AutóAddikt Autó-motorsport Dakar 2015: a Peugeot-Total Team ötödik napja

Dakar 2015: a Peugeot-Total Team ötödik napja

A Chilében folytatódó verseny mai napja a Peugeot-Total színeiben versenyző Stéphane Peterhansel a legjobb 10 közé került, Carlos Sainz pedig baleset miatt kénytelen volt kiszállni a versenyből. A szerencsétlenséget segédpilótájával, Lucas Cruzyval együtt sértetlenül megúszta. Cyril Despres napja sem volt könnyebb: egyik kereke leszakadt, ami miatt meglehetősen lemaradt.

peugeot_total_dakar_2015_2_autoaddikt

A mintegy 9000 km-es Dakar-rali köztudottan a világ legnehezebb versenye, rossz hírnevére ismét rászolgált. A mai, 458 km hosszú, számos csapdát rejtő gyorsasági etap nagy kiterjedésű ún. fesh-fesh, azaz porszerű homokkal borított szakaszokból állt, melynek velejárója a látásviszonyokat nagyban és tartósan rongáló porfelhő.

Stéphane Peterhansel (n°302) ennek ellenére kiváló teljesítményt ért el: a 12. helyről a 9. helyre lépett előre, mégpedig annak köszönhetően, hogy ötödikként futott be ezen a rendkívül kemény gyorsasági szakaszon, ráadásul egyetlen technikai probléma nélkül.

„Nagyon kemény gyorsasági volt a mai, sok fesh-fesh szakasszal – mesélte érkezésekor. – A mai útvonal is tele volt bukkanókkal, és az hiszem, a lengéscsillapítóink talán egy kicsit túl lazára vannak állítva. A felkészítő tesztek során soha nem vezettünk ilyen típusú pályákon. Így hát a kockázatok elkerülése miatt próbáltam csökkenteni a sebességet. Nem hibáztunk, a célunk pedig továbbra is az, hogy teljesítsük a versenyt. Ez a legfontosabb cél.”

Carlos Sainz (n°304) a szakasz vége előtt 20 kilométerrel kénytelen volt kiszállni a versenyből, miután egy quados által keltett porfelhőben sziklának ütközött, melynek következtében az autó ötször átfordult. A legénység sértetlenül megúszta a balesetet, a verseny folytatásáról azonban le kellett mondaniuk. A 2010-es Dakar-bajnok spanyol versenyző a harmadik nap végére a negyedik helyre tornázta fel magát összetettben. A Dakaros pályafutását kezdő PEUGEOT 2008 DKR-nak pillanatnyilag ez a legjobb összesített eredménye.

„Nagyon csalódott vagyok, különösen azt követően, hogy a szerelőink a fél éjszakát átdolgozták, miután mi hajnali fél négykor a táborba értünk” – nyilatkozta Sainz. Kiesni a versenyből mindig rettenetes érzés, bármi is legyen az ok”.

Cyril Despres (n°322) számára sem volt zökkenőmentes a nap, bár ő szerencsére enyhébb következményekkel megúszta: a 64. kilométernél az autó egyik kereke kiszakadt. Mivel ez a gyorsasági szakasz azon kevés etapok közé tartozott, amelyben a motorosok, autósok és kamionosok egyszerre versenyeztek, Despres a probléma megoldásában számíthatott a versenyben részt vevő Peugeot szervizkamionra. A szerencsétlenség miatt jelentős időveszteséggel teljesítette a szakaszt, helyezését egyelőre nem erősítették meg a szervezők.

Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója, így nyilatkozott a kimerítő nap után: „A nap legfontosabb történése természetesen az, hogy egy baleset következtében, melyet szerencsére sértetlenül átvészelt a legénység, Carlos kiesett a versenyből. Ez sajnos a verseny része. Cyril elkövetett egy kis hibát, őt egyelőre még várjuk a táborba, Stéphane ötödik helye viszont remek eredmény egy ilyen szakaszon, ami ismét azt bizonyítja, hogy az autó versenyképes. Eddig nem ütköztünk jelentősebb technikai problémába, folytatjuk tehát a versenyt, tanulunk, tapasztalatot szerzünk. Pontosan ezt vártuk a Dakartól, és igyekszünk folytatni a versenyt, amíg csak lehet.”

 

Az 5. szakasz eredményei:

 1. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) Mini 4:19:18
 2. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (D) Toyota +20 mp
 3. 3 Robby Gordon (USA)/Johnny Campbell (USA) Hummer +1 p 25 mp
 4. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (F) Qatar Rally Team +3 p 24 mp
 5. Stéphane Peterhansel (F)/J-P Cottret (F) Peugeot 2008 DKR +4p 04mp

Az 5. szakasz utáni összesített eredmények:

 1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (F) Qatar Rally Team 16:53:26
 2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (D) Toyota All Speed +10p 35mp
 3. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (D) Toyota +20p 29mp
 4. 6 Krzysztof Holowczyc (PL)/Xavier Panseri (F) Mini +48p 55mp
 5. 7. Erik van Loon (NL)/Wouter Roesegar (NL) Mini +53p 25mp
 6. 8 Bernhard Ten Brinke (NL)/Tom Colsoul (B) Toyota                         +56p 19mp
 7. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) Mini +1ó 09p 52mp
 8. Christian Lavieille (F)/Pascal Maimon (F) Toyota +1ó 13p 59mp
 9. Stéphane Peterhansel (F)/J-P Cottret (F) Peugeot 2008 DKR +1ó 19p 17mp
 10. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) Mini +1ó 21p 32mp