AutóAddikt Újdonságok Az új Opel Corsavan Brüsszelben mutatkozik be először

Az új Opel Corsavan Brüsszelben mutatkozik be először

Miután októberben, a Párizsi Autószalonon sikeresen bemutatkozott az új Opel Corsa, most a Corsavan világpremierje következik a Brüsszeli Autószalonon (2015. január 16-25.): a márka új haszonjármű-stratégiáját képviselő, sokoldalú kis áruszállító a 9-es csarnokban, az Opel standján lesz látható.

opel_corsavan_2015_autoaddikt

Alapját a háromajtós Corsa adja, a személyautók komfortját, biztonsági berendezéseit és teljesítményét kombinálja a furgonok szállítókapacitásával. Máris megrendelhető, és az év első negyedében kerül a márkakereskedőkhöz.

Az új Corsavan az elődjénél is praktikusabb, teherbírása például 21 kilogrammal nőtt. Sok modern asszisztencia-rendszere közül nem hiányzik a díjnyertes holttér-figyelő, a második generációs Opel frontkamera, jelzőtábla-, sávtartó- és távfény-asszisztenssel, valamint a követési távolság jelző és a frontális ütközési figyelmeztetés. Az opcionális IntelliLink infotainment rendszer behozza az autóba az Apple iOS- és az Android-készülékek világát, ezáltal a Corsavan kapcsolódik a legjobban a kapható városi áruszállítók közül.

“A Corsavan kisvállalkozásoknak nyújtja az áruszállítók kényelmét és praktikumát, személyautó-ikertestvérének legtöbb korszerű biztonsági és kapcsolati megoldásával, rendkívül vonzó árért,” mondta Steffen Raschig, az Opel Haszonjárművek igazgatója. Raschig várakozása szerint a Corsavan különösen népszerű lesz Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, ahol a típuselődje is nagyon sikeres volt.

Dinamikus és praktikus

Kívülről egyáltalán nem is emlékeztet haszonjárműre a Corsavan. Dinamikus megjelenésű, akárcsak az új Corsa, kompakt méreteivel (4021 mm hosszú, tükrökkel 1944 mm széles, 1479 mm magas, fordulóköre 9.9 méteres), és sebességfüggő szervokormányával könnyen áll be szűk parkolóhelyre. Tágas és modern utastere bőséges helyet kínál a lábnak és a fejnek. Minden kapcsoló és kezelőszerv jól kézre esik, a vezető irodában érezheti magát, ahol el tudja intézni a papírmunkát. Mély ülései egész nap kényelmesen megtámasztják a gerincet.

Kompakt méretei egyáltalán nem korlátozzák az agilis városi jármű szállítókapacitását! A Corsavan 920 literes rakterének nagy, sík padlójára 571 kilogramm pakolható.  Alapfelszerelés az acélpadló és a félmagasságú acél válaszfal, valamint a rakományt védő és biztosító félmagas oldalburkolat és a rögzítő gyűrűk. Ezeket felső védőhálóval, beszabott gumiszőnyeggel és négyrészes raktérfedéllel lehet kiegészíteni.

Gazdaságos és fürge

A motorválaszték 1.4 literes benzinesekből és 1.3 literes dízelekből áll, 51kW/70 LE és 70 kW/95 LE között. Az utóbbiak csúcsa a 95 lóerős, 190 Nm nyomatékú, Euro 6-os 1.3 CDTI ecoFlex, amelyet jelentősen továbbfejlesztettek az új Corsavan részére. Maximális forgatónyomatéka 190 newtonméter, élénken hajtja az autót, miközben az alapfelszereléshez tartozó Start/Stop segítségével rendkívül keveset: csupán 3.3 litert fogyaszt 100 kilométeren, CO2 emissziója 88 gramm per kilométer. További gazdasági előny a nagyszerviz kétéves, illetve 60 ezer kilométeres (amelyik előbb bekövetkezik) periódusa – egy közbenső szervizzel 30 ezrenként, illetve évente.

Kiváló mobilkapcsolódás

Az Opel díjnyertes, opcionális IntelliLink infotainment-rendszerének hétcolos érintőképernyője ideálisan helyezkedik el a középkonzolon. Az Apple, illetve Android készülékekkel kompatibilis rendszer jóvoltából a lehető legjobban kapcsolódó kis áruszállító a Corsavan. Vezetője a BringGo navigátorra bízhatja magát, a nagyvilág rádióadásait és podcastjait pedig a Stitcher és a TuneIn hozza be. Az IntelliLinkkel egész napját megtervezheti, anélkül, hogy be kellene mennie az irodába, könnyedén hozzáférhet e-mailjeihez, névjegyeihez vagy a határidőnaplójához.

Teljes körű biztonsági és komfort felszerelés

A biztonság terén a Corsavan előnyére válik közeli rokonsága személyautó-ikertestvérével. Nagyvonalú biztonsági felszerelésének fénypontja az Opel díjnyertes holttér-figyelője, amely ultrahangos érzékelők segítségével jelzi az ütközésveszélyt sávváltáskor, előzéskor vagy kanyarodáskor. Hatótávolsága mindkét oldalon három méter, és lefedi az autóvezető holtterét. Amint másik jármű lép be az érzékelési tartományba, LED villan fel a megfelelő oldali külső tükörben. A holttér-figyelő 10 és 140 km/óra között működik.

Tovább fokozza a biztonságot a második generációs Opel Eye frontkamera, jelzőtábla felismerővel, a sávelhagyási figyelmeztetés, a távfény-asszisztens, a követési távolság jelző és a ráfutásos ütközési figyelmeztetés. A jelzőtábla felismerő leolvassa és a kijelzőn mutatja a sebességkorlátozásokat és az előzési tilalmakat. A sávelhagyási figyelmeztetés akkor lép működésbe, ha a vezető véletlenül lépi át a burkolati jelet. Sötétben autózva nagyon előnyös a távfény-asszisztens, amely automatikusan javítja a látást az útpálya jó megvilágításával.

A 40 km/óra fölött automatikusan aktiválódó követési távolság jelző nemcsak a karambol, hanem a túl kis távköz miatt kirótt bírság elkerülésében is segít. Ha pedig fennáll a ráfutásos ütközés közvetlen veszélye, az ütközési figyelmeztetés hangos riasztása és vizuális jelzése rázza fel a sofőrt.

A szervokormány City módja, amely alapfelszerelés, kivéve, ha van a járműben Opel Eye frontkamera, kis sebességnél gombnyomásra megnöveli a rásegítést, így nagyon könnyű manőverezni a belváros szűk helyein. Szintén standard a féknyomást két másodpercig megtartó emelkedőn elindulási asszisztens, amely nem engedi visszagurulni az autót. Hidegben pedig a tökéletes kilátást biztosító, fűthető ThermaTec szélvédő és a fűthető kormánykerék tesz értékes szolgálatot.