AutóAddikt Újdonságok Állami támogatás a BMW i3s modellre is

Állami támogatás a BMW i3s modellre is

Mostantól Magyarország legnépszerűbb prémium elektromos autójának, a BMW i3s-nek dinamikusabb modellváltozata mellé is igényelhető állami támogatás.

Remekül teljesít eddig a 2018-as évben a BMW i divízió Magyarországon: a bajor prémiumgyártó tisztán elektromos modelljeiből csaknem annyit adott át az idei év első tíz hónapjában, mint az egyébként akkor szintén rekordeladásokat hozó tavalyi évben összesen. Magyarország legnépszerűbb prémium elektromos autójából, a BMW i3-ból már 127 darabot értékesítettek a január-október időszakban.

Az i3 modell vonzereje ráadásul az elektromos autózás népszerűsítését célzó törvényi szabályozás változása miatt mostantól még tovább növekszik. Október 29-tól már bruttó 20 millió forintos vételárat meg nem haladó elektromos autókra is igényelhető állami támogatás, így már az elektromos kisautó dinamikusabb változata, a BMW i3s is megvásárolható kedvezményes konstrukcióban, azaz akár 1,5 millió forintos állami támogatás mellett.

„A BMW Group nemzetközi tapasztalatai alapján az állami kedvezményrendszer jelentősen ösztönzi az elektromobilitás terjedését. Magyarországon is így van, ezért üdvözöljük az elektromos autók vásárlásához nyújtott állami támogatás október végi újraindulását. Az új pályázati program ráadásul a korábbinál magasabb, akár bruttó 20 000 000 Ft értékű járművek támogatott beszerzését is lehetővé teszi. Így már nemcsak a BMW i3, hanem a sportos i3s modellt is közelebb hozza a magyar ügyfelekhez. Az immár három éve bevezetett zöld rendszám és a kapcsolódó adó- és parkolási kedvezmények, valamint a fejlődő töltőhálózat egyre vonzóbbá teszik itthon a károsanyag-kibocsátás nélkül használható autókat. A magyar vásárlók bizalma különösen nagy érték számunkra, hiszen ennek köszönhetően továbbra is a kelet-közép-európai élmezőnyben vagyunk a BMW i3 és az elektromos autózás népszerűsítésében” – mondta el Kiss-Bíró László márkamenedzser.

A BMW i3 sikereihez hathatósan hozzájárul a tavaly év végén bevezetett frissítés, mely számos technikai és optikai újítást hozott a világ vezető prémium kompakt elektromos autójának, valamint az idén novemberben debütáló új 120 amperórára (Ah) növelt tárolókapacitású akkumulátorok bevezetése is. A BMW i modellek védjegyévé vált fekete karosszériasávot, amely a motorháztetőről indulva, a tetőn keresztül egészen az autó hátfaláig fut, a BMW i3 és BMW i3s modellpáros esetében feketére fényezett A-oszlopok és tetőkeretek egészítik ki. A BMW i3 és a BMW i3s már az alapfelszereltség részeként LED-technológiás fényszórókat kapott, amelynek a LED-es nappali menetfény, a LED-es tompított fény és a LED-es távolsági fény is része.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia folyamatos fejlesztésének eredeményeképpen 2018 novemberétől újabb szintre lépett a BMW i divízió tisztán elektromos meghajtású duójának vezetési élménye: 120 amperórára (Ah) növelt tárolókapacitásával és 42,2 kilowattórányi (kWh) bruttó energiateljesítményével a BMW i3 (120 Ah) (kombinált energiafogyasztás: 13,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km)* és a BMW i3s (120 Ah) (kombinált energiafogyasztás: 14,0 – 14,6 kWh/ 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km)* modellpároshoz elérhető nagyfeszültségű akkumulátorok új generációja jelentősen nagyobb hatótávolságot garantál. Hétköznapi használat mellett a két modell egyetlen feltöltéssel és tisztán elektromos meghajtással mintegy 30 százalékkal több, immár 260 kilométer*** megtételére képes.

Annak ellenére, hogy az egyetlen feltöltéssel és tisztán elektromos meghajtással abszolválható hatótávolság jelentősen nőtt, a prémium kompakt modellpáros saját tömege, akkumulátorának beépítési mérete, menetteljesítménye és kombinált energiafogyasztása gyakorlatilag mit sem változott. A 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorral hajtott BMW i3 7,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, a 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményű, immár állami támogatással is elérhető BMW i3s modellnek pedig ehhez mindössze 6,9 másodpercre van szüksége. Mindez azt jelenti, hogy a jövőbe mutató modellpáros két tagja a sportos menetteljesítmény tekintetében is abszolút mércét állít fel kategóriájában. Az elektromos motorokra jellemző, azonnali teljesítmény-leadásnak köszönhetően ráadásul a BMW i3 és a BMW i3s is a jelentősen nagyobb belsőégésű erőforrással szerelt sportautók rugalmasságát produkálja: amíg előbbi 5,1 másodperc, addig utóbbi 4,3 szekundum alatt sprintel fel 80 km/órás sebességről 120 km/órára.

A 120 amperóra tárolókapacitású akkumulátorral szerelt BMW i3 kombinált energiafogyasztása 13,1 kilowattóra* 100 kilométerenként, míg a BMW i3s esetében ez az érték 14,0 – 14,6 kilowattórára* módosul. Az elektromos motor kimagasló hatékonysága és a nagyfeszültségű akkumulátor megnövelt tárolókapacitása az elődmodellekhez képest mintegy 30 százalékkal nagyobb elektromos hatótávolságot eredményez: a BMW i3 (120 Ah) a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint egyetlen feltöltéssel 359 kilométer* (az elődmodell értéke 290 – 300 kilométer), míg a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint 285 – 310 kilométer** (az elődmodell értéke 235 – 255 kilométer) megtételére képes. A BMW i3s (120 Ah) esetében ezek a számok 330 – 345 kilométerre* (az elődmodell értéke 280 kilométer), illetve 270 – 285 kilométerre** (az elődmodell értéke 235 – 245 kilométer) módosulnak.

Kapcsolódó lábjegyzet:

* Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási, illetve hatótávolságra vonatkozó értékeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint számolták ki, az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

** A hatótávolságra vonatkozó értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, az adatok a gumiabroncs-típusoktól és a felszereltségi szintektől is függnek.

*** A hatótávolságra vonatkozó értékek a BMW saját mérési eredményei. Az adatokat nagyvárosi forgalomban, hétköznapi használat mellett, 20° Celsius fok külső hőmérsékletben, működő fűtő-/hűtőberendezéssel, előmelegített hajtáslánccal, COMFORT vezetési üzemmódban mérték. Az értékeket számos tényező befolyásolja, különös tekintettel a vezetési stílusra, az útvonal sajátosságaira, a külső hőmérsékletre és az előmelegítés feltételeire.

HIRDETÉS
Előző cikkItt a vadonatúj Toyota Corolla szedán
Következő cikkElindult az új Kia ProCeed sorozatgyártása Szlovákiában