg magát. A mezõny délután a séte-i kikötõ felé vette az irányt, ahonnan komppal indul útnak, s január 2-án reggel éri el Marokkó partjait.

De ne szaladjunk ennyire elõre, idõzzünk el egy kicsit az ünnepélyes rajtceremóniánál. A versenyzõk ilyenkor általában már tûkön ülnek, hiszen õk nem gurulni szeretnek, hanem tövig nyomni a gázpedált, ezt a mostani startot azonban a megszokottnál talán egy kicsit jobban élvezték, már csak a kultikus környezet miatt is.

A viadal szervezõi tavaly döntöttek úgy, hogy Monacóból rajtoltatják el a versenyt, s mivel bevált, az idén sem változtattak – a kaland a hercegségbõl indult útjára, amelynek különleges helye van az autósport történelemkönyvében.

Elég csak azt említeni, hogy 1911-tõl tartják meg itt a legendás Monte-Carlo-ralit (amely akkoriban persze még nem volt több egyszerû autós összejövetelnél), vagy hogy 1929 óta rendeznek itt Formula–1-es nagydíjakat, s hogy a világbajnokság hivatalos indulásakor, vagyis 1950-ben Monaco is a helyszínek között volt. 1955 óta pedig a Monacói Nagydíj megszakítás nélkül tagja a sorozatnak – amivel rekorder.
A történelem legnagyobb autóversenyzõi tehát mind megfordultak itt, ezért is volt nagyon különleges, hogy az Africa Race mezõnye immár másodszor rajtolhatott el Monacóban, a legendás StarsʼnʼBars étterem elõl, amely telis tele van autós-motoros ereklyékkel, s amely elõtt a nagydíjhétvégéken felépítik az F1-es depót.

Fülig ért a versenyzõk szája, amikor felgurultak a rajtdobogóra. Elõször a motorosok, majd az autósok és a kamionosok.

A 213-as rajtszámmal a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) kettõs, amely immár negyedszer méreti meg magát a viadalon, de ennél sokkal többedszer indul a Szaharába. „Készen állunk, most már csak a hajóút választ el minket attól, hogy tényleg elkezdõdjön a verseny. Az elsõ néhány nap szó szerint rázós lesz, hiszen a kõsivatag mindig megviseli az autót és a csontjainkat is, de azután megérkezünk a dûnék közé, ahol igazán szeretünk autózni. Bízom benne, hogy sikerül jó eredményt elérnünk” – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs.

A 405-ös rajtszámmal a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió képviseli a magyar színeket – immár nyolcadszor, vagyis a csapat mindössze egy Africa Race-t hagyott ki eddig, úgyhogy pontosan le tudja mérni a változásokat. „Fejlõdött a verseny, és egyre jobb a mezõny, itt most már egyetlen napot sem lehet játszadozni, végig kõkeményen kell küzdeni” – mondta Kovács.

A 407-es rajtszámmal induló Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (MAN) kamionos páros is pontosan tudja, mi vár rá a Szaharában, mégis izgul egy kicsit.

„Nem ma volt, hogy legutóbb Afrikában versenyeztem, hanem pontosan tíz éve, 2007-ben, a Dakaron, úgyhogy kicsit izgulok, milyen lesz visszatérni. Persze, várakozással teli izgalom ez, kíváncsi vagyok, milyen lesz újra a Szaharában autózni” – nyilatkozta Darázsi.

Előző cikkHamarosan elstartol az Africa Race mezőnye, az Opel Dakar Team is készen áll
Következő cikkSaját fejlesztésű mobil hidrogéntöltőállomást állított üzembe a Toyota